18 °C Budapest

Nem túl hatékonyak az energiatakarékos izzók

2010. március 24. 13:02

Egyesebb fejletebb energiafelhasználású kultúrával rendelkező országokban, például Nagy-Britanniában, az energiaszolgáltatók maguk küldtek ki takarékos izzókat az ügyfeleiknek - igaz szolíd kormányzati nyomásra. Az akció azonban nem tűnik túl sikeresnek.

Tavaly csaknem 182 millió energiatakarékos izzót küldtek ki a szolgáltatók ügyfeleiknek Nagy-Britanniában, hogy megfeleljenek a kormányzati elvárásoknak. A cégeknek ugyanis csökkenteniük kell a megtermelt energia mennyiségét - és ezen keresztül a szén-dioxod -kibocsátásukat is. 2011-től akár a forgalmuk 10 százalékát is kifizethetik büntetésként, akik nem felelnek meg a kormányzat szigorú előírásainak.

A törvények láttán a szolgáltatók pánikszerűen akcióba lendültek és elkezdték maguk energiatakarékos izzókkal bombázni az ügyfeleiket, hogy csökkentsék a családi energiaigényeket. Bár 2010 január elsejétől tilos a fogyasztókat ilyen módon "presszionálni" az alacsonyabb energiahasználat kedvéért, a legrosszabb brit szolgáltatónak választott német tulajdonú Npower ügyfelei még bőven január elején is kaptak izzókat a cégtől.

Csakhogy akár használják az izzókat az ügyfelek, akár nem, a módszer nem túl hatékony összességében. A kormányzat számításai szerint ha a szolgáltatók átlagosan négy égőt küldtek egy családba, akkor 345 háztartásba, az az izzók élettartama alatt 68,83 tonnával kevesebb kibocsátott szén.dioxidot jelent. Minden egyes háztartás 14 fontot nyer évente, a szolgáltatónak pedig 1886 fontba kerül az akció - feltéve, hogy a leggyakrabban használt izzókat cserélik le energiatakarékosra.

Csakhogy ugyanennyi pénzért a szolgáltató a 20 százalékát fedezhetné egy családi hőszigetelésének, márpedig ilyen elöregedett házból 6,6 millió található a szigetországban. Az akcióval ugyanannyival kevesebb szén-dioxidot bocsátana ki a szolgáltató, a család viszont a szigeteléssel évi 420 fontot spórolna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azonban nem áll érdekében a szolgáltatónak - és, úgy tűnik, a fogyasztóknak sem. Egy - az energiaprogram elvárásainak megfelelő - szigetelés több, mint hétezer fontba kerül, aminek nem kis pénz, ráadásul a lakosok egyöntetű véleménye szerint az ingatlan értékesítésekor sem érvényesíthető az árban. Így a program meghirdetése óta mindössze 17 ezer házat szigeteltek ilyen módon, miközben 860 ezret olcsóbb módszerekkel "kezeltek".

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm