16 °C Budapest

Hol esnek majd leginkább az ingatlanárak a megszorítások után?

2009. május 21. 09:32

A kormányzat által jelzett változások várhatóan az ingatlanpiacra is hatással lesznek: előre láthatóan csökken az értékesített ingatlanok száma, és az értékesítési árak is esni fognak leginkább Budapest külvárosában. A bejelentett megszorításoknak a számítások szerint két elszenvedője lesz: egyrészt a kis-, másrészt az újépítésű lakások fogják leginkább megérezni az intézkedések hatását - áll a Central Home elemzésében.

A kisebb lakásokat eddig jellemzően azok a fiatalok vásároltak, akik csekély önerővel rendelkeznek, és általában a Szocpol segítségével jutottak lakáshoz. A Szocpol eltörlésével azonban nehéz helyzetbe kerülhetnek az első lakást vásárlók, hiszen így csak jóval drágábban juthatnak ingatlanhoz. Az újépítésű lakások esetében várhatóan emelkedni fognak az árak, a drágulásnak köszönhetően az érdeklődés csökkeni fog, és az áresés ellenére sok lakás üresen marad, amit az építtetők csak nehezen tudnak értékesíteni. Ennek hatására az árak várhatóan esni fognak, azonban az értékesítést ez sem lendíti majd fel.

Korábban: Szocpol LAST MINUTE: a szakértő válaszol!

A korábbi nagyszámú külföldi vásárlók aránya csökken, most jóval több a hazai vásárló, akinek az aránya megközelíti a 90 %-ot. Másik különbség a korábbiakhoz képest, hogy sokan, a vásárlók közel 30-35 %-a kézpénzre vásárol lakást, hiszen most kevesebben fordulnak banki segítséghez. Akik mégis hitelhez fordulnak, azok inkább forint alapú hitelt választanak a kisebb kockázatvállalás miatt. Ezzel szemben viszont a kockázatvállalók továbbra is az euró, vagy a svájci frank alapú hitelt választják, hiszen a forint későbbi erősödésével kevesebb tőke kell majd a részletek finanszírozására.

"Magyarországon jellemző, hogy a lakást vásárlók a saját zsebükhöz viszonyítva irreális hiteleket vesznek fel, és nekik most valóban nagy gondot okozhat a gyenge forint melletti hiteltörlesztés. A gazdasági válság csak felerősítette ezt a tényt, és várhatóan a válság után már többen lesznek tisztában a hitel felvétel kockázatával. A vásárlók várhatóan körültekintőbbek lesznek, és kevesebben vállalnak majd kockázatot az újabb hitelfelvételkor. Sokan így nem fognak valuta alapú hitelt választani, amit a mostani gazdasági helyzetben akkor érdemes megtenni, ha a felvenni kívánt összeg legalább fele önrészként a vásárló rendelkezésére áll, és a havi törlesztő-részlet a havi összjövedelem mindössze 30 százalékát teszi ki." - fejtette ki Ben Ezra Yizhaq, a Central Home cégvezetője. "Az irreális hitelfelvétel eredményeként egyre gyakoribb az, hogy a lakástulajdonosok eladják drága lakásukat, és kisebb lakásba költöznek, hogy rendezni tudják hitelüket. Ennek eredményeként várhatóan csökkeni fog a hitelállomány." - tette hozzá a cégvezető.

Állami megoldások lehetnek

Az üresen álló lakásokra középtávon megoldást nyújthat a nyugat-európában is bevált bérlakás program, amely során szociális alapon nyújt az állam lakást a rászorulóknak. Ez a rendszer hazánkban is megvalósulni látszik, azonban még sok a nyitott kapu.

Magyarországon ugyanis a nyugati rendszerrel ellentétben a csekélyszámú bérlakás önkormányzati tulajdonban van, a magántulajdon nem jellemző, míg ezzel ellentétben külföldön ezek a lakások nagyrészt befektetők kezében vannak. A legjobb megoldást a külföldi tapasztalatok alapján a magántulajdonú bérlakások jelentenék, mert ez minden résztvevőnek előnyt biztosít. A tulajdonosnak nem marad üresen a lakása, és emellett nem kell aggódnia a bérlők miatt, hiszen az állam biztosítja a lakókat, valamint garanciát vállal a bérleti díjakért is. Ezért cserébe viszont nincs a vállán a karbantartási és egyéb járulékos terhek, amit a tulaj vállal. A harmadik résztvevő, a bérlő is jól jár a bérlakás programmal, hiszen az állam jóvoltából ingyen jut lakáshoz.

Ez a megoldás jellemzően a Budapest külvárosában üresen álló, vagy még épülő lakásokat érintheti majd, hiszen a belvárosban továbbra sem érezhető a piac stagnálása. A belvárosban mindössze a piac kisebb-nagyobb átalakulásával kell számolni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?