0 °C Budapest

Szenved az ingatlanpiac: már a déli féltekén is!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 18:00

A tőzsde-indexek esnek, több éves mélypontokat múlnak alul a pénzpiacok és az ingatlanszektor is rendkívül nehéz időszakot próbál átvészelni. Számos tulajdonos felismerte, hogy a részvény- és az ingatlanpiac hasonló kórban szenved és az egyik talpra állításával (kormányzati tőkeinjekció) a másik is megkezdhetné a felépülést.

Az elmúlt évtizedekben nem példátlan eset, hogy az ingatlanpiac az összeomlás szélére került, ezért érdemes megvizsgálni, hogy mi történt korábban. A tapasztalatok leszűrésével és gyakorlati alkalmazásával előre menekülhetne a szektor a baljós kilátások elől.

Egy korábbi ausztrál példával élve megpróbáljuk megtalálni a megoldást a jelenlegi helyzetre. A történet egészen 1987-ig nyúlik vissza, amikor a részvények árfolyama zuhanni kezdett és az építőipari beruházók elbizonytalanodtak, mert nem tudták, hogy milyen hatással lesz ez az ingatlanpiacra.

A beruházások élénkítették a lakás- és a hitelpiacot is és egymás után valósultak meg az egyre szemet gyönyörködtetőbb projektek. Az egyik szakértő javaslatára megszabadultak az ingatlanoktól, mert arra számítottak, hogy ezt a szektort is eléri a tőzsdéken kialakult válságos állapot. A lakáspiac ezzel szemben emelkedni kezdett és többen a hiba orvoslása érdekében újabb hiteleket vettek fel és vásárolni kezdtek.

Akkor követték el a legnagyobb hibát, amikor a legbiztosabbak voltak a dolgukban és rövidesen többen is csődbe jutottak. A bankok is jelentős károkat szenvedtek el ezeken az ügyleteken, ekkor csak azok maradhattak talpon, akik több lábon álltak és megosztották a befektetéseiket.

A napjainkban a lakáspiacon tapasztalható események annyiban különböznek, hogy a pénz- és ingatlanpiacok visszaesése között nem telt el másfél év, hanem szinte egyidőben történik. Ez annyiból előnyösebbnek tekinthető, hogy a bankoktól nem folynak ki további kudarcra ítélt vagyonok az ingatlanpiacra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakáspiacra áramló tőke jelentősen visszaesett az elmúlt évben, ez leginkább az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában éreztette hatását, de eltérő mértékben világszerte érzékelhető. Ilyenkor a hitelezési feltételek módosítása az építési és a vásárlási kedvet egyaránt visszaveti, mely az egész ágazatra rányomja a bélyegét. A kamatemelés és a növekvő munkanélküliség miatt a teljes nemzetgazdaságra is kifejti a hatását.

A déli féltekén az ausztrálok is aggódnak a lakáspiacot és a bankszektor egyaránt óvatosabbá tévő válság miatt. Az ingatlanok értéke nagyban befolyásolja a hitelezési gyakorlatot, mivel egy túlárazott piacon kockázatosabb a hitelkihelyezés.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem