29 °C Budapest

Borzalmas eredmények az építőipartól

Pénzcentrum
2010. augusztus 16. 09:30

Tízéves mélypontjára, az ezredfordulós szintre süllyedt vissza az építőipari termelés Magyarországon. A lefelé tartó trendet a ma megjelent júniusi adat is megerősíti, egyben rávilágít, hogy a második negyedéves gyenge GDP-eredményünkben fontos szerepet játszik az ágazat mélyrepülése.

Júniusban az építőipari termelés volumene 2,3 százalékkal elmaradt az előző havi szinttől, így tovább folytatódott az ágazat lejtmenete. Az idei az ötödik egymást követő év lesz, amelyikben a szektor zsugorodást mutat, az első fél évben a termelés csaknem 14 százalékkal maradt el a 2009 hasonló időszakában mért teljesítménytől.

Borzalmas eredmények az építőipartól


Azoknak, akik a 12 havi változást szeretik figyelni még nagyobb lehet a sokkhatás, hiszen júniusban közel 20 százalékos a visszaesés a KSH számai szerint. Ebben szerepet játszik az is, hogy tavaly a szektor sok teljesítményt mutatott ki júniusban, hogy a júliusi áfa-emelést még megússza - így a viszonyítási alap meglehetősen magas lett. (Ugyanezen hatás ellentétére számíthatunk majd a júliusi adatban.)

A bázishatások cifraságait elkerülhetjük, ha inkább az alábbi ábrát nézzük:

Borzalmas eredmények az építőipartól


Ahogy látható, az építőipar az ezredforduló közeli teljesítményre tornázta magát vissza. Ennek több oka van: egyrészt az állami túlköltekezés megszűntével elapadtak a költségvetési megrendelések, másrészt a 2006-2007-es kiigazítás jövedelemcsökkentő hatása durva sokkot okozott a lakáspiacon, harmadrészt a pénzügyi válság tovább apasztotta a keresleti és kínálati oldal forrásait. Tisztán látszik, hogy mindezzel szemben a bővülő EU-források élénkítő hatása elenyésző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyenge eredményre számítani lehetett, hiszen a KSH már a második negyedéves, a várakozásoktól némileg elmaradó GDP-adat kapcsán is jelezte, hogy a visszaesésben szerepet játszik az építőipar teljesítménye is. A termelés egy negyedév alatt 3-4 százalékkal csökkenhetett.

Az ágazat mély recesszióját okozó hatások egy része gyengülhet, mások viszont tartósak lehetnek. A válság előtti forrásbőség vélhetően nem jön vissza még egy ideig, ráadásul a bankok romló portfóliója miatt a hitelezési tevékenység is gyenge maradhat. A jelzálogalapú devizahitelek maradékára mért csapás (a teljes tiltás) további kisebb keresletcsökkenést jelenthet majd. Ehhez képest a rendelési adatok első pillantásra egész elfogadhatónak tűnnek: az új szerződések volumene 4,2%-kal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 3,1%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére 12,4%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Ezekeben a számokban azonban szerepet játszik, hogy a bázisidőszakot a pénzügyi válság mélypontja jelenti, ehhez képest a minimális növekedés nem nagy eredmény.

Hasonlóképpen fogalmazhatunk akkor is, ha a hó végi szerződésállomány 6%-os volumenbővülését tekintjük. Ez ugyanis még mindig azt jelenti, hogy a rendelésállomány a 2007-es nagy zuhanás alatti szinten van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?