Hol esnek majd leginkább az ingatlanárak a megszorítások után?

2009. május 21. 09:32

A kormányzat által jelzett változások várhatóan az ingatlanpiacra is hatással lesznek: előre láthatóan csökken az értékesített ingatlanok száma, és az értékesítési árak is esni fognak leginkább Budapest külvárosában. A bejelentett megszorításoknak a számítások szerint két elszenvedője lesz: egyrészt a kis-, másrészt az újépítésű lakások fogják leginkább megérezni az intézkedések hatását - áll a Central Home elemzésében.

A kisebb lakásokat eddig jellemzően azok a fiatalok vásároltak, akik csekély önerővel rendelkeznek, és általában a Szocpol segítségével jutottak lakáshoz. A Szocpol eltörlésével azonban nehéz helyzetbe kerülhetnek az első lakást vásárlók, hiszen így csak jóval drágábban juthatnak ingatlanhoz. Az újépítésű lakások esetében várhatóan emelkedni fognak az árak, a drágulásnak köszönhetően az érdeklődés csökkeni fog, és az áresés ellenére sok lakás üresen marad, amit az építtetők csak nehezen tudnak értékesíteni. Ennek hatására az árak várhatóan esni fognak, azonban az értékesítést ez sem lendíti majd fel.

Korábban: Szocpol LAST MINUTE: a szakértő válaszol!

A korábbi nagyszámú külföldi vásárlók aránya csökken, most jóval több a hazai vásárló, akinek az aránya megközelíti a 90 %-ot. Másik különbség a korábbiakhoz képest, hogy sokan, a vásárlók közel 30-35 %-a kézpénzre vásárol lakást, hiszen most kevesebben fordulnak banki segítséghez. Akik mégis hitelhez fordulnak, azok inkább forint alapú hitelt választanak a kisebb kockázatvállalás miatt. Ezzel szemben viszont a kockázatvállalók továbbra is az euró, vagy a svájci frank alapú hitelt választják, hiszen a forint későbbi erősödésével kevesebb tőke kell majd a részletek finanszírozására.

"Magyarországon jellemző, hogy a lakást vásárlók a saját zsebükhöz viszonyítva irreális hiteleket vesznek fel, és nekik most valóban nagy gondot okozhat a gyenge forint melletti hiteltörlesztés. A gazdasági válság csak felerősítette ezt a tényt, és várhatóan a válság után már többen lesznek tisztában a hitel felvétel kockázatával. A vásárlók várhatóan körültekintőbbek lesznek, és kevesebben vállalnak majd kockázatot az újabb hitelfelvételkor. Sokan így nem fognak valuta alapú hitelt választani, amit a mostani gazdasági helyzetben akkor érdemes megtenni, ha a felvenni kívánt összeg legalább fele önrészként a vásárló rendelkezésére áll, és a havi törlesztő-részlet a havi összjövedelem mindössze 30 százalékát teszi ki." - fejtette ki Ben Ezra Yizhaq, a Central Home cégvezetője. "Az irreális hitelfelvétel eredményeként egyre gyakoribb az, hogy a lakástulajdonosok eladják drága lakásukat, és kisebb lakásba költöznek, hogy rendezni tudják hitelüket. Ennek eredményeként várhatóan csökkeni fog a hitelállomány." - tette hozzá a cégvezető.

Állami megoldások lehetnek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az üresen álló lakásokra középtávon megoldást nyújthat a nyugat-európában is bevált bérlakás program, amely során szociális alapon nyújt az állam lakást a rászorulóknak. Ez a rendszer hazánkban is megvalósulni látszik, azonban még sok a nyitott kapu.

Magyarországon ugyanis a nyugati rendszerrel ellentétben a csekélyszámú bérlakás önkormányzati tulajdonban van, a magántulajdon nem jellemző, míg ezzel ellentétben külföldön ezek a lakások nagyrészt befektetők kezében vannak. A legjobb megoldást a külföldi tapasztalatok alapján a magántulajdonú bérlakások jelentenék, mert ez minden résztvevőnek előnyt biztosít. A tulajdonosnak nem marad üresen a lakása, és emellett nem kell aggódnia a bérlők miatt, hiszen az állam biztosítja a lakókat, valamint garanciát vállal a bérleti díjakért is. Ezért cserébe viszont nincs a vállán a karbantartási és egyéb járulékos terhek, amit a tulaj vállal. A harmadik résztvevő, a bérlő is jól jár a bérlakás programmal, hiszen az állam jóvoltából ingyen jut lakáshoz.

Ez a megoldás jellemzően a Budapest külvárosában üresen álló, vagy még épülő lakásokat érintheti majd, hiszen a belvárosban továbbra sem érezhető a piac stagnálása. A belvárosban mindössze a piac kisebb-nagyobb átalakulásával kell számolni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm