2007-es áron lehet lakást venni Szlovákiában

Pénzcentrum
2010. április 8. 09:42

Szlovákiában 2009 végén a 2007 derekának megfelelő árszinten lehetett lakást vagy házat vásárolni, tavaly az építőanyagok ára pedig átlagosan 8-10 százalékkal esett vissza 2008-hoz viszonyítva, azaz napjainkban a 2005-ös árszinten mozog -írja az Új Szó.

A szlovákiai magyar napilap a Postabank és a TREND Analyses közös elemzésére hivatkozva azt írja, hogy 2009 utolsó negyedében országos szinten egy négyzetméternyi lakóingatlan átlagára 1297 eurót tett ki, ami a 2007 harmadik negyedévében mért árszintnek felel meg. Egybevetésül, 2008 második negyedévében, amikor a hazai ingatlanpiac csúcsra járt, a négyzetméterenkénti átlagár 1549 euróra rúgott.

"A növekvő munkanélküliség és a lakosság félelme a fizetésképtelenségtől azt eredményezte, hogy sokkal óvatosabb lett az új hitelfelvételek terén, azaz a kedvezőbb árszint ellenére tavaly látványosan visszaesett a jelzáloghitelek folyósítása" - közölte Eva Sádovská, a Postabank elemzője.

Tavaly 60 százalékkal esett vissza az új jelzáloghitelek volumene, viszont a lakás-takarékpénztárak által folyósított, továbbá egyéb, a lakásfinanszírozást lehetővé tevő hitelek volumene mindössze 5,4 százalékkal zsugorodott.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22