28 °C Budapest

Hihetetlen ütemben nő a netbankolók száma

2010. június 3. 10:04

Rekord ütemben növekszik a hazai netbankolók száma: az elmúlt egy évben számos banknál kétszámjegyű volt a növekedés. Lassan azonban telítődő piaccal kell számolniuk a pénzintézeteknek - írja a Világgazdaság.

A megkérdezett hazai bankok mindegyike arról számolt be, hogy továbbra is gyors ütemben növekszik internetbanki ügyfeleik száma, és a trend folytatódására számítanak.

A GKIeNET-T-Home-T-Mobile adatai szerint a múlt év végén több, mint 2,4 millió lakossági és több, mint 350 ezer vállalati ügyfélnek volt internetbanki szerződése hazai bankoknál. Előbbi egy év alatt 21, utóbbi 13 százalékos emelkedést mutatott.

A mobilbanki szolgáltatások is felfutóban vannak: az ügyfelek száma meghaladta a 3 milliót, 10 százalékos növekedés mellett.

Rekord szintű bővülés volt megfigyelhető azonban a kizárólag internetes vásárlásra használható webkártyáknál: év végén több, mint 280 ezret használtak a piacon, ami 40 százalékkal haladta meg az előző évit.

A Raiffeisen Banknál számlát nyitók automatikusan internetbanki ügyfelekké is válnak, amennyiben aktiválják a szerződést. A banknál úgy gondolják, hogy az európai trendeknek megfelelően itthon is egyre szívesebben használják majd az emberek a világhálót vásárlásra.

Az OTP Banknál is hasonlóan vélekednek, ugyanakkor a piac fokozatos telítődésével is számolnak a jövőben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A netbankot az ügyfelek elsősorban azonnali forintátutalásra, sárga csekk befizetésre, mobiltelefon-feltöltésre, illetve deviza-átutalásra használják, emellett a számlaegyenleg lekérdezés is gyakori tranzakció.

Mindeközben a bankok folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásokat, a CIB Bank például bevezette a gépjármű-biztosítás meg- és átkötésének lehetőségét, valamint az elektronikus számlakezelés szolgáltatást a Díjnettel együttműködésben.

Az MKB Banknál a lakossági ügyfelek számára próbálják tervezhetőbbé tenni költéseiket, így egy áttekintő képet adnak az ügyfélnek havi költéseiről korábbi tranzakciói alapján.

Az OTP Banknál az internetbanki felületet optimalizálták iPhonera.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?