28 °C Budapest

Magyar határszél, román agglomeráció: határozott fejlődés, határtalan terjeszkedés

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 14:30

A román nagyvárosokban és azok környékén egekbe szöktek az ingatlanárak. Nincs ez másként Nagyvárad és Arad környékén sem: nem véletlen, hogy agglomerációs településként egyre több román állampolgár választ olcsóbb, magyarországi lakhelyet - írja az ingatlanmagazin.com.

Egyre világosabban látszik, hogy Románia uniós csatlakozásával nem csak a határok szűntek meg, de búcsút inthetünk a keleti szomszédtól érkező vendégmunkásoknak is. Sőt a helyzet megfordulni látszik, hiszen hazánk keleti részében egyre több romániai magyar és román vásárol ingatlant, miközben továbbra is a határhoz közeli román nagyvárosokhoz, Nagyváradhoz, Aradhoz, esetleg Temesvárhoz köti munkája.

Szárnyaló gazdaság, megfizethetetlen ingatlan

A román gazdasági növekedés messze lekörözte hazánkét, az utolsó negyedévben 8,9 százalékkal emelkedett az ország GDP-je. Az idei első félévet tekintve 8,6 százalékos volt a bővülés. Varujan Vosganian gazdasági miniszter szerint a román GDP 2012-re eléri a 220 milliárd eurót, ez 10 ezer eurós egy főre eső nemzeti jövedelmet jelent majd. Ugyanakkor nem túl biztató a bérek, a fogyasztás és az infláció megugrása. A tíz legnagyobb romániai kiskereskedelmi cég forgalmának 40 százalékos bővülését könyvelhette el az utóbbi időben. Az így keletkezett haszon azonban nem biztos, hogy a román gazdaságba folyik vissza, ez csak a külföldi multik jóindulatán múlik, akik csak idén 14 milliárd eurót fektettek be keleti szomszédunknál. A leggyorsabban fejlődő település Jászvásárhely (Iasi), Kolozsvár (Cluj), Galac (Galati), Brassó (Brasov), Krajova (Craiova), Konstanca (Constanta), valamint a magyar határszélhez közeli Temesvár (Timisoara) - de a kisebb, 200 ezres városok, így például Nagyvárad (Oradea) és Arad is gyors ütemben fejlődnek.

Tovább a teljes cikkre + videó...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?