12 °C Budapest

Nem drágul a távhő: a FŐTÁV kompenzálja az áfa-emelést!

Pénzcentrum
2009. június 30. 15:47

A FŐTÁV Zrt. ügyfeleinek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a 2009. július 1-jétől 25 százalékra emelkedő általános adókulcs révén drágulna az távhő-alapdíj, illetve a hődíj. A fővárosi távhőszolgáltató vállalat ugyanis 2009 júliusában árengedmény nyújtásával kompenzálja az áfa 5 százalékos növekedését. 2009. augusztus 1-jétől pedig a 18 százalékos kedvezményes adókulcsba kerül a távhőszolgáltatás, ami a költségek csökkenését jelenti majd a távhőt használó lakosoknak.

2009. július 1-jétől az általános adókulcs 20 százalékról 25 százalékra emelkedik. Az áfa változás törvényi kötelezettség, de a FŐTÁV Zrt. árengedmény nyújtásával 2009 júliusában mind az alapdíj, mind a hődíj esetében kompenzálja az áfa 5 százalékos növekedését. A kedvezmény révén a FŐTÁV Zrt. ügyfeleinek költségei nem növekednek. A kedvezmény biztosítása ugyan 50 millió forintos költséget jelent majd a társaságnak, de a FŐTÁV ezzel a lépéssel is hangsúlyozni kívánja, hogy minden ügyfele fontos számára.

Az Európai Bizottság jóváhagyása révén 2009. augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás - a kenyérrel és a tejjel együtt - a 18 százalékos, kedvezményes adókulcsba tartozik majd, szemben a gázszolgáltatás 25 százalékos adókulcsával. A 2009 augusztusától 18 százalékra csökkenő áfa 2010 elején ismét drasztikusan mérséklődik, ugyanis a kormány javaslata szerint 2010-ben a legalacsonyabb adókulcsba kerül a távhő.

2009. december 31-ig ráadásul biztosan igénybe lehet venni még az 1100 Ft/hó alanyi jogon járó támogatási összeget is. A FŐTÁV a versenyképesség érdekében 2007 óta csökkenti működési költségeit, így 2009-ben az alapdíj csökkent, és ezt a tendenciát folytatni kívánja a későbbiekben is. A fenti lépések eredményeként a távhőszolgáltatás hamarosan akár a legolcsóbb fűtési mód lehet Budapesten

A FŐTÁV hisz abban, hogy a fogyasztók költségeinek csökkentéséhez hosszú távon az energiatakarékosságon és a korszerűsítésen keresztül vezet az út. Így a társaság továbbra is folytatja a sikeres ÖKOPlusz programját, amelynek költségeihez a magyar kormány 50%-ban járul hozzá. Az ÖKOPlusz program igénybevételével a lakóközösségek az eddig megvalósult példák alapján átlagosan 17%-os hődíj-költségmegtakarítást érhetnek el. A szükséges pályázatok leadási határideje 2009. július 31.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07