Ferde szemmel néznek az építési vállalkozókra: félnek, hogy összedől a házuk

Pénzcentrum
2009. augusztus 10. 12:02

Egy internetes felmérés szerint a kínai városlakók 40 %-a attól tart, hogy bármikor összedőlhet a ház, amelyben élnek. Az aggodalmakat fokozza, hogy előbb a hanyag kivitelezés következtében egy építés alatt álló 13 emeletes épület, majd az esőzések és áradások hatására egy hatemeletes hotel omlott össze kártyavárként.

A válaszadók közül csak minden ötödik mondta azt, hogy nincs ilyen irányú félelme, a többiek nem voltak biztosak abban, hogy akár egy kisebb földmozgást, vagy egy a Tajvan szigetén tapasztalt áradást kibírna az otthonuk.

A gyenge minőségű kivitelezés számlájára írható az a több munkás halálát követelő baleset melynek során összedőlt egy 13 emeletes, építés alatt álló lakóingatlan. A helyi szakemberek szerint szigorítani kell a követelményeket, ellenkező esetben hasonló esetekre lehet számítani az országban.

A hotelből 300 embert evakuáltak a katasztrófa előtt

A 629 lakásosra tervezett házban 489-re már megvolt a vevő, 380-an már a foglalót is befizették. Az értékesítést azonnal leállították, a vevők pénzének előteremtésére és visszafizetésére megoldást keresnek.

Szakértők szerint a vevők körében az ilyen esetek csak fokozzák a bizonytalanságot, az építési vállalkozók megítélése pedig tovább romlik. Olyan kormányzati eszközök bevezetését szorgalmazzák, melyek egyrészt segítenek megőrizni a piaci egyensúlyt és másrészt védik a vevők jogait.

A felmérés szerint a vásárlók 70 %-a élt már valamilyen minőségi kifogással a lakás étvétele során, a feszített munkatempó következtében gyakran repedeznek a falak, vizesedés lép fel, vagy egyéb problémák jelentkeznek. Aggasztó, hogy a beruházók a minőséggel szemben inkább még mindig a gyors profitszerzést létesítik előnyben.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?