-1 °C Budapest

Elképesztő: januártól megint drágulhat az áram!

2009. november 18. 15:32

A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent a 2010-es árampiaci rendszerhasználati díjakra (RHD) vonatkozó javaslat. Az átviteli-rendszerhasználati díj körülbelül másfélszeresére növekedne, míg az elosztói díjak tekintetében a legtöbb esetben csökkenés következhet be. Amennyiben az előterjesztést a Közlekedési-, Hírközlési és Energiaügyi miniszter változatlan formában hirdeti ki, akkor egy átlagos lakossági fogyasztónak 2010-től havi 160 Ft-tal kell majd többet fizetnie a hálózatok használatáért, illetve a rendszerszintű szolgáltatásokért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rendszerhasználati díjak között szerepel az átviteli rendszerirányítói díj, a rendszerszintű szolgáltatások díja (együtt: átviteli rendszerhasználati díj), az elosztói alapdíj, valamint egyéb elosztói díjak. Ezeken keresztül történik meg az átviteli, illetve elosztói hálózatok használatának megfizetése, a hálózatokat üzemeltető társaságok költségeinek megtérítése. Ezeket a KHEM minisztere évenként, feszültségszintektől eltérően hirdeti ki rendeletben, amelyeket a szolgáltatók változtatás nélkül továbbszámláznak a fogyasztóiknak.

 

Spórolj az áramon! Kattints Napi tipp rovatunkra!

 

A most tett javaslat szerint az átviteli-rendszerhasználati díj 1 Ft/kWh-ról 1.535 forintra nőne, míg az elosztói díjtételek tekintetében a legtöbb esetben csökkenés menne végbe. Az elosztói díjaknál így a nagyfeszültség mellett vételezők 33.9%-kal fizetnének kevesebbet, míg a kisfeszültséggel kapcsolódók esetében 1%-os emelkedés következnek be, bár a vezérelt fogyasztásnál ebben a csoportban is 3%-os csökkenés lenne. A szintén az elosztói díjak közé sorolható menetrendkiegyensúlyozási díj ugyancsak átlagosan 10% körül csökkenne, míg a közvilágítás elosztási díja 3%-kal növekedne.

A cikk folytatódik, kattints!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?