8 °C Budapest

Vízórával vagy anélkül? Kiszámoltuk a különbséget!

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 05:40

A gazdaságot hónapok óta uraló szokatlanul nehéz időszak alaposan megtépázta a magyar családok költségvetését. A megélhetési költségek emelkedése és a jövedelmek reálértéken vett szűkülése következtében a spórolás a lakosság mindennapi életének szerves részévé vált. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy a vízóra felszerelésével mennyit takaríthatnak meg a családok.

Aki valaha vett már részt társasházi közgyűlésen, az biztosan emlékszik arra, hogy egyik pillanatról a másikra miként forrósodik fel a légkör, amikor szóba kerül a közös költség esetleges emelése, különösen a vízóra nélküli lakások tulajdonosai által egy négyzetméterre eső fizetendő díjak. A lakók egyre nagyobb számban ismerik fel a vízóra felszerelésével járó előnyöket és a munkálatok mielőbbi elvégzése mellett teszik le a voksukat.

Az erre szakosodott cégek teljes körű ügyintézést vállalnak, a vállalkozások internetes oldalain a tervezéstől a nyomtatványok kitöltésén át a regisztrációig és a hitelesítésig terjedő ajánlatokat találhatunk. Információink szerint a hideg- és melegvízóra beszerelése tervezéssel, valamint anyag- és munkadíjjal 50-60 ezer forint közötti összegből megoldható.

Egy fővárosi panelház üzemeltetéséért felelős közös képviseletet ellátó cég adatai szerint a vízórás lakások tulajdonosainak 171 forintot kell négyzetméterenként fizetni, míg a vízóra nélküli lakásokra 371 forintos tarifa vonatkozik. A 200 forintos különbség azt jelenti, hogy egy 35 négyzetméteres lakás tulajdonosa havonta 7 ezer forinttal kevesebb közös költséget fizethet, ami átlagos vízfogyasztást feltételezve alig több mint egyéves megtérülést eredményezhet.

Az ivóvíz szolgáltatásért jelenleg köbméterenként nettó 180,5 forintot, míg a szennyvíz elvezetéséért nettó 228,18 forintot kell fizetni a fővárosban. A vízterhelési és az ügyviteli díjjal együtt bruttó 551 forintra jön ki az egy köbméter vízre eső költség.

Ennek tükrében a másfélszobás lakásban élő lakónak 6 köbméteres havi fogyasztást feltételezve havi 3 300 forintot számláz a Díjbeszedő, ami a közös költség megtakarítással összevetve 3 700 forintos havi spórolást jelent. Számításaink szerint a példában szereplő lakónak naponta átlagosan legalább 425 liter vizet kellene elhasználni ahhoz, hogy jobban megérje a vízóra nélküli tarifa. Ha ketten élnek a másfél szobás lakásban, ennyi víz még mindig meghaladja az átlagos hazai felhasználást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az 50 négyzetméteren élő két lakó a 200 forintos tarifakülönbséggel havonta 10 ezer forintot faraghat a közös költségéből. 12 köbméteres fogyasztást feltételezve a vízszámla 6 600 forintra rúg, tehát még ők is megtakarítanak 3 400 forintot a munkálatok elvégzésével. Ha a havi fogyasztásuk 18-19 köbméter felé emelkedik, akkor jobban megéri nekik a vízóra nélküli közös költség tarifa (ez kisgyermekes családoknál a tisztálkodással és a gyakoribb mosással, mosogatással könnyen összejöhet).

A vízmérőket bizonyos időközönként újra kell hitelesíttetni. A bekötési vízmérők esetében 4 évente, míg a lakás mellékvízmérőknél 6 évente szükséges a felülvizsgálat. Erről a tulajdonosok többsége meg szokott feledkezni, pedig az ennek elmulasztásából eredő károkat nekik kell viselni. Az óra a felszerelés napjától mér, a különbözetet eddig az időpontig visszamenőleg kell a szolgáltatónál és a közös képviseletnél elszámoltatni. Ez nem mindig megy zökkenőmentesen.

Amennyiben olvasóink szívták már meg a vízórával, úgy történeteiket várjuk a blog@penzcentrum.hu címre.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm