8 °C Budapest

APEH határidő! Időben érkezz a postára bevallási borítékoddal

2010. május 20. 04:42

Elérkezett a 2009. évi személyi jövedelemadó bevallás határnapja, az adózó magánszemélyeknek legkésőbb a mai napon kell bevallaniuk jövedelmeiket és befizetniük az esetlegesen fennálló adófizetési kötelezettségeiket.


Friss!
Rohanj a Postára! Még nincsenek komoly sorok

Idén, a tavalyi évhez hasonlóan, nagyjából 3,6 millió adózó fog önbevallást tenni. Az APEH-nél elérhető legfrissebb adatok szerint május 14-éig bezárólag összesen 2,27 millió darab 0953-as bevallás és további 124 ezer egyszerűsített bevallás érkezett a hivatalhoz. Ezekből az következik, hogy a hat nappal ezelőtt még mintegy 1,1 millió önbevallást várt az adóhivatal, amiből vélhetően az utolsó napon is egy tekintélyes mennyiséget adnak fel az adózók.

Az elektronikusan elkészített és az Ügyfélkapun keresztül beküldött bevallások száma valamivel kevesebb mint 520 ezer volt május 14-ig, ami az összes beküldött bevallás kb. 23%-a. Tavaly az önbevallók 16,6%-a küldte be bevallását az Ügyfélkapun keresztül, és a bevallásukat elektronikusan benyújtók aránya a bevallás határnapjához képest fokozatosan csökkent. Ez minden bizonnyal így lesz idén is, mivel a visszaigényléseknél egy hónap előnyt jelentett az elektronikus út, ezért a visszaigénylők egy része már februárban bevallotta 2009-es jövedelmeit.

A visszaigénylésekről az APEH elárulta, hogy május 14-ig mintegy 59 milliárd forintot utaltak vissza összesen 1,13 millió adózó részére. Összehasonlításképpen tavaly összesen 63,3 milliárd forint szja visszautalást hajtott végre az adóhivatal.

Ma a Posta kerül reflektorfénybe

Az adóbevallásokkal kapcsolatban a főszerepet ma még nem az adóhivatal, hanem a Magyar Posta fogja játszani. Minden bizonnyal a mai napon is meg fognak duzzadni a sorok a postai ablakok előtt. A Posta, hogy levezényelje az utolsó napra maradó százezres nagyságrendű adóbevallási forgalmat bizonyos postákon meghosszabbított nyitva tartással és megerősített szolgálattal készül - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Tomecskó Tamás a Magyar Posta szóvivője.

A meghosszabbított nyitva tartással működő postákról a következő cikkben olvashatsz:Bevallási roham - Meghosszabbított nyitva tartással készül a Posta

Kérdésünkre a szóvivő megerősítette, hogy a még zárás előtt a sorokba beállók idén is feladhatják záróra után bevallásaikat. Főként az éjfélig nyitva tartó fővárosi postákon sorbanállókat érintheti, hogy a még záróra előtt megjelenő ügyfelek borítékait éjfél után is május 20-i dátumpecséttel látják el a postai alkalmazottak. Ugyanakkor a Magyar Posta kéri a bevallások benyújtóit, hogy lehetőség szerint ne az utolsó pillanatban érkezzenek a hivatalokba, hanem már napközben próbálják meg feladni bevallásaikat.

A 2009-es szja bevallással kapcsolatban további információkat a következő cikkekben olvashatsz:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

APEH: vészhelyzet esetén nem kell indokolni a bevallás csúszását

Sárga csekk helyett akár bankkártyával is fizetheted adódat

Figyelem! Már csak néhány nap maradt hátra - Jön az év legfontosabb határideje

Vagyonadó: ennyit fizet a szomszédod a 170 lovas verdája után

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem