14 °C Budapest

Nem drágul a távhő: a FŐTÁV kompenzálja az áfa-emelést!

Pénzcentrum
2009. június 30. 15:47

A FŐTÁV Zrt. ügyfeleinek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a 2009. július 1-jétől 25 százalékra emelkedő általános adókulcs révén drágulna az távhő-alapdíj, illetve a hődíj. A fővárosi távhőszolgáltató vállalat ugyanis 2009 júliusában árengedmény nyújtásával kompenzálja az áfa 5 százalékos növekedését. 2009. augusztus 1-jétől pedig a 18 százalékos kedvezményes adókulcsba kerül a távhőszolgáltatás, ami a költségek csökkenését jelenti majd a távhőt használó lakosoknak.

2009. július 1-jétől az általános adókulcs 20 százalékról 25 százalékra emelkedik. Az áfa változás törvényi kötelezettség, de a FŐTÁV Zrt. árengedmény nyújtásával 2009 júliusában mind az alapdíj, mind a hődíj esetében kompenzálja az áfa 5 százalékos növekedését. A kedvezmény révén a FŐTÁV Zrt. ügyfeleinek költségei nem növekednek. A kedvezmény biztosítása ugyan 50 millió forintos költséget jelent majd a társaságnak, de a FŐTÁV ezzel a lépéssel is hangsúlyozni kívánja, hogy minden ügyfele fontos számára.

Az Európai Bizottság jóváhagyása révén 2009. augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás - a kenyérrel és a tejjel együtt - a 18 százalékos, kedvezményes adókulcsba tartozik majd, szemben a gázszolgáltatás 25 százalékos adókulcsával. A 2009 augusztusától 18 százalékra csökkenő áfa 2010 elején ismét drasztikusan mérséklődik, ugyanis a kormány javaslata szerint 2010-ben a legalacsonyabb adókulcsba kerül a távhő.

2009. december 31-ig ráadásul biztosan igénybe lehet venni még az 1100 Ft/hó alanyi jogon járó támogatási összeget is. A FŐTÁV a versenyképesség érdekében 2007 óta csökkenti működési költségeit, így 2009-ben az alapdíj csökkent, és ezt a tendenciát folytatni kívánja a későbbiekben is. A fenti lépések eredményeként a távhőszolgáltatás hamarosan akár a legolcsóbb fűtési mód lehet Budapesten

A FŐTÁV hisz abban, hogy a fogyasztók költségeinek csökkentéséhez hosszú távon az energiatakarékosságon és a korszerűsítésen keresztül vezet az út. Így a társaság továbbra is folytatja a sikeres ÖKOPlusz programját, amelynek költségeihez a magyar kormány 50%-ban járul hozzá. Az ÖKOPlusz program igénybevételével a lakóközösségek az eddig megvalósult példák alapján átlagosan 17%-os hődíj-költségmegtakarítást érhetnek el. A szükséges pályázatok leadási határideje 2009. július 31.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem