13 °C Budapest

Panelből passzív ház: sokat spórolhatnánk

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 09:02

Egy építész szerint abból a közel ezermilliárd forintból, amelyet a stratégiai gáztároló megépítésére tervez a kormány, az összes panelt át lehetne alakítani passzív házzá -ez pedig hatalmas energiatakarékosságot tenne lehetővé -írja a Napi Gazdaság.

Egy átlagos passzív ház - négyzetméterenként 15 kWh-nál kevesebbet fogyasztó épület - építési költsége négyzetméterenként bruttó 230 ezer forintra rúg, és a feltételek - az építészek, építőanyagok, technológia - is adottak - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Ertsey Attila építész.

A szakember szerint míg Németországban és Ausztriában sorra épülnek a passzív házak, nálunk csupán néhányat adtak át. A szemléletváltás azért is szükséges, mert az uniós előírások a tagállamokban 2011-től - folyamatosan - kötelezővé teszik az új épületek passzívház-szabványnak való megfelelését.

Ertsey Attila úgy véli, abból a közel ezermilliárd forintból, amelyet a stratégiai gáztároló megépítésére tervez a kormány, az összes panelt át lehetne alakítani passzív házzá. Persze olyan komplex felújítás keretében, amelynek során összehangolják a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtés-korszerűsítést - példaként említi a dunaújvárosi Solanova házat. A most futó panelprogramok lakásonként 1,2 millió forint átlagos költséggel számolnak, a passzív házzá alakításhoz pedig lakásonként 2,2-2,5 millió forintra lenne szükség - állítja.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45