4 °C Budapest

Itt az adat Svájcból: milliós négyzetméterárak

2009. június 16. 12:02

Annak ellenére, hogy világszerte a lakásárak zuhanásáról érkeznek a hírek, Svájc ebben a tekintetben is üde színfoltnak bizonyult. Az alpesi országban nem tapasztaltak árcsökkenést, a belső kereslet élénk maradt, a síparadicsomokban pedig átlag felett elszálltak az árak.

Elemzők szerint a lakáspiac stabilitásának okai közé sorolható, hogy az ország számos nemzetközi szervezetnek és vállalatnak ad otthont, az ország lakói pedig több nemzetiséghez tartoznak. A városok közül továbbra is Genf és Zürich a legnépszerűbb, ugyanakkor a hegyvidéki ingatlanok sem veszítettek a vonzerejükből.

A Knight Frank's ingatlanpiaci tanácsadó és elemzőcég adatai szerint a svájci lakásárak stabilan 4,5 %-ot emelkedtek az elmúlt évben. Az átlagos négyzetméterár 5,5-6,0 ezer svájci frankra (1,0-1,1 millió forintra) tehető, de a nagyvárosokban a 12,0-15,0 ezer frankos (2,2-2,8 millió forintos) négyzetméterárak sem ritkák.

A nyaralók és a hétvégi házak iránti kereslet sem hagyott alább. A felkapottabb síparadicsomokban 10,0-20,0 ezer frankos (1,9-3,7 millió forintos) négyzetméterárakkal találkozhatunk, míg a kiemelt régiókban egészen 35,0 ezer frankig (6,5 millió forintig) is felkúszhatnak az egységárak. A tanácsadó cég szerint a svájci ingatlanpiac várhatóan idén is megőrzi stabilitását.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?