12 °C Budapest

Otthonteremtést ösztönző programra vár a lakáspiac

2010. szeptember 8. 16:02

Piaci alapon az elkövetkezendő egy évben nem várható, hogy a lakáspiaci forgalom megélénküljön Magyarországon, ezért elengedhetetlen, hogy egy minél hatékonyabb kormányzati program, minél hamarabb elinduljon. Ez szűrhető le a piaci szereplők várakozásából és a nyáron megjelent adatokból a 17. Budapesti Lakásvásár előtt.

A hazai ingatlanszakma legnagyobb eseménye idén ősszel, szeptember 24-26. között ismét a SYMA Rendezvényközpontban lesz. Tavasszal a Lakásvásár Média Csoport által készített felmérés szerint a kiállítók azt várták, hogy a második félévben már megélénkül a lakáspiaci kereslet, azonban a mostani visszajelzések alapján ez nem következett be.

Számos új projektben még mindig nagy számban vannak eladatlan lakások és sok, korábban lefoglalózott lakóegység is felszabadult. Ez utóbbiakra, a már kifizetett foglaló miatt most a fejlesztők nagyobb engedményt tudnak biztosítani. Használt lakások tekintetében, az eredetileg elképzelt eladási árat egyre többen adják fel az idő szűke, illetve az egyre magasabb törlesztőrészletek miatt. A jelenlegi helyzetben, tehát továbbra is a "jó vétel" lehetősége motiválja a vevőket, miközben a klasszikus otthonkeresés háttérbe szorul. Ennek előmozdítására egy hatékony kormányprogramra van szükség, ami alulról pörgetheti fel ismét a piacot.

"Több mint 8 éve rendezzük meg a Budapesti Lakásvásárokat, így testközelben figyelhettük, amint a 2000-es évek elején, a lakáspiac élénkülésével párhuzamosan, kifejlődött egy új iparág Magyarországon. Kiépült kapacitásaikkal most kiállítóink arra várnak, hogy ismét érdemes legyen dolgozni, érdemes legyen befektetni, munkát adni az építőiparnak. A Lakásvásáron egyébként azok a cégek, akiknek folyamatban lévő, új beruházásaik vannak, kivétel nélkül ott lesznek " - mondta Borsi István, a Lakásvásár ügyvezetője.

Az új otthonteremtési programmal kapcsolatban részleteket a pénteki nyitónapon tudhatnak meg a szakmai érdeklődők. "Az otthonteremtés és az építésgazdaság új programja" című konferencián a kormányzat és a legnagyobb ingatanos szervezetek képviselői szólalnak majd fel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A válság kirobbanása óta immár a negyedik Lakásvásárt rendezzük, ami jól mutatja cégünk és partnereink elkötelezettségét a hazai lakáspiac fejlődése iránt. Most ősszel is 140 körül lesz a kiállítók száma. Abban reménykedik mindenki, hogy 2011-ben már érzékelhető fellendülés mellett, az utóbbi évek során elmaradó kiállítók újbóli megjelenésével, tarthatjuk meg tavaszi rendezvényünket. Most még biztosan az akciós ajánlatok dominálnak majd a kínálatban, ugyanakkor a látogatók már készülhetnek az új lehetőségekre és megismerhetik az új hitelkonstrukciókat is. A lényeg, hogy érdemes körülnézni a piacon " - tette hozzá Borsi István.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?