50 ezer vissza nem térítendő járhat, ha kikapcsolták a gázt, vagy az áramot

Pénzcentrum
2009. november 17. 12:02

Új jogcímmel bővült a Kríziskezelő Program. November 15-től egy fix, 50 ezer forint összegű természetbeni támogatást igényelhet az, akinek a háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás (áram, gáz).

A krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló kormányrendelet célja, hogy egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatás formájában gyors segítséget nyújtson a válság hatásaként krízishelyzetbe került családok számára. A legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer, kivételes esetekben maximum 100 ezer forintos támogatásra az alábbi táblázatban szereplők lehetnek jogosultak:

A Kormány a végrehajtási tapasztalatok tükrében az 50 ezer forintnál magasabb összegű támogatásra rendelkezésre álló keret mértékét 1 %-ról 10 %-ra módosította.

A programot figyelemmel kísérő és az eredményeket értékelő tanácsadó testület javaslatára 2009. november 15-től bővültek a krízistámogatás jogosultsági feltételei.

További feltétel, hogy az áramszolgáltatás kikapcsolása a válsággal összefüggésbe hozható, tehát 2008. szeptember 30-át követően következett be. Nem jogosult e jogcím alapján támogatásra a kérelmező, ha az érintett ingatlan fűtése távhőszolgáltatás igénybevételével biztosított.

A hideg időjárás közeledtére tekintettel a jegyző által továbbított kérelmeket az illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság soron kívül, 5 munkanapon belül bírálja el. Ebben az esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) a támogatást közvetlenül az érintett áramszolgáltató részére utalja át.

Az összeg meghatározott része (20 ezer forint) minden esetben a fogyasztó fennálló hátralékának törlesztésére fordítódik, az ezt meg nem haladó tartozás esetén a szolgáltató a tartozás teljes összegét jóváírja. A támogatás további 30 ezer forintjáért egy kártyás fogyasztásmérő készülékhez kapnak egy kártyát az összeggel feltöltve. A kártyás készüléket a szolgáltató ingyen felszereli a fogyasztónak.

Krízisalap: már minden 200. magyar kapott pénzt

A krízistámogatás ezen jogcímen történő igénylése esetén a kérelem mellé csatolni kell az érintett szolgáltató igazolását a kikapcsolás tényéről, valamint áramszolgáltatás esetén időpontjáról.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?