10 °C Budapest

50 ezer vissza nem térítendő járhat, ha kikapcsolták a gázt, vagy az áramot

Pénzcentrum
2009. november 17. 12:02

Új jogcímmel bővült a Kríziskezelő Program. November 15-től egy fix, 50 ezer forint összegű természetbeni támogatást igényelhet az, akinek a háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás (áram, gáz).

A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló kormányrendelet célja, hogy egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatás formájában gyors segítséget nyújtson a válság hatásaként krízishelyzetbe került családok számára. A legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer, kivételes esetekben maximum 100 ezer forintos támogatásra az alábbi táblázatban szereplők lehetnek jogosultak:

A Kormány a végrehajtási tapasztalatok tükrében az 50 ezer forintnál magasabb összegű támogatásra rendelkezésre álló keret mértékét 1 %-ról 10 %-ra módosította.

A programot figyelemmel kísérő és az eredményeket értékelő tanácsadó testület javaslatára 2009. november 15-től bővültek a krízistámogatás jogosultsági feltételei.

További feltétel, hogy az áramszolgáltatás kikapcsolása a válsággal összefüggésbe hozható, tehát 2008. szeptember 30-át követően következett be. Nem jogosult e jogcím alapján támogatásra a kérelmező, ha az érintett ingatlan fűtése távhőszolgáltatás igénybevételével biztosított.

A hideg időjárás közeledtére tekintettel a jegyző által továbbított kérelmeket az illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság soron kívül, 5 munkanapon belül bírálja el. Ebben az esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) a támogatást közvetlenül az érintett áramszolgáltató részére utalja át.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az összeg meghatározott része (20 ezer forint) minden esetben a fogyasztó fennálló hátralékának törlesztésére fordítódik, az ezt meg nem haladó tartozás esetén a szolgáltató a tartozás teljes összegét jóváírja. A támogatás további 30 ezer forintjáért egy kártyás fogyasztásmérő készülékhez kapnak egy kártyát az összeggel feltöltve. A kártyás készüléket a szolgáltató ingyen felszereli a fogyasztónak.

Krízisalap: már minden 200. magyar kapott pénzt

A krízistámogatás ezen jogcímen történő igénylése esetén a kérelem mellé csatolni kell az érintett szolgáltató igazolását a kikapcsolás tényéről, valamint áramszolgáltatás esetén időpontjáról.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?