Meddig tart még a korrupció uralkodása az ingatlanpiacon?

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 13:00

Egy tengerentúli ingatlanpiaci kutatóintézet összeállította az egyes országok ingatlanpiacának tisztaságát minősítő listáját. A felmérésben 56 ország vett részt, a legnagyobb számban Európa képviseltette magát az elemzés alá vont országok között. A felmérést legutóbb két évvel ezelőtt készítették el, azóta egy-két kivétellel megállapítható, hogy világszerte tisztult ugyan az ingatlanpiacokat meghatározó környezet, de sokfelé még mindig a korrupció az úr.

A mutatók alapján Dubai, Románia, Ukrajna, Oroszország és Egyiptom könyvelhette el a legnagyobb előrelépést. Hazánk ebben a tekintetben a 24. helyen végzett. A piaci viszonyok tisztulását jelzi, hogy a vizsgált területek többségében sokkal áttekinthetőbbé váltak az ingatlanpiacokat átölelő feltételrendszerek.

A kontinensek összevetésében továbbra is Európa vezet, de a keleti és a nyugati térségek között jelentős eltérések mutatkoznak. Amíg nyugat-Európában kiemelkedő mutatókkal rendelkeznek az országok, addig a kelet-közép-európai régió országainak átlagos értéke nem éri el az ázsiai átlagot, ami a korrupció megjelenésével magyarázható.

Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a nemzetközi befektetők megjelenése tovább fokozta a piacok áttekinthetőségét, mindezek mellett a helyi kormányzatoknak még számos a piac tisztulását elősegítő intézkedést kell meghozni.

Az ázsiai országokkal együtt vizsgált Ausztrália és Új-Zéland a második, illetve a negyedik helyezést érte el, ezzel jelentősen javítottak az ázsiai statisztikákon. A teljes listán az utolsó kategóriában jellemzően afrikai és ázsiai országokat találunk.

Az elmúlt két évben a japán, a kínai és az indiai ingatlanpiac kapta a legnagyobb figyelmet a külföldi befektetők részéről, de Thaiföld, Malajzia és Indonézia is népszerű befektetési célpontnak számít. Az afrikai országok közül Tunézia és Marokkó a legvonzóbb, ugyanakkor a kontinens számos országát nem is jegyzik a listán.

Dubai már legalább öt éve a befektetők figyelmének középpontjában áll, ezért nem meglepő, hogy a legnagyobb előrelépést ők tudták elérni. Mindemellett az európai országokban mért fejlődés, elsősorban a román, az ukrán és az orosz piacokon némi meglepetést okozott. Ezen országok jogalkotói különböző intézkedésekkel elősegítették az ingatlanpiac fejlődését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magasan jegyzett ingatlanpiacok tisztasága és korrupciómentessége továbbra is változatlan, ha lehet mondani még javult is. A dél-amerikai térségben továbbra is Brazília a sláger, északon az USA a harmadik helyezést érte el, Kanada pedig továbbra is őrzi első helyét a listán.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem