2 °C Budapest

Román invázió keleten

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 09:15

Romániából érkező, gyakorta román nemzetiségű vásárlók tartják pezsgésben a kelet-magyarországi ingatlanpiacot. A határon túli keresletre kisebbrészt a gyógyfürdős turistahelyek népszerűsége, főként azonban az alacsonynak mondható ingatlanárak adnak választ - írja a Magyar Nemzet.

Statisztikai adatokkal egyelőre nem lehet alátámasztani, azonban a keleti határszélen élők nem egyre szembetűnőbb, hogy gyarapszik a térség románajkú lakossága. A magyar oldalra való áttelepülésnek a legtöbb esetben gazdasági okai vannak, mivel itthon jóval olcsóbb az ingatlan, mint Romániában.

Románia uniós csatlakozásával megszűnt az ingatlanvásárlásnál korábban a román állampolgároknak kötelező kérelmezés, így az ezek alapján összeállított adatok egyre kevésbé tükrözik a valóságot. Az Észak-alföldi Közigazgatási Hivatal szerint a régióban 2007-ben némileg visszaesett a román állampolgárságú személyek által kezdeményezett eljárások száma, azonban még így is vezették a ranglistát a külföldiek között.

Hajdú-Bihar megyében az ingatlanszerzők döntő többsége, 70 százaléka román állampolgár volt, ez összesen 66 eset. A legtöbb lakóházat, lakást vagy telket Debrecenben, Biharkeresztesen, Ártándon, Bedőn, Bojton, Toldon és Berekböszörményen szerezték, de megélénkült Kismarja és Pocsak ingatlanforgalma is. Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lényegesen kevesebb román állampolgár szerzett ingatlantulajdont, előbbiben 74-ből 8, utóbbiban pedig 62-ből 6 vásárlás köthető hozzájuk.

A növekvő ingatlanszerzésre Romániában is felfigyeltek, a Krónika című kolozsvári lap szerint a vásárlók között egyre több a román nemzetiségű érdeklődő, az ok pedig az alacsonyabb magyarországi ingatlanár. Míg például Nagyváradon és környékén egy ház 100 ezer eurót kóstál, addig itthon már 30 ezerért meg lehet venni egy azonos méretű és minőségű ingatlant. A vásárlók többsége Szatmárnémetibe, Nagyváradra, Aradra jár dolgozni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem