Vízórával vagy anélkül? Kiszámoltuk a különbséget!

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 05:40

A gazdaságot hónapok óta uraló szokatlanul nehéz időszak alaposan megtépázta a magyar családok költségvetését. A megélhetési költségek emelkedése és a jövedelmek reálértéken vett szűkülése következtében a spórolás a lakosság mindennapi életének szerves részévé vált. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy a vízóra felszerelésével mennyit takaríthatnak meg a családok.

Aki valaha vett már részt társasházi közgyűlésen, az biztosan emlékszik arra, hogy egyik pillanatról a másikra miként forrósodik fel a légkör, amikor szóba kerül a közös költség esetleges emelése, különösen a vízóra nélküli lakások tulajdonosai által egy négyzetméterre eső fizetendő díjak. A lakók egyre nagyobb számban ismerik fel a vízóra felszerelésével járó előnyöket és a munkálatok mielőbbi elvégzése mellett teszik le a voksukat.

Az erre szakosodott cégek teljes körű ügyintézést vállalnak, a vállalkozások internetes oldalain a tervezéstől a nyomtatványok kitöltésén át a regisztrációig és a hitelesítésig terjedő ajánlatokat találhatunk. Információink szerint a hideg- és melegvízóra beszerelése tervezéssel, valamint anyag- és munkadíjjal 50-60 ezer forint közötti összegből megoldható.

Egy fővárosi panelház üzemeltetéséért felelős közös képviseletet ellátó cég adatai szerint a vízórás lakások tulajdonosainak 171 forintot kell négyzetméterenként fizetni, míg a vízóra nélküli lakásokra 371 forintos tarifa vonatkozik. A 200 forintos különbség azt jelenti, hogy egy 35 négyzetméteres lakás tulajdonosa havonta 7 ezer forinttal kevesebb közös költséget fizethet, ami átlagos vízfogyasztást feltételezve alig több mint egyéves megtérülést eredményezhet.

Az ivóvíz szolgáltatásért jelenleg köbméterenként nettó 180,5 forintot, míg a szennyvíz elvezetéséért nettó 228,18 forintot kell fizetni a fővárosban. A vízterhelési és az ügyviteli díjjal együtt bruttó 551 forintra jön ki az egy köbméter vízre eső költség.

Ennek tükrében a másfélszobás lakásban élő lakónak 6 köbméteres havi fogyasztást feltételezve havi 3 300 forintot számláz a Díjbeszedő, ami a közös költség megtakarítással összevetve 3 700 forintos havi spórolást jelent. Számításaink szerint a példában szereplő lakónak naponta átlagosan legalább 425 liter vizet kellene elhasználni ahhoz, hogy jobban megérje a vízóra nélküli tarifa. Ha ketten élnek a másfél szobás lakásban, ennyi víz még mindig meghaladja az átlagos hazai felhasználást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az 50 négyzetméteren élő két lakó a 200 forintos tarifakülönbséggel havonta 10 ezer forintot faraghat a közös költségéből. 12 köbméteres fogyasztást feltételezve a vízszámla 6 600 forintra rúg, tehát még ők is megtakarítanak 3 400 forintot a munkálatok elvégzésével. Ha a havi fogyasztásuk 18-19 köbméter felé emelkedik, akkor jobban megéri nekik a vízóra nélküli közös költség tarifa (ez kisgyermekes családoknál a tisztálkodással és a gyakoribb mosással, mosogatással könnyen összejöhet).

A vízmérőket bizonyos időközönként újra kell hitelesíttetni. A bekötési vízmérők esetében 4 évente, míg a lakás mellékvízmérőknél 6 évente szükséges a felülvizsgálat. Erről a tulajdonosok többsége meg szokott feledkezni, pedig az ennek elmulasztásából eredő károkat nekik kell viselni. Az óra a felszerelés napjától mér, a különbözetet eddig az időpontig visszamenőleg kell a szolgáltatónál és a közös képviseletnél elszámoltatni. Ez nem mindig megy zökkenőmentesen.

Amennyiben olvasóink szívták már meg a vízórával, úgy történeteiket várjuk a blog@penzcentrum.hu címre.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm