Az Electroluxnak betett a Quelle bukása!

Pénzcentrum
2010. február 23. 11:03

Az Electrolux Lehel a gazdasági válság hatásai ellenére megtartotta erős pozícióját, és hitelek nélkül, stabil készpénzállománnyal kezdte meg a 2010-es évet. A vállalat 177,5 milliárd forintos árbevételt ért el 2009-ben, és 4,5 milliárd forintot költött termékfejlesztésre illetve a hazai gyáregységek modernizálására.

A hazai piacon a Csoport stabilan tartja vezető pozícióját. A 2009-es évet piacvezetőként zárta, egy termékkategória (a mosogatógépek) kivételével, minden termékcsoportban.

Az Electrolux Lehel 2009-ben 177,5 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 8,8 százalékkal marad el a 2008-as értéktől. A tavalyi beruházások mértéke - 4,5 milliárd forint - megközelítette az előző év fejlesztésekre fordított összegét. A cég 2010-ben 5,5 milliárd forintot fordít majd fejlesztésekre, elsősorban környezetbarát megoldások alkalmazására.

A gazdasági válság hatásai eltérő mértékben érintették a vállalat különböző területeit. A porszívógyárban előállított termékek száma 20 százalékkal maradt el az előző évhez képest, azonban az értékesítési adatok az év második felében már elérték a válság előtti állapotot. Különösen nagy érdeklődést mutatott a nemzetközi piac a prémium kategóriás termékek iránt, amelyek eladása egész évben kedvezően alakult.

A jászberényi hűtőszekrénygyárban 2,7 százalékkal, míg a fagyasztóládagyárban 1,5 százalékkal kevesebb terméket gyártottak a 2008-as értékekhez képest. A csökkenés hátterében többek között az egyik legnagyobb partner, a QUELLE megszűnése áll. Ugyanakkor az olaszországi átszervezések eredményeként 2009-ben már a beépíthető hűtőgépek teljes termékskálája itt készült, melynek következtében az alaptípusok száma és a komplexitás duplájára emelkedett. Tovább folytatódtak a fejlesztések a fagyasztóládagyárban is; az új szigeteléssel és nagyobb hűtőtérrel ellátott modellek az összes európai piacon sikerrel debütáltak, és ezért a fejlesztésért a gyár Magyar Termék Nagydíj elismerést kapott.

A gazdasági válság hatásaként jelentkező keresletcsökkenés a nyíregyházi hűtőszekrénygyárat érintette leginkább. Mivel az itt gyártott modellek majdnem 50 százalékát kelet-közép-európai piacokon értékesítik, a kelet-európai gazdasági körülmények negatív irányba befolyásolták az eladási számokat. Ezért tavaly 23 százalékkal kevesebb készülék gördült le a gyártósorokról, mint 2008-ban. Mindemellett az új termékek bevezetéséhez kapcsolódó átalakítások és korszerűsítések sikeresen befejeződtek. A tervek szerint 2010-ben megújul a gyártott modellek 60 százaléka, így a hazai termékválaszték is számos új, kedvezőbb energiafogyasztású modellel frissül majd.

A gyártás során, 2009-ben is hangsúlyos volt az energiatakarékos megoldások alkalmazása. Az Electrolux tovább folytatta Green Spirit programját, melynek értelmében a gyáregységek 2005-2009 között 15 százalékkal csökkentették az energiafogyasztást és a vízfelhasználást azáltal, hogy tudatos energiafogyasztásra, a hulladékok csökkentésére, valamint az erőforrások optimális felhasználására ösztönözték a kollégákat. Az Electrolux a program keretében további 15 százalékos energia megtakarítást szeretne elérni a 2012. év végéig. Idén a gyártócsarnokok egy részében bevezetik az energiatakarékos LED világítást, a mosdók melegvíz ellátását pedig napenergia felhasználásával fogják megoldani.

A vállalat EMS (Electrolux Manufacturing System) programjának keretében tavaly összesen 507 dolgozói javaslat érkezett be a gyártás minőségének és költséghatékonyságának javítására, a készletek alacsony szinten tartására, valamint a biztonságos munkahely megteremtésére. Az ötletek közel 80 százalékát fogadták el, melyeknek több mint egy harmadát már alkalmazzák is a különféle gyártási folyamatok során.
Az EMS alapja a gyártási folyamatok fejlesztése és a hatékonyabb munkavégzés megteremtése a gyárakban, megerősítve ezzel a vállalat pozícióját a piaci verseny élvonalában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A belföldi értékesítés is nehéz évet tudhat maga mögött, de a jelentősen csökkenő piacméret ellenére sikerült nem csak megőrizni, hanem még erősíteni is a cég pozícióit. A 2009-es évet piacvezetőként zárta, egy termékkategória (a mosogatógépek) kivételével, minden termékcsoportban.

A GfK Piackutató Intézet adatai alapján az egész régióban, Magyarországon volt az egyik legjelentősebb a piac csökkenés. A háztartási nagygépek mennyiségi értékesítése az egész évre vetítve 24,6 százalékkal, míg a porszívóké 15 százalékkal esett. Az értékbeli visszaesés ennél kicsit alacsonyabb, ami az átlagárak növekedését jelzi.

Ennek hátterében számos, egymást erősítő tényező áll. A piac hazai szereplői számára kedvezőtlen euró árfolyam változás egy részét, hosszú évek óta először, a gyártók kénytelenek voltak áraikban is érvényesíteni. Emellett, némileg csökkent a Gfk által "egyéb" kategória néven mért termékek aránya. Szintén az átlagárak növekedését hozta magával, az az örvendetes trend mind a gyártók, mind pedig az ország hosszú távú környezetvédelmi stratégiája szempontjából, hogy jelentősen nőtt az energia hatékony termékek aránya az eladásokban, szinte minden fontos termék esetén. A hűtőkészülékeknél az A+ vagy annál jobb termékek aránya 2008-hoz képest 25,2-ről 32,7 százalékra nőtt. Az elöltöltős mosógépeknél ugyanez 47-ről 52,5 százalékra nőtt, míg felültöltős gépet már nem is adtak el A-nál rosszabb energia besorolással. A mosogatógépeknél a 3 "A" besorolású készülékek aránya 75-ről 83,6 százalékra növekedett.

Az Electrolux Csoport nemcsak sikeresen elégíti ki ezeket a változó igényeket, hanem piacvezetőként sok esetben meg is határozza a piaci trendeket. A fejlesztések a válság ellenére sem álltak le egyetlen termékcsoportban sem. 2010-ben jelentősen bővül az A++ energiaosztályú termékek választéka mind a kombinált hűtők, mind pedig a mosógépek termékcsoportban. Az energiahatékonyság mellett számos olyan innovációval is piacra lép a vállalat, melyek a felhasználók kényelmét, életminőségét javítják majd.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?