26 °C Budapest

Eldorádó Pekingben? Felépülhet a kínai eco-városmag

Pénzcentrum
2010. március 4. 11:02

A világ legmagasabb épületeként számon tartott Burj Khalifa mellett több kínai és amerikai referenciával is rendelkező Skidmore, Owings & Merrill mérnöki iroda egy újabb különleges tervvel állt elő.

Kína fővárosának Dawangjing kerületébe - mely körülbelül 10 kilométerre található a város nemzetközi repülőterétől - egy olyan hipermodern városközpontot terveztek, amely a passzív és az új környezetbarát technológiáknak köszönhetően több energiát termelne, mint amennyit a működtetése során elfogyaszt.

A terv egy olyan nemzetközi megmérettetés első díját nyerte el, melynek fókuszában a város-rehabilitáció korszerű, ugyanakkor energiatakarékos lehetőségei álltak. A pályázat kiírói a hanyatló pekingi városrész feltámasztásának olyan módszereit keresték, mely energia- és víztakarékos megoldásokat kínál, ugyanakkor jó közlekedési rendszerrel ellátott.

Forrás: Building magazin

A pekingi kerület tervezési hivatala 1,5 millió négyzetméter fejlesztési területet biztosítana a tervek megvalósítására. A látványterveken - az Eldorádóról szőtt mesékhez hasonlóan - arany színekben pompázó új városrész lenyűgözte a bírákat.

"Azt próbáltuk demonstrálni a kivételes projekttel, hogy a technika mai állása szerint igenis meg lehet valósítani olyan városfejlesztéseket, melyek egészen új megvilágításba helyezik az építészetet és gyakorlatilag a nullára csökkentik még egy sűrűn lakott övezet ökológiai lábnyomát is" - mondta a tervező cég vezetője.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?