6 °C Budapest

Ferde szemmel néznek az építési vállalkozókra: félnek, hogy összedől a házuk

Pénzcentrum
2009. augusztus 10. 12:02

Egy internetes felmérés szerint a kínai városlakók 40 %-a attól tart, hogy bármikor összedőlhet a ház, amelyben élnek. Az aggodalmakat fokozza, hogy előbb a hanyag kivitelezés következtében egy építés alatt álló 13 emeletes épület, majd az esőzések és áradások hatására egy hatemeletes hotel omlott össze kártyavárként.

A válaszadók közül csak minden ötödik mondta azt, hogy nincs ilyen irányú félelme, a többiek nem voltak biztosak abban, hogy akár egy kisebb földmozgást, vagy egy a Tajvan szigetén tapasztalt áradást kibírna az otthonuk.

A gyenge minőségű kivitelezés számlájára írható az a több munkás halálát követelő baleset melynek során összedőlt egy 13 emeletes, építés alatt álló lakóingatlan. A helyi szakemberek szerint szigorítani kell a követelményeket, ellenkező esetben hasonló esetekre lehet számítani az országban.

A hotelből 300 embert evakuáltak a katasztrófa előtt

A 629 lakásosra tervezett házban 489-re már megvolt a vevő, 380-an már a foglalót is befizették. Az értékesítést azonnal leállították, a vevők pénzének előteremtésére és visszafizetésére megoldást keresnek.

Szakértők szerint a vevők körében az ilyen esetek csak fokozzák a bizonytalanságot, az építési vállalkozók megítélése pedig tovább romlik. Olyan kormányzati eszközök bevezetését szorgalmazzák, melyek egyrészt segítenek megőrizni a piaci egyensúlyt és másrészt védik a vevők jogait.

A felmérés szerint a vásárlók 70 %-a élt már valamilyen minőségi kifogással a lakás étvétele során, a feszített munkatempó következtében gyakran repedeznek a falak, vizesedés lép fel, vagy egyéb problémák jelentkeznek. Aggasztó, hogy a beruházók a minőséggel szemben inkább még mindig a gyors profitszerzést létesítik előnyben.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?