24 °C Budapest

Egy erőműben rendezik a júliusi Világjátékokat - videóval

Pénzcentrum
2009. május 22. 13:02

A világon egyedülálló, napelemes stadionnal készül a júliusi Világjátékok megrendezésére a tajvani Kaohsiung városa. A környezetbarát rendszernek nem csak a sportesemény idején veszik hasznát, mivel csatlakoztak a helyi áramszolgáltató hálózatára, amely felveszi a stadion által termelt többletenergiát.

A stadion szerkezetét 14 155 négyzetméteres felületen összesen 8 844 darab napelemmel borították, melyek képesek annyi áramot előállítani, amennyi a stadion megvilágításához és a két óriáskivetítő működtetéséhez szükséges. 


Az 50 ezer férőhelyes stadiont Toyo Ito, neves japán építész tervezte, a különleges sárkányforma szintén egyedivé varázsolja a sportlétesítményt. A pálya, a nézőtér, a létesítmény egyéb területei és a kivetítők nem használnak annyi áramot, mint amennyit a rendszer képes előállítani, ezért csatlakoztak a helyi áramszolgáltató rendszerére.

A júliusi Világjátékok helyszíne

Amikor nincsenek sportesemények, akkor a szolgáltató átveszi a többletenergiát és a saját elosztó rendszerében hasznosítja azt. Számítások szerint a stadion évente 1,14 millió kilowattórát képes előállítani, ami amellett, hogy ellátja a létesítményt és a hálózatot, éves szinten 660 tonna széndioxid kibocsátástól mentesíti környezetünket.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm