Felbukkantak az örökösök: az Amerikai Nagykövetség épületét is visszakövetelik!

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 13:00

A rendszerváltás óta közel húsz év telt el és hazánkhoz hasonlóan Lengyelországban is jelentős változások mentek végbe. Az ország csatlakozott a NATO kötelékébe és belépett az Európai Unióba. A lengyelek ugyanakkor az ország szégyenének tartják, hogy ennyi idő is kevés volt a világháborús kárpótlások rendezésére és a kommunista időkben államosított ingatlanok tulajdonjogának megállapítására.


Kárpótlásra várva...
A képen látható Piotr Sokolowski vegyes érzelmekkel tekint a Varsó belvárosában található frissen felújított 3 szintes villára. Az épület korábban a nagyszülei tulajdonában volt, jelenleg pedig a Lengyel Tudományos Akadémiának ad otthont. Az ötvenes években a nemzeti államosítási program során kobozták el a családtól a mai áron 15 millió dollárra (2,25 milliárd forintra) becsült ingatlant. A család éveken keresztül küzdött a kárpótlásért, eddig eredménytelenül.

A szocialista országok mindegyike hasonló problémával küzd, egyesek a tulajdonjog megállapításával, mások kártérítés fizetésével elégítették ki a volt tulajdonosok leszármazottainak követeléseit. A lengyeleknél a kérdés továbbra is megoldatlan, jelenleg mintegy 89 ezer ingatlan tulajdonjogának megállapítása van függőben, ebből minden hatodik a fővárosban található. Ezek közé tartozik a Városháza, a Művészeti Akadémia, de még az Amerikai Nagykövetség is.

Az elkeseredett örökösök kártérítési pereket indítottak a lengyel állam ellen. A családokat törvénytelen eszközökkel fosztották meg ingatlanaiktól és kártérítés nélkül mindez rablásnak minősül. A bíróságon eddig mindössze minden ötödik örökös járt sikerrel, sokáig elhúzódnak a perek és bonyolultak a bizonyítási eljárások.

A valaha a kontinens legnagyobb zsidó közösségével rendelkező Lengyelországban a 3,5 millió zsidó lakosból csak minden tízedik élte túl a második világháborút. Napjainkban fesztiválok, kulturális rendezvények keretében feléledni látszanak a zsidó hagyományok, de a kártérítési eljárások továbbra is kényes kérdésnek minősülnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közösség vezetői és a lengyel kormány tárgyalásokat kezdeményeztek, de a vitatott vagyon nagysága miatt társadalmi ellenállásba is ütközik a kérdés. Becslések szerint az összes követelés eléri a 37 milliárd dollárt (5550 milliárd forintot), mely összeg állami költségvetési tételekkel vetekszik. A lengyel törvényhozás az év végéig meg kívánja oldani a kárpótlás kérdését, a jogalkotók még idén egy új törvénytervezettel állnak elő.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem