Szinte hihetetlen: élethű óriásrepülő az otthoni garázsban

2009. október 31. 14:02

Elképesztő részletességgel másolta le egy magyar származású kaliforniai férfi a Pan Am légitársaság 747-es repülőgépének első osztályú kabinját.

A 42 éves Anthony Toth gyermekkora óta a repülés megszállottja, és - ellentétben sok más emberrel - felnőttkorára sem nőtte ki a szenvedélyét. Ezt bizonyítja, hogy értékesítési igazgatóként a United Airlinesnál dolgozik, és az a tény, hogy az elmúlt két évben szabadideje jelentős részében egy privát repülőgépet épített a garázsában. Más gépektől eltérően ez a modell soha nem fog felszállni, mivel csupán egy belső kabinrészlete a Pan Am légitársaság 747-es óriásgépének.

A repülőgépkabin a boldog tulajdonosával
Forrás: Weekly World News

 

A Pan Am története
A Pan American World Airways-t 1927-ben alapították, és sokáig az Egyesült Államok egyik vezető légitársasága, a polgári repülés szinonimája volt a piacon. Az 1973-as olajárrobbanás következtében csökkenő utasszám és a piaci túlkínálat rendkívül érzékenyen érintette a légitársaságot. A 80-as évek a Pan Am számára az üzletágainak leépítéséről szólt, a végső döfést pedig az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett felrobbantott 103-as járat jelentette a vállalatnak. Az utasok többsége ezután már nem mert Pan Am járattal utazni, így 1991-ben a légitársaság csődöt jelentett.

Az értékesítési igazgató már gyermekként is rajongott a repülőmodellekért, de a külső maketteknél már 12 éves korában többre vágyott, és szülei házában fából megépítette az első kezdetleges utasterét. A mostani belső teret a két évvel ezelőtt vásárolt lakásának garázsában kezdte el építeni, és mintegy 50 ezer dollárt (több mint 9 millió forintot) költött a megvalósítására.

A kabin berendezései többségében eredeti Pan Am alkatrészek, amiket pedig nem lelt fel, azt a gyermekkorában készített fényképek alapján hozzáértő szakemberekkel gyártatta le az eredetihez megtévesztően hasonlóra. A kabin a fiatalságomra emlékeztet - mondja a 42 éves üzletember, aki fiatalkorában gyakran kelt át Pan Am gépekkel az Atlanti-óceánon a Budapesten és Rómában élő rokonaihoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a repülőgépbelső még nincs megnyitva a nagyközönség számára, a tulajdonosa reméli, hogy egyszer majd Pan Am múzeum válhat belőle, és a későbbiekben kibővítheti az első osztályú rész felső szintjével is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?