27 °C Budapest

Elképesztő: januártól megint drágulhat az áram!

2009. november 18. 15:32

A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent a 2010-es árampiaci rendszerhasználati díjakra (RHD) vonatkozó javaslat. Az átviteli-rendszerhasználati díj körülbelül másfélszeresére növekedne, míg az elosztói díjak tekintetében a legtöbb esetben csökkenés következhet be. Amennyiben az előterjesztést a Közlekedési-, Hírközlési és Energiaügyi miniszter változatlan formában hirdeti ki, akkor egy átlagos lakossági fogyasztónak 2010-től havi 160 Ft-tal kell majd többet fizetnie a hálózatok használatáért, illetve a rendszerszintű szolgáltatásokért.


A rendszerhasználati díjak között szerepel az átviteli rendszerirányítói díj, a rendszerszintű szolgáltatások díja (együtt: átviteli rendszerhasználati díj), az elosztói alapdíj, valamint egyéb elosztói díjak. Ezeken keresztül történik meg az átviteli, illetve elosztói hálózatok használatának megfizetése, a hálózatokat üzemeltető társaságok költségeinek megtérítése. Ezeket a KHEM minisztere évenként, feszültségszintektől eltérően hirdeti ki rendeletben, amelyeket a szolgáltatók változtatás nélkül továbbszámláznak a fogyasztóiknak.

 

Spórolj az áramon! Kattints Napi tipp rovatunkra!

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A most tett javaslat szerint az átviteli-rendszerhasználati díj 1 Ft/kWh-ról 1.535 forintra nőne, míg az elosztói díjtételek tekintetében a legtöbb esetben csökkenés menne végbe. Az elosztói díjaknál így a nagyfeszültség mellett vételezők 33.9%-kal fizetnének kevesebbet, míg a kisfeszültséggel kapcsolódók esetében 1%-os emelkedés következnek be, bár a vezérelt fogyasztásnál ebben a csoportban is 3%-os csökkenés lenne. A szintén az elosztói díjak közé sorolható menetrendkiegyensúlyozási díj ugyancsak átlagosan 10% körül csökkenne, míg a közvilágítás elosztási díja 3%-kal növekedne.

A cikk folytatódik, kattints!

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12