7 °C Budapest

A válság élénkíti az albérletpiacot

2009. március 30. 11:45

Lendületesebbé vált az utóbbi hónapokban a hazai albérletpiac, ahol kedvezőbb feltételekkel, alkalmanként akár 10%-kal olcsóbban lehet kiadó lakáshoz jutni. A válságra hivatkozva sok tulajdonos kisebb-nagyobb árengedményeket ad, rugalmasabbá váltak a kaució feltételei, több új bérlő és átköltöző lépett be piacra - áll a Duna House elemzésében. A fővárosban továbbra is 50.000 forint az alsó lélektani határ, vidéken azonban már 30.000 forint környékén is lehet bérelni.

A lakáshitelek felvételének leszűkült lehetőségei, a magasabb megkövetelt önerő (a korábbi akár 0%-hoz képest 20-30%) és a jövőbeni kilátásoktól való félelem sok vásárlót terel ideiglenesen az albérletek piaca felé, ahol továbbra is nagy a kínálat, a tulajdonosok egy része ezért a minél gyorsabb kiadás érdekében némileg csökkentett bérleti díjjal kínálja lakását. A bérlők elsősorban a Belvárosban illetve a metróvonalak környékén keresgélnek, de egyre inkább igény mutatkozik a budai, csendes, hegyvidéki területeken található, megfizethető áron kínált kiadó ingatlanokra is.

A piac keresleti oldalát egyrészt a jelenleg lakást vásárolni nem tudók, vagy nem kívánók teszik ki, másrészt növekedett a belső kereslet is, azaz kedvezőbb árért és elhelyezkedésért többen költöznének másik kiadó lakásba, mint korábban. Keresettek a 1.5-2 szobás, jó közlekedési lehetőséggel rendelkező ingatlanok, de viszonylag jól kiadhatóak az újszerű, néhány éve épült társasházakban található lakások is. Budapest külső kerületeiben, illetve a jelentősebb, nappali tagozatos felsőoktatási intézménnyel, vagy nagyobb gyárral nem rendelkező vidéki településeken és körzetükben viszont nehézkesebb a kiadás.

Nehezebben adhatók ki a panellakások, különösen a nagy alapterületűek, mivel a bérlők kalkulálnak a magas rezsivel is, ami sok esetben eléri, vagy meghaladja a bérleti díj 50%-át is, egyértelműen a téglaépítésű ingatlanok a népszerűek. A bérleti tranzakciók jelentős része 50-70.000 forint közötti áron jön létre, ám van mozgás a jelentősen drágább 150-200.000 forintért kínált prémium kiadó lakások piacán is.

Az albérlet jó átmeneti megoldás lehet azoknak, akik most nem tudnak vásárolni, mivel viszonylag gyorsan felmondható, ám tudni kell, hogy egyes pénzintézetek továbbra is kínálnak elérhető devizahiteleket lakásvásárláshoz - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A fővárosban az árak 50.000 forinttól indulnak, a jobb lakásokért 70-90.000 forintot is elkérnek, míg vidéken 30-35.000 forint az alsó határ, ez alatt erős kompromisszumokat kell kötni. A szobabérlet egyre inkább csak egyetemistáknak illetve alacsony tőkeerejű bérlőknek megoldás, hiszen a fővárosban egy szobáért akár 30 ezer forintot és a rezsi megfelelő hányadát is elkérik.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?