Panelmatek: tízezrek maradtak volna a zsebekben, ha korábban lépnek

2010. január 15. 12:02

A mai naptól az eddigi 18 %-ról 5 %-ra csökken a távhő áfája. Szollár Domokos szerint ezzel az intézkedéssel - a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban élő - 2 millió ember terhei csökkennek. A kormányszóvivő hozzátette, hogy a korábbi mérsékléssel együtt éves szinten nagyságrendileg 45-50 ezer forinttal lehet alacsonyabb egy átlagos fővárosi távfűtéses lakás fűtési költsége.

Szollár Domokos elmondta, hogy egy országgyűlési döntés után augusztus 1-től már a kedvezményes, 18 %-os kulcsba sorolták a távhő áfáját, ami mától tovább csökken 5 %-ra.

A kormányszóvivő számításai szerint az elmúlt hónapok távhődíj- és áfa-mérsékléseinek köszönhetően egy átlagos budapesti távfűtéses lakás éves fűtési költsége 2010-ben akár 45-50 ezer forinttal is kevesebb lehet, mint tavaly volt.

Szollár hozzátette, hogy a távhő-áfájának csökkentése mellett számos egyéb intézkedéssel próbálják enyhíti a távfűtéses lakásban élők terheit. A Panel-, illetve az ÖKO-Program keretén belül évek óta jelentős támogatást nyújthatnak a távfűtéses lakások korszerűsítéséhez, illetve az épületek energiahatékonyságának növeléséhez.

Az ellenzék szerint több mint egy év kellett ahhoz, hogy a kormány tagjai felsorakozzanak a kezdeményezésük mögé. Az egyik ellenzéki képviselő kiszámította, hogy több tízezer forint felesleges kiadástól kímélhették volna meg a családokat, ha előbb lépnek.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?