8 °C Budapest

Otthonteremtést ösztönző programra vár a lakáspiac

2010. szeptember 8. 16:02

Piaci alapon az elkövetkezendő egy évben nem várható, hogy a lakáspiaci forgalom megélénküljön Magyarországon, ezért elengedhetetlen, hogy egy minél hatékonyabb kormányzati program, minél hamarabb elinduljon. Ez szűrhető le a piaci szereplők várakozásából és a nyáron megjelent adatokból a 17. Budapesti Lakásvásár előtt.

A hazai ingatlanszakma legnagyobb eseménye idén ősszel, szeptember 24-26. között ismét a SYMA Rendezvényközpontban lesz. Tavasszal a Lakásvásár Média Csoport által készített felmérés szerint a kiállítók azt várták, hogy a második félévben már megélénkül a lakáspiaci kereslet, azonban a mostani visszajelzések alapján ez nem következett be.

Számos új projektben még mindig nagy számban vannak eladatlan lakások és sok, korábban lefoglalózott lakóegység is felszabadult. Ez utóbbiakra, a már kifizetett foglaló miatt most a fejlesztők nagyobb engedményt tudnak biztosítani. Használt lakások tekintetében, az eredetileg elképzelt eladási árat egyre többen adják fel az idő szűke, illetve az egyre magasabb törlesztőrészletek miatt. A jelenlegi helyzetben, tehát továbbra is a "jó vétel" lehetősége motiválja a vevőket, miközben a klasszikus otthonkeresés háttérbe szorul. Ennek előmozdítására egy hatékony kormányprogramra van szükség, ami alulról pörgetheti fel ismét a piacot.

"Több mint 8 éve rendezzük meg a Budapesti Lakásvásárokat, így testközelben figyelhettük, amint a 2000-es évek elején, a lakáspiac élénkülésével párhuzamosan, kifejlődött egy új iparág Magyarországon. Kiépült kapacitásaikkal most kiállítóink arra várnak, hogy ismét érdemes legyen dolgozni, érdemes legyen befektetni, munkát adni az építőiparnak. A Lakásvásáron egyébként azok a cégek, akiknek folyamatban lévő, új beruházásaik vannak, kivétel nélkül ott lesznek " - mondta Borsi István, a Lakásvásár ügyvezetője.

Az új otthonteremtési programmal kapcsolatban részleteket a pénteki nyitónapon tudhatnak meg a szakmai érdeklődők. "Az otthonteremtés és az építésgazdaság új programja" című konferencián a kormányzat és a legnagyobb ingatanos szervezetek képviselői szólalnak majd fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A válság kirobbanása óta immár a negyedik Lakásvásárt rendezzük, ami jól mutatja cégünk és partnereink elkötelezettségét a hazai lakáspiac fejlődése iránt. Most ősszel is 140 körül lesz a kiállítók száma. Abban reménykedik mindenki, hogy 2011-ben már érzékelhető fellendülés mellett, az utóbbi évek során elmaradó kiállítók újbóli megjelenésével, tarthatjuk meg tavaszi rendezvényünket. Most még biztosan az akciós ajánlatok dominálnak majd a kínálatban, ugyanakkor a látogatók már készülhetnek az új lehetőségekre és megismerhetik az új hitelkonstrukciókat is. A lényeg, hogy érdemes körülnézni a piacon " - tette hozzá Borsi István.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem