-1 °C Budapest

Szinte hihetetlen: élethű óriásrepülő az otthoni garázsban

2009. október 31. 14:02

Elképesztő részletességgel másolta le egy magyar származású kaliforniai férfi a Pan Am légitársaság 747-es repülőgépének első osztályú kabinját.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 42 éves Anthony Toth gyermekkora óta a repülés megszállottja, és - ellentétben sok más emberrel - felnőttkorára sem nőtte ki a szenvedélyét. Ezt bizonyítja, hogy értékesítési igazgatóként a United Airlinesnál dolgozik, és az a tény, hogy az elmúlt két évben szabadideje jelentős részében egy privát repülőgépet épített a garázsában. Más gépektől eltérően ez a modell soha nem fog felszállni, mivel csupán egy belső kabinrészlete a Pan Am légitársaság 747-es óriásgépének.

A repülőgépkabin a boldog tulajdonosával
Forrás: Weekly World News

 

A Pan Am története
A Pan American World Airways-t 1927-ben alapították, és sokáig az Egyesült Államok egyik vezető légitársasága, a polgári repülés szinonimája volt a piacon. Az 1973-as olajárrobbanás következtében csökkenő utasszám és a piaci túlkínálat rendkívül érzékenyen érintette a légitársaságot. A 80-as évek a Pan Am számára az üzletágainak leépítéséről szólt, a végső döfést pedig az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett felrobbantott 103-as járat jelentette a vállalatnak. Az utasok többsége ezután már nem mert Pan Am járattal utazni, így 1991-ben a légitársaság csődöt jelentett.

Az értékesítési igazgató már gyermekként is rajongott a repülőmodellekért, de a külső maketteknél már 12 éves korában többre vágyott, és szülei házában fából megépítette az első kezdetleges utasterét. A mostani belső teret a két évvel ezelőtt vásárolt lakásának garázsában kezdte el építeni, és mintegy 50 ezer dollárt (több mint 9 millió forintot) költött a megvalósítására.

A kabin berendezései többségében eredeti Pan Am alkatrészek, amiket pedig nem lelt fel, azt a gyermekkorában készített fényképek alapján hozzáértő szakemberekkel gyártatta le az eredetihez megtévesztően hasonlóra. A kabin a fiatalságomra emlékeztet - mondja a 42 éves üzletember, aki fiatalkorában gyakran kelt át Pan Am gépekkel az Atlanti-óceánon a Budapesten és Rómában élő rokonaihoz.

Bár a repülőgépbelső még nincs megnyitva a nagyközönség számára, a tulajdonosa reméli, hogy egyszer majd Pan Am múzeum válhat belőle, és a későbbiekben kibővítheti az első osztályú rész felső szintjével is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?