Szinte hihetetlen: élethű óriásrepülő az otthoni garázsban

2009. október 31. 14:02

Elképesztő részletességgel másolta le egy magyar származású kaliforniai férfi a Pan Am légitársaság 747-es repülőgépének első osztályú kabinját.

A 42 éves Anthony Toth gyermekkora óta a repülés megszállottja, és - ellentétben sok más emberrel - felnőttkorára sem nőtte ki a szenvedélyét. Ezt bizonyítja, hogy értékesítési igazgatóként a United Airlinesnál dolgozik, és az a tény, hogy az elmúlt két évben szabadideje jelentős részében egy privát repülőgépet épített a garázsában. Más gépektől eltérően ez a modell soha nem fog felszállni, mivel csupán egy belső kabinrészlete a Pan Am légitársaság 747-es óriásgépének.

A repülőgépkabin a boldog tulajdonosával
Forrás: Weekly World News

 

A Pan Am története
A Pan American World Airways-t 1927-ben alapították, és sokáig az Egyesült Államok egyik vezető légitársasága, a polgári repülés szinonimája volt a piacon. Az 1973-as olajárrobbanás következtében csökkenő utasszám és a piaci túlkínálat rendkívül érzékenyen érintette a légitársaságot. A 80-as évek a Pan Am számára az üzletágainak leépítéséről szólt, a végső döfést pedig az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett felrobbantott 103-as járat jelentette a vállalatnak. Az utasok többsége ezután már nem mert Pan Am járattal utazni, így 1991-ben a légitársaság csődöt jelentett.

Az értékesítési igazgató már gyermekként is rajongott a repülőmodellekért, de a külső maketteknél már 12 éves korában többre vágyott, és szülei házában fából megépítette az első kezdetleges utasterét. A mostani belső teret a két évvel ezelőtt vásárolt lakásának garázsában kezdte el építeni, és mintegy 50 ezer dollárt (több mint 9 millió forintot) költött a megvalósítására.

A kabin berendezései többségében eredeti Pan Am alkatrészek, amiket pedig nem lelt fel, azt a gyermekkorában készített fényképek alapján hozzáértő szakemberekkel gyártatta le az eredetihez megtévesztően hasonlóra. A kabin a fiatalságomra emlékeztet - mondja a 42 éves üzletember, aki fiatalkorában gyakran kelt át Pan Am gépekkel az Atlanti-óceánon a Budapesten és Rómában élő rokonaihoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a repülőgépbelső még nincs megnyitva a nagyközönség számára, a tulajdonosa reméli, hogy egyszer majd Pan Am múzeum válhat belőle, és a későbbiekben kibővítheti az első osztályú rész felső szintjével is.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem