Zuhanó lakásárak Budapesten?

2010. szeptember 11. 07:02

Egyfajta várakozás jellemzi az ingatlanpiacot, a szereplők bizonytalanok azzal kapcsolatosan, hogy mi várható Budapest belvárosában ősszel. Az egyértelműen látszik, hogy a lakáshitellel rendelkezőknek egyre nehezebb a helyzete az emelkedő törlesztő részletek miatt, állami segítség nélkül lakáseladási hullám indulhat el Budapest belvárosában - véli a Central Home ingatlanközvetítő cég elemzése.

Az euro és a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletei egyre nagyobb nyomás alatt tartják a hitellel rendelkezőket, ilyen szempontból a szeptember kritikusnak ígérkezik. Ha a tulajdonosok terhei tovább nőnek, várhatóan sokan döntenek majd az ingatlanok értékesítése mellett.

Az elemzés szerint a belvárosi ingatlanpiac most ébredezik a nyár végi pangásból, a tavalyi évhez hasonlóan idén augusztusban is jelentősen, közel 50%-al esett vissza a kereslet az erős hónapokhoz, így például májushoz képest. Az alacsony érdeklődésnek köszönhetően a négyzetméterárak csökkenő tendenciát mutatnak, amit csak erősíthet majd az, ha egyre többen értékesítenék lakásukat. Ez újfent a tulajdonosoknak okozhat fejtörést, hiszen ár alatt nem szívesen értékesítik ingatlanaikat.

Az ág is húzza

A gazdasági nehézségek az ingatlanpiac mellett az építőipart is sújtják, két év múlva hiány jelentkezhet a piacon az új lakások kínálatában, ugyanis tavaly és az idén alig indultak új beruházások. Az építőipari cégeknek óriási segítséget jelentene, ha garantáltan hozzájutnának az elvégzett munkáik díjazásához, ugyanis a jelenlegi, közel 600 milliárdos körbetartozás az életben maradás szélére sodort több vállalkozást is.

0,99%-os lakáshitelek: vidáman csipognak a fészekrakók Szlovákiában Kattints!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fizetési biztonságot jelenthetne az, ha az állam uniós pályázatok segítségével támogatná a különböző projektek megvalósulását. A múltbeli tartozásokat ugyan ez a megoldás nem rendezné, azonban a beinduló projektek olyan megrendeléseket hoznának a kisvállalkozásoknak, amelyeknek köszönhetően lehetőséghez jutnának a nehéz helyzetben lévő cégek. Fennáll az a veszély is, hogy a sok megszűnő, vagy leálló építőipari vállalkozás magával ránthatja az alvállalkozókat is, amely tovább rontaná a már meglévő helyzetet. A támogatott projektekkel azonban ez a helyzet megváltozna, és akár egy éven belül érezhető javulást hozhatna az építőiparban.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?