21 °C Budapest

Felbukkantak az örökösök: az Amerikai Nagykövetség épületét is visszakövetelik!

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 13:00

A rendszerváltás óta közel húsz év telt el és hazánkhoz hasonlóan Lengyelországban is jelentős változások mentek végbe. Az ország csatlakozott a NATO kötelékébe és belépett az Európai Unióba. A lengyelek ugyanakkor az ország szégyenének tartják, hogy ennyi idő is kevés volt a világháborús kárpótlások rendezésére és a kommunista időkben államosított ingatlanok tulajdonjogának megállapítására.


Kárpótlásra várva...
A képen látható Piotr Sokolowski vegyes érzelmekkel tekint a Varsó belvárosában található frissen felújított 3 szintes villára. Az épület korábban a nagyszülei tulajdonában volt, jelenleg pedig a Lengyel Tudományos Akadémiának ad otthont. Az ötvenes években a nemzeti államosítási program során kobozták el a családtól a mai áron 15 millió dollárra (2,25 milliárd forintra) becsült ingatlant. A család éveken keresztül küzdött a kárpótlásért, eddig eredménytelenül.

A szocialista országok mindegyike hasonló problémával küzd, egyesek a tulajdonjog megállapításával, mások kártérítés fizetésével elégítették ki a volt tulajdonosok leszármazottainak követeléseit. A lengyeleknél a kérdés továbbra is megoldatlan, jelenleg mintegy 89 ezer ingatlan tulajdonjogának megállapítása van függőben, ebből minden hatodik a fővárosban található. Ezek közé tartozik a Városháza, a Művészeti Akadémia, de még az Amerikai Nagykövetség is.

Az elkeseredett örökösök kártérítési pereket indítottak a lengyel állam ellen. A családokat törvénytelen eszközökkel fosztották meg ingatlanaiktól és kártérítés nélkül mindez rablásnak minősül. A bíróságon eddig mindössze minden ötödik örökös járt sikerrel, sokáig elhúzódnak a perek és bonyolultak a bizonyítási eljárások.

A valaha a kontinens legnagyobb zsidó közösségével rendelkező Lengyelországban a 3,5 millió zsidó lakosból csak minden tízedik élte túl a második világháborút. Napjainkban fesztiválok, kulturális rendezvények keretében feléledni látszanak a zsidó hagyományok, de a kártérítési eljárások továbbra is kényes kérdésnek minősülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közösség vezetői és a lengyel kormány tárgyalásokat kezdeményeztek, de a vitatott vagyon nagysága miatt társadalmi ellenállásba is ütközik a kérdés. Becslések szerint az összes követelés eléri a 37 milliárd dollárt (5550 milliárd forintot), mely összeg állami költségvetési tételekkel vetekszik. A lengyel törvényhozás az év végéig meg kívánja oldani a kárpótlás kérdését, a jogalkotók még idén egy új törvénytervezettel állnak elő.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem