21 °C Budapest

Ősszel majdnem minden élelmiszer drágább lesz

2010. augusztus 19. 16:02

A 2010-es teljes magyarországi zöldség- és gyümölcstermés harmada megsemmisült az idei év rendkívüli időjárása következtében - mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

A 2010-es termésátlagok tükrében az látszik, hogy a tavalyi esztendőhöz viszonyítva mintegy 30 százalékos; az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 40-45 százalékos a terméscsökkenés - közölte Szabó József.

Van olyan termésfajta, ahol a teljes veszteség mintegy 80 százalék - tette hozzá a szakember.

Idén szeptemberben a zöldség és gyümölcsárak 20-25, a kenyérfélék átlagosan 15, a tejtermékek árai pedig 15-20 százalékkal emelkedhetnek. A Népszava tegnap megjelent cikke szerint míg jelenleg egy 100 ezer forint nettó jövedelmű fogyasztó havonta 15 ezer forintot fordít a négy alapvető élelmiszerre, ősszel ez az összeg 17 250 forintra emelkedhet.

Szakemberek szerint a mezőgazdasági termények mellett a hústermékek is drágulnak majd ősszel, ami alapján arra számítanak, hogy a drágább hazai húsárú helyett olcsó, silányabb minőségű importtermékek kerülnek majd az áruházláncok polcaira

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?