-3 °C Budapest

Betemeti a lakosságot a közműtartozás

2009. július 29. 09:02

A múlt év óta látványosan felszökött, s már akár a 60 milliárd forintot is elérheti a hazai fogyasztók együttes közműtartozása.

Az okot sokan a gazdasági válság hatásaiban keresik, de a szabályozás is felelős: túladminisztrált és lassú a renitens nem fizetők szolgáltatásból való kikapcsolásának a módja, ráadásul az is díjvisszatartásra ösztönöz, hogy egy rendelet szerint a fűtési idényben amúgy sem kapcsolható ki senkinél a gáz vagy az áram.

A közműcégek - például az E.On, az Elmű-Émász csoport tagjai, valamint a Főgáz - ezért kinnlevőség-menedzselésbe fogtak. A Főtáv eladja azon követeléseit, amelyeket a saját díjbeszedője nem tud behajtani, az Égáz-Dégáznak pedig a környező nagyobb városok önkormányzatai segítenek a rászorulók beazonosításában és számláik részbeni rendezésében.

Ám ott, ahol nem a fizetési hajlandósággal, hanem a képességgel van gond, a közműcégek segítenek, például halasztott vagy részletfizetést ajánlanak, az előre fizetős mérőórák ideje azonban még nem jött el. Viszont áprilistól a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztók kérhetik a védendő körbe való besorolásukat.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm