11 °C Budapest

Magyar határszél, román agglomeráció: határozott fejlődés, határtalan terjeszkedés

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 14:30

A román nagyvárosokban és azok környékén egekbe szöktek az ingatlanárak. Nincs ez másként Nagyvárad és Arad környékén sem: nem véletlen, hogy agglomerációs településként egyre több román állampolgár választ olcsóbb, magyarországi lakhelyet - írja az ingatlanmagazin.com.

Egyre világosabban látszik, hogy Románia uniós csatlakozásával nem csak a határok szűntek meg, de búcsút inthetünk a keleti szomszédtól érkező vendégmunkásoknak is. Sőt a helyzet megfordulni látszik, hiszen hazánk keleti részében egyre több romániai magyar és román vásárol ingatlant, miközben továbbra is a határhoz közeli román nagyvárosokhoz, Nagyváradhoz, Aradhoz, esetleg Temesvárhoz köti munkája.

Szárnyaló gazdaság, megfizethetetlen ingatlan

A román gazdasági növekedés messze lekörözte hazánkét, az utolsó negyedévben 8,9 százalékkal emelkedett az ország GDP-je. Az idei első félévet tekintve 8,6 százalékos volt a bővülés. Varujan Vosganian gazdasági miniszter szerint a román GDP 2012-re eléri a 220 milliárd eurót, ez 10 ezer eurós egy főre eső nemzeti jövedelmet jelent majd. Ugyanakkor nem túl biztató a bérek, a fogyasztás és az infláció megugrása. A tíz legnagyobb romániai kiskereskedelmi cég forgalmának 40 százalékos bővülését könyvelhette el az utóbbi időben. Az így keletkezett haszon azonban nem biztos, hogy a román gazdaságba folyik vissza, ez csak a külföldi multik jóindulatán múlik, akik csak idén 14 milliárd eurót fektettek be keleti szomszédunknál. A leggyorsabban fejlődő település Jászvásárhely (Iasi), Kolozsvár (Cluj), Galac (Galati), Brassó (Brasov), Krajova (Craiova), Konstanca (Constanta), valamint a magyar határszélhez közeli Temesvár (Timisoara) - de a kisebb, 200 ezres városok, így például Nagyvárad (Oradea) és Arad is gyors ütemben fejlődnek.

Tovább a teljes cikkre + videó...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem