17 °C Budapest

Panelből passzív ház: sokat spórolhatnánk

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 09:02

Egy építész szerint abból a közel ezermilliárd forintból, amelyet a stratégiai gáztároló megépítésére tervez a kormány, az összes panelt át lehetne alakítani passzív házzá -ez pedig hatalmas energiatakarékosságot tenne lehetővé -írja a Napi Gazdaság.

Egy átlagos passzív ház - négyzetméterenként 15 kWh-nál kevesebbet fogyasztó épület - építési költsége négyzetméterenként bruttó 230 ezer forintra rúg, és a feltételek - az építészek, építőanyagok, technológia - is adottak - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Ertsey Attila építész.

A szakember szerint míg Németországban és Ausztriában sorra épülnek a passzív házak, nálunk csupán néhányat adtak át. A szemléletváltás azért is szükséges, mert az uniós előírások a tagállamokban 2011-től - folyamatosan - kötelezővé teszik az új épületek passzívház-szabványnak való megfelelését.

Ertsey Attila úgy véli, abból a közel ezermilliárd forintból, amelyet a stratégiai gáztároló megépítésére tervez a kormány, az összes panelt át lehetne alakítani passzív házzá. Persze olyan komplex felújítás keretében, amelynek során összehangolják a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtés-korszerűsítést - példaként említi a dunaújvárosi Solanova házat. A most futó panelprogramok lakásonként 1,2 millió forint átlagos költséggel számolnak, a passzív házzá alakításhoz pedig lakásonként 2,2-2,5 millió forintra lenne szükség - állítja.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?