13 °C Budapest

Így spórolj az iskolakezdésen: tippek és trükkök

2010. augusztus 25. 04:47

Idén sem könnyű az iskolatáska A magyarok többsége 15.000 és 30.000 forint közötti összeget költ el iskolakezdés előtt a boltokban, leginkább a hipermarketekben. A Pénzcentrum most tippeket ad a spórolós iskolakezdéshez, illetve az azt megelőző hatékony vásárláshoz.

A magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalék az utolsó pillanatban, szeptemberben szerzi be a szükséges írószereket. Minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen - derül ki az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál felméréséből.

Öt magyar közül négyen veszik górcső alá a kiszemelt termék minőségét, ha számítógépet szeretnének venni iskolakezdés előtt. A megkérdezettek 40 százaléka az interneten jár utána az iskolai kellékek árának, 32 százalék szórólapokból, újságokból tájékozódik, 21 százalék pedig több boltba is ellátogat felmérni az árakat.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 40 százaléka 15.000 és 30.000 forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalék 5-15.000 forint között, 19 százalék pedig 30.000 és 50.000 forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50.000 forintnál többet az iskolakezdésre.

Sem a tankönyvek, sem a füzetcsomagok ára nem emelkedett jelentősen a tavalyi iskolakezdéshez képest, a szülőknek mégis sokkal többe fog kerülni a beiskolázás, ha az iskolák nem tanúsítanak önmérsékletet és felesleges tanszereket, tankönyveket, felszereléseket is megvetetnek a szülőkkel - tájékoztat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

Ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátás

Törvény értelmében a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól, vagy engedélyt kapjon a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztására vagy a részletekben való fizetésre.

Fontos, hogy ezt az iskolában kell kérelmezni, nem az önkormányzatnál!

A szülők előzetes tájékoztatása

A szülőket a megelőző tanév végén - vagy a beiratkozásnál - tájékoztatni kell azokról a tankönyvekről, tanulmányi segédletekről, taneszközökről, ruházati és más felszerelésekről, amelyekre a következő tanévben a nevelő és oktató munkához szükség lesz (írásban). Tájékoztatni kell őket továbbá az iskolától kölcsönözhető tankönyvekről, taneszközökről és más felszerelésekről, valamint arról is, hogy az iskola milyen segítséget tud nyújtani a szülői kiadások csökkentéséhez.

Ha ez a tájékoztatás nem történt meg, a szülők várják meg az első tanórát, amikor a pedagógus elmondja, hogy milyen eszközöket kér az adott tantárgy oktatásához, és milyen támogatást tud adni az iskola a különböző taneszközök megvásárlásához.

Az iskolai követelések szabályozása

A törvény értelmében: a pedagógus - a minőség, típus és ár megjelölése nélkül - olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. "Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az érdekvédelmi szövetség felhívja a szülők figyelmét, hogy az adott tantárgy oktatásához szükséges taneszközök és felszerelések listája, az iskola helyi tantervében van rögzítve!

Vásárlási kényszer

Egy adott tantárgy oktatásához szükséges taneszköz és felszerelés olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése és sikeres folytatása nem valósulhat meg. A taneszköz- és tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó - a szülő és a tanuló - nem döntheti el szabadon, kíván-e vevő lenni. Ezért biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a taneszközök és felszerelések kiválasztásában, képviselőik útján közreműködjenek a szülők és a tanulók, amelyet a közoktatási törvény az alábbiak szerint szabályoz:  "Az iskolaszék - annak hiányában az iskolai szülői szervezet (közösség) és az iskolai diákönkormányzat - ruházati és más felszerelések megvételével kapcsolatosan a szülőkre háruló kiadások tekintetében korlátozásokat állapíthat meg".

Az iskolakezdés indokolt költségei

Első évfolyam

A családok többségében nagy örömet okoz, amikor a gyermek megkezdi iskolai tanulmányait az első évfolyamon. Az anyukák még lelkesek, és anyagi erejüket próbára téve mindent megvásárolnak, amit elgondolnak. Lehet 8-10 ezer forintból is beiskolázni egy elsőst, de lehet 20-25 ezer forintot költeni erre a célra, ami függhet a szülői ambíciótól és az iskola követeléseitől. Lehet venni feleslegesen, pl. 12 darabos színes ceruza készletet, bár az első évfolyamon csak a kék és piros ceruza használata javasolt. Az elő évfolyamon a tankönyvcsomag ára iskoláktól függően 3-9 ezer forintig terjed.Persze további költségek is terhelik a szülők pénztárzárcáját, pl az iskolatáska, a tornafelszerelés, az ünnepi ruha, cipő, stb.

Az általános iskola magasabb évfolyamai

Az általános iskola magasabb évfolyamain a tankönyvek, a tanszerek és más felszerelések megvásárlása mellett az első szülői értekezleten már szedik az osztálypénzt, gyűjtenek az osztálykirándulásra, erdei iskolára, ki kell fizetni a diákigazolványt, az uszodabérletet, sok helyen az ellenőrző könyvet, a másolópapírt, stb., amely elérheti az 50-100 ezer forintot.

Az általános iskola 5-8 évfolyamán a tankönyvcsomag összeállítható 7-8 ezer forintért és 10-12 ezer forintért. A magasabb évfolyamokon lehet használni az előző tanévben megvásárolt eszközöket, de a tornafelszerelést az ünnepi ruhát, cipőt biztosan "kinőtte" a tanuló.

Középiskola

Középiskolában 12-16 ezer forint a reális tankönyvcsomag ár, de lehet 20-25 ezer forint is, főleg a speciális nyelvkönyvek miatt.

Sok középiskolában már a 9. évfolyamon megkezdik a pénzgyűjtést a ballagási ruha, az érettségi tabló, és az érettségi bankett költségeire, ami havi 10-30 forint befizetéssel számolva tanévenként 100-300 ezer forintot is elérhet. A középiskolákban nem ritka a külföldi tanulmányi út szervezése, amelynek költsége 30-50 ezer forintig terjedhet. És még hol vannak a magántanárok óradíjai?

Javaslatok szülőknek, mit tegyenek és mit ne tegyenek!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem