36 °C Budapest

Van kerted? Így spórolhatsz 6000 forintot

2010. április 7. 16:58

A mintegy száznegyvenezer fővárosi és Budapest környéki, kerttel rendelkező ingatlantulajdonos alig kilenc százaléka használ locsolási mellékmérőt, holott a mind szűkebbre szabott családi és társasházi költségvetések idején számukra sem utolsó szempont, mennyit spórolhatnak havonta a kert öntözésének költségein - áll a Fővárosi Vízművek közleményében.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területein élő kerttulajdonosok 2004 óta két díjcsökkentési lehetőséggel élhetnek, ha locsolásra használják a vizet Egyrészt május elsejétől október végéig igénybe vehetnek egy tíz-százalékos kedvezményt a szennyvízdíjból, másrészt - locsolómérő -, pontosabban locsolási célú mellékvízmérő felszerelésével lehetőségük nyílik arra, hogy az év bármely időszakában kertöntözésre használt víz után kizárólag vízdíjat fizessenek. A legújabb adatok szerint a fővárosi lakosságnak csak alig kilenc százaléka élt ez utóbbi megtakarítási lehetőséggel - holott e megoldás hosszú távú haszna semmiképpen sem elhanyagolható.

Egy átlagos méretű és vízszükségletű kert esetében ugyanis (amely 200 négyzetméter területű, a gyepesítése pedig naponta nagyjából egy köbméter vizet igényel), a jelenlegi vízdíjjal számolva, az öntözési időszak alatt akár több mint 6.000 forintot is megspórolhat az, aki locsolási mellékmérőt használ. A megtakarítások mellett azonban egy további nyilvánvaló előnye is van a locsolómérőnek: használatával könnyedén elkülöníthető a locsolásra szánt vízmennyiség díja; ezáltal a kiadások pontosabban tervezhetővé válnak.

A budapesti lakosság locsolási mellékmérő használatát ösztönző kampány célja, hogy a vízszolgáltató ügyfelei közül minél többen döntsenek a jelentős megtakarításokat eredményező és a kiadások áttekinthetőségét javító locsolási mellékvízmérő mellett.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?