Szenved az ingatlanpiac: már a déli féltekén is!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 18:00

A tőzsde-indexek esnek, több éves mélypontokat múlnak alul a pénzpiacok és az ingatlanszektor is rendkívül nehéz időszakot próbál átvészelni. Számos tulajdonos felismerte, hogy a részvény- és az ingatlanpiac hasonló kórban szenved és az egyik talpra állításával (kormányzati tőkeinjekció) a másik is megkezdhetné a felépülést.

Az elmúlt évtizedekben nem példátlan eset, hogy az ingatlanpiac az összeomlás szélére került, ezért érdemes megvizsgálni, hogy mi történt korábban. A tapasztalatok leszűrésével és gyakorlati alkalmazásával előre menekülhetne a szektor a baljós kilátások elől.

Egy korábbi ausztrál példával élve megpróbáljuk megtalálni a megoldást a jelenlegi helyzetre. A történet egészen 1987-ig nyúlik vissza, amikor a részvények árfolyama zuhanni kezdett és az építőipari beruházók elbizonytalanodtak, mert nem tudták, hogy milyen hatással lesz ez az ingatlanpiacra.

A beruházások élénkítették a lakás- és a hitelpiacot is és egymás után valósultak meg az egyre szemet gyönyörködtetőbb projektek. Az egyik szakértő javaslatára megszabadultak az ingatlanoktól, mert arra számítottak, hogy ezt a szektort is eléri a tőzsdéken kialakult válságos állapot. A lakáspiac ezzel szemben emelkedni kezdett és többen a hiba orvoslása érdekében újabb hiteleket vettek fel és vásárolni kezdtek.

Akkor követték el a legnagyobb hibát, amikor a legbiztosabbak voltak a dolgukban és rövidesen többen is csődbe jutottak. A bankok is jelentős károkat szenvedtek el ezeken az ügyleteken, ekkor csak azok maradhattak talpon, akik több lábon álltak és megosztották a befektetéseiket.

A napjainkban a lakáspiacon tapasztalható események annyiban különböznek, hogy a pénz- és ingatlanpiacok visszaesése között nem telt el másfél év, hanem szinte egyidőben történik. Ez annyiból előnyösebbnek tekinthető, hogy a bankoktól nem folynak ki további kudarcra ítélt vagyonok az ingatlanpiacra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakáspiacra áramló tőke jelentősen visszaesett az elmúlt évben, ez leginkább az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában éreztette hatását, de eltérő mértékben világszerte érzékelhető. Ilyenkor a hitelezési feltételek módosítása az építési és a vásárlási kedvet egyaránt visszaveti, mely az egész ágazatra rányomja a bélyegét. A kamatemelés és a növekvő munkanélküliség miatt a teljes nemzetgazdaságra is kifejti a hatását.

A déli féltekén az ausztrálok is aggódnak a lakáspiacot és a bankszektor egyaránt óvatosabbá tévő válság miatt. Az ingatlanok értéke nagyban befolyásolja a hitelezési gyakorlatot, mivel egy túlárazott piacon kockázatosabb a hitelkihelyezés.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?