Szenved az ingatlanpiac: már a déli féltekén is!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 18:00

A tőzsde-indexek esnek, több éves mélypontokat múlnak alul a pénzpiacok és az ingatlanszektor is rendkívül nehéz időszakot próbál átvészelni. Számos tulajdonos felismerte, hogy a részvény- és az ingatlanpiac hasonló kórban szenved és az egyik talpra állításával (kormányzati tőkeinjekció) a másik is megkezdhetné a felépülést.

Az elmúlt évtizedekben nem példátlan eset, hogy az ingatlanpiac az összeomlás szélére került, ezért érdemes megvizsgálni, hogy mi történt korábban. A tapasztalatok leszűrésével és gyakorlati alkalmazásával előre menekülhetne a szektor a baljós kilátások elől.

Egy korábbi ausztrál példával élve megpróbáljuk megtalálni a megoldást a jelenlegi helyzetre. A történet egészen 1987-ig nyúlik vissza, amikor a részvények árfolyama zuhanni kezdett és az építőipari beruházók elbizonytalanodtak, mert nem tudták, hogy milyen hatással lesz ez az ingatlanpiacra.

A beruházások élénkítették a lakás- és a hitelpiacot is és egymás után valósultak meg az egyre szemet gyönyörködtetőbb projektek. Az egyik szakértő javaslatára megszabadultak az ingatlanoktól, mert arra számítottak, hogy ezt a szektort is eléri a tőzsdéken kialakult válságos állapot. A lakáspiac ezzel szemben emelkedni kezdett és többen a hiba orvoslása érdekében újabb hiteleket vettek fel és vásárolni kezdtek.

Akkor követték el a legnagyobb hibát, amikor a legbiztosabbak voltak a dolgukban és rövidesen többen is csődbe jutottak. A bankok is jelentős károkat szenvedtek el ezeken az ügyleteken, ekkor csak azok maradhattak talpon, akik több lábon álltak és megosztották a befektetéseiket.

A napjainkban a lakáspiacon tapasztalható események annyiban különböznek, hogy a pénz- és ingatlanpiacok visszaesése között nem telt el másfél év, hanem szinte egyidőben történik. Ez annyiból előnyösebbnek tekinthető, hogy a bankoktól nem folynak ki további kudarcra ítélt vagyonok az ingatlanpiacra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lakáspiacra áramló tőke jelentősen visszaesett az elmúlt évben, ez leginkább az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában éreztette hatását, de eltérő mértékben világszerte érzékelhető. Ilyenkor a hitelezési feltételek módosítása az építési és a vásárlási kedvet egyaránt visszaveti, mely az egész ágazatra rányomja a bélyegét. A kamatemelés és a növekvő munkanélküliség miatt a teljes nemzetgazdaságra is kifejti a hatását.

A déli féltekén az ausztrálok is aggódnak a lakáspiacot és a bankszektor egyaránt óvatosabbá tévő válság miatt. Az ingatlanok értéke nagyban befolyásolja a hitelezési gyakorlatot, mivel egy túlárazott piacon kockázatosabb a hitelkihelyezés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?