33 °C Budapest

Zuhanó lakásárak Budapesten?

2010. szeptember 11. 07:02

Egyfajta várakozás jellemzi az ingatlanpiacot, a szereplők bizonytalanok azzal kapcsolatosan, hogy mi várható Budapest belvárosában ősszel. Az egyértelműen látszik, hogy a lakáshitellel rendelkezőknek egyre nehezebb a helyzete az emelkedő törlesztő részletek miatt, állami segítség nélkül lakáseladási hullám indulhat el Budapest belvárosában - véli a Central Home ingatlanközvetítő cég elemzése.

Az euro és a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletei egyre nagyobb nyomás alatt tartják a hitellel rendelkezőket, ilyen szempontból a szeptember kritikusnak ígérkezik. Ha a tulajdonosok terhei tovább nőnek, várhatóan sokan döntenek majd az ingatlanok értékesítése mellett.

Az elemzés szerint a belvárosi ingatlanpiac most ébredezik a nyár végi pangásból, a tavalyi évhez hasonlóan idén augusztusban is jelentősen, közel 50%-al esett vissza a kereslet az erős hónapokhoz, így például májushoz képest. Az alacsony érdeklődésnek köszönhetően a négyzetméterárak csökkenő tendenciát mutatnak, amit csak erősíthet majd az, ha egyre többen értékesítenék lakásukat. Ez újfent a tulajdonosoknak okozhat fejtörést, hiszen ár alatt nem szívesen értékesítik ingatlanaikat.

Az ág is húzza

A gazdasági nehézségek az ingatlanpiac mellett az építőipart is sújtják, két év múlva hiány jelentkezhet a piacon az új lakások kínálatában, ugyanis tavaly és az idén alig indultak új beruházások. Az építőipari cégeknek óriási segítséget jelentene, ha garantáltan hozzájutnának az elvégzett munkáik díjazásához, ugyanis a jelenlegi, közel 600 milliárdos körbetartozás az életben maradás szélére sodort több vállalkozást is.

0,99%-os lakáshitelek: vidáman csipognak a fészekrakók Szlovákiában Kattints!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fizetési biztonságot jelenthetne az, ha az állam uniós pályázatok segítségével támogatná a különböző projektek megvalósulását. A múltbeli tartozásokat ugyan ez a megoldás nem rendezné, azonban a beinduló projektek olyan megrendeléseket hoznának a kisvállalkozásoknak, amelyeknek köszönhetően lehetőséghez jutnának a nehéz helyzetben lévő cégek. Fennáll az a veszély is, hogy a sok megszűnő, vagy leálló építőipari vállalkozás magával ránthatja az alvállalkozókat is, amely tovább rontaná a már meglévő helyzetet. A támogatott projektekkel azonban ez a helyzet megváltozna, és akár egy éven belül érezhető javulást hozhatna az építőiparban.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?