Így spórolj az iskolakezdésen: tippek és trükkök

2010. augusztus 25. 04:47

Idén sem könnyű az iskolatáska A magyarok többsége 15.000 és 30.000 forint közötti összeget költ el iskolakezdés előtt a boltokban, leginkább a hipermarketekben. A Pénzcentrum most tippeket ad a spórolós iskolakezdéshez, illetve az azt megelőző hatékony vásárláshoz.

A magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalék az utolsó pillanatban, szeptemberben szerzi be a szükséges írószereket. Minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen - derül ki az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál felméréséből.

Öt magyar közül négyen veszik górcső alá a kiszemelt termék minőségét, ha számítógépet szeretnének venni iskolakezdés előtt. A megkérdezettek 40 százaléka az interneten jár utána az iskolai kellékek árának, 32 százalék szórólapokból, újságokból tájékozódik, 21 százalék pedig több boltba is ellátogat felmérni az árakat.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 40 százaléka 15.000 és 30.000 forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalék 5-15.000 forint között, 19 százalék pedig 30.000 és 50.000 forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50.000 forintnál többet az iskolakezdésre.

Sem a tankönyvek, sem a füzetcsomagok ára nem emelkedett jelentősen a tavalyi iskolakezdéshez képest, a szülőknek mégis sokkal többe fog kerülni a beiskolázás, ha az iskolák nem tanúsítanak önmérsékletet és felesleges tanszereket, tankönyveket, felszereléseket is megvetetnek a szülőkkel - tájékoztat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

Ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátás

Törvény értelmében a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól, vagy engedélyt kapjon a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztására vagy a részletekben való fizetésre.

Fontos, hogy ezt az iskolában kell kérelmezni, nem az önkormányzatnál!

A szülők előzetes tájékoztatása

A szülőket a megelőző tanév végén - vagy a beiratkozásnál - tájékoztatni kell azokról a tankönyvekről, tanulmányi segédletekről, taneszközökről, ruházati és más felszerelésekről, amelyekre a következő tanévben a nevelő és oktató munkához szükség lesz (írásban). Tájékoztatni kell őket továbbá az iskolától kölcsönözhető tankönyvekről, taneszközökről és más felszerelésekről, valamint arról is, hogy az iskola milyen segítséget tud nyújtani a szülői kiadások csökkentéséhez.

Ha ez a tájékoztatás nem történt meg, a szülők várják meg az első tanórát, amikor a pedagógus elmondja, hogy milyen eszközöket kér az adott tantárgy oktatásához, és milyen támogatást tud adni az iskola a különböző taneszközök megvásárlásához.

Az iskolai követelések szabályozása

A törvény értelmében: a pedagógus - a minőség, típus és ár megjelölése nélkül - olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. "Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az érdekvédelmi szövetség felhívja a szülők figyelmét, hogy az adott tantárgy oktatásához szükséges taneszközök és felszerelések listája, az iskola helyi tantervében van rögzítve!

Vásárlási kényszer

Egy adott tantárgy oktatásához szükséges taneszköz és felszerelés olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése és sikeres folytatása nem valósulhat meg. A taneszköz- és tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó - a szülő és a tanuló - nem döntheti el szabadon, kíván-e vevő lenni. Ezért biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a taneszközök és felszerelések kiválasztásában, képviselőik útján közreműködjenek a szülők és a tanulók, amelyet a közoktatási törvény az alábbiak szerint szabályoz:  "Az iskolaszék - annak hiányában az iskolai szülői szervezet (közösség) és az iskolai diákönkormányzat - ruházati és más felszerelések megvételével kapcsolatosan a szülőkre háruló kiadások tekintetében korlátozásokat állapíthat meg".

Az iskolakezdés indokolt költségei

Első évfolyam

A családok többségében nagy örömet okoz, amikor a gyermek megkezdi iskolai tanulmányait az első évfolyamon. Az anyukák még lelkesek, és anyagi erejüket próbára téve mindent megvásárolnak, amit elgondolnak. Lehet 8-10 ezer forintból is beiskolázni egy elsőst, de lehet 20-25 ezer forintot költeni erre a célra, ami függhet a szülői ambíciótól és az iskola követeléseitől. Lehet venni feleslegesen, pl. 12 darabos színes ceruza készletet, bár az első évfolyamon csak a kék és piros ceruza használata javasolt. Az elő évfolyamon a tankönyvcsomag ára iskoláktól függően 3-9 ezer forintig terjed.Persze további költségek is terhelik a szülők pénztárzárcáját, pl az iskolatáska, a tornafelszerelés, az ünnepi ruha, cipő, stb.

Az általános iskola magasabb évfolyamai

Az általános iskola magasabb évfolyamain a tankönyvek, a tanszerek és más felszerelések megvásárlása mellett az első szülői értekezleten már szedik az osztálypénzt, gyűjtenek az osztálykirándulásra, erdei iskolára, ki kell fizetni a diákigazolványt, az uszodabérletet, sok helyen az ellenőrző könyvet, a másolópapírt, stb., amely elérheti az 50-100 ezer forintot.

Az általános iskola 5-8 évfolyamán a tankönyvcsomag összeállítható 7-8 ezer forintért és 10-12 ezer forintért. A magasabb évfolyamokon lehet használni az előző tanévben megvásárolt eszközöket, de a tornafelszerelést az ünnepi ruhát, cipőt biztosan "kinőtte" a tanuló.

Középiskola

Középiskolában 12-16 ezer forint a reális tankönyvcsomag ár, de lehet 20-25 ezer forint is, főleg a speciális nyelvkönyvek miatt.

Sok középiskolában már a 9. évfolyamon megkezdik a pénzgyűjtést a ballagási ruha, az érettségi tabló, és az érettségi bankett költségeire, ami havi 10-30 forint befizetéssel számolva tanévenként 100-300 ezer forintot is elérhet. A középiskolákban nem ritka a külföldi tanulmányi út szervezése, amelynek költsége 30-50 ezer forintig terjedhet. És még hol vannak a magántanárok óradíjai?

Javaslatok szülőknek, mit tegyenek és mit ne tegyenek!

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15