Nem drágul a távhő: a FŐTÁV kompenzálja az áfa-emelést!

Pénzcentrum
2009. június 30. 15:47

A FŐTÁV Zrt. ügyfeleinek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a 2009. július 1-jétől 25 százalékra emelkedő általános adókulcs révén drágulna az távhő-alapdíj, illetve a hődíj. A fővárosi távhőszolgáltató vállalat ugyanis 2009 júliusában árengedmény nyújtásával kompenzálja az áfa 5 százalékos növekedését. 2009. augusztus 1-jétől pedig a 18 százalékos kedvezményes adókulcsba kerül a távhőszolgáltatás, ami a költségek csökkenését jelenti majd a távhőt használó lakosoknak.

2009. július 1-jétől az általános adókulcs 20 százalékról 25 százalékra emelkedik. Az áfa változás törvényi kötelezettség, de a FŐTÁV Zrt. árengedmény nyújtásával 2009 júliusában mind az alapdíj, mind a hődíj esetében kompenzálja az áfa 5 százalékos növekedését. A kedvezmény révén a FŐTÁV Zrt. ügyfeleinek költségei nem növekednek. A kedvezmény biztosítása ugyan 50 millió forintos költséget jelent majd a társaságnak, de a FŐTÁV ezzel a lépéssel is hangsúlyozni kívánja, hogy minden ügyfele fontos számára.

Az Európai Bizottság jóváhagyása révén 2009. augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás - a kenyérrel és a tejjel együtt - a 18 százalékos, kedvezményes adókulcsba tartozik majd, szemben a gázszolgáltatás 25 százalékos adókulcsával. A 2009 augusztusától 18 százalékra csökkenő áfa 2010 elején ismét drasztikusan mérséklődik, ugyanis a kormány javaslata szerint 2010-ben a legalacsonyabb adókulcsba kerül a távhő.

2009. december 31-ig ráadásul biztosan igénybe lehet venni még az 1100 Ft/hó alanyi jogon járó támogatási összeget is. A FŐTÁV a versenyképesség érdekében 2007 óta csökkenti működési költségeit, így 2009-ben az alapdíj csökkent, és ezt a tendenciát folytatni kívánja a későbbiekben is. A fenti lépések eredményeként a távhőszolgáltatás hamarosan akár a legolcsóbb fűtési mód lehet Budapesten

A FŐTÁV hisz abban, hogy a fogyasztók költségeinek csökkentéséhez hosszú távon az energiatakarékosságon és a korszerűsítésen keresztül vezet az út. Így a társaság továbbra is folytatja a sikeres ÖKOPlusz programját, amelynek költségeihez a magyar kormány 50%-ban járul hozzá. Az ÖKOPlusz program igénybevételével a lakóközösségek az eddig megvalósult példák alapján átlagosan 17%-os hődíj-költségmegtakarítást érhetnek el. A szükséges pályázatok leadási határideje 2009. július 31.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm