Bombaüzlet a lakásvétel: megmutatjuk, hol!

Pénzcentrum
2008. július 10. 05:40

A főváros dél-nyugati peremkerülete a 34,25 négyzetkilométeres 55 ezer lakóval rendelkező Budafok-Tétény. A XXII. kerület a Budai-hegység lábánál a Tétényi-fennsík Dunáig lefutó lejtőin terül el, északról Újbuda határolja, keleten pedig a Duna választja el Csepeltől. A kerület 1950-ben jött létre Budafok megyei város majdnem teljes területének, valamint Nagytétény és Budatétény nagyközségeknek az egyesítésével.


A kerület címere (Forrás: wikipedia.org)
A Kamaraerdő számos ritka növény- és állatfaj élőhelye, a Háros-szigetet pedig a még érintetlen ártéri erdőségével együtt természetvédelmi területté nyilvánították. A terület kiválóan alkalmas volt szőlőtermesztésre, amire már évszázadokkal ezelőtt rájöttek az emberek.

A területet először a rómaiak népesítették be, a honfoglalás után Töhötöm vezér szálláshelye volt, túlélte a török uralmat, majd a betelepítéseket követően városi rangra emelték.

A kőfejtésnek és a szőlőkultúrának köszönhetően a város gyorsan gyarapodott, páratlan pincerendszer építésébe kezdtek, de 1886-ban a filoxérajárvány szinte teljesen kipusztította a szőlőket.

A XIX. század második felében elkészült vasútvonalak és a XX. század eleji iparosodásnak köszönhetően a városrész szervesen bekapcsolódott a főváros gazdasági vérkeringésébe. A világháború után öt évvel a fővároshoz csatolták, majd - bár a kerület próbálta megőrizni kertvárosias jellegét - megkezdődtek a lakótelep-építések.

Duna House: népszerűek a panelprogramban részt vett lakások

Az ingatlanforgalmazók szerint a végleteket keresik a vásárlók Budafokon és környékén, a tapasztalatok szerint leginkább az alacsonyabb értékű, 10-12 millió forint körüli tégla, illetve panellakásokra van kereslet. A panelek között különösen népszerűek a panelprogramban már részt vett lakások, melyek egyre nagyobb versenyelőnyre tesznek szert a lakótelepi lakások piacán - jellemzi a helyi piacot Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője.

A felújítási programban való részvétel vevőcsalogató lehet, hiszen a ház fizetőképességéből jó lakóközösségre következtethet az érdeklődő. Folyamatban van a lakótelepek azbesztmentesítése is, a kerületi iroda beszámolói szerint ahol még nem végezték el a munkálatokat, ott a lakások szinte eladhatatlanok. A legkedveltebb területek a Leányka utca és környéke és a Rózsakert lakótelep, még a 10 emeletes házak lakási is kelendőek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Keresettek az úgynevezett mini-lakótelepek, különösen a Terv utcában és környékén található 1,5-2 szobás, nagyrészt egymással teljesen megegyező alaprajzú panelek. Az ingatlan.com adatbázisában 257 panellakást találtunk, a legolcsóbb lakás 8,5 millió forintba kerül, a legdrágább pedig egy luxus-szinten felújított nagy alapterületű panellakás 38,8 millió forintért.

A kerületben 2001-ben 199 500 forint volt az átlagos négyzetméterár, ez az origoingatlan.hu adatbázisa alapján napjainkra 274 300 forintra emelkedett, ami 37,5 %-os növekedésnek felel meg. Felmérésünk szerint az átlagárak 2004-ig meredeken emelkedtek, majd stagnálni kezdtek, sőt az utóbbi egy-két évben egyes övezetben csökkentek is az átlagárak.

Sokan szabadulnának a családi házuktól

Jelentős túlkínálat figyelhető meg a családi házak piacán, a kerületben sok régi, felújításra szoruló házat kínálnak eladásra. Ezeket a házakat elsősorban azok keresik, akik kellő fantáziával és anyagi lehetőséggel bírnak a jövőbeli átalakításokat illetően. Az ingatlan.com keresője 1202 eladásra kínált házat, házrészt talált a kerületben.

Fokozott érdeklődés mutatkozik az 50-70 millió forint között kínált családi házak iránt. A jó műszaki állapotban lévő, a mai kor követelményeinek megfelelő, rendezett kerttel, nem egyszer luxus-felszereltséggel rendelkező házakat a tapasztalatok szerint könnyebb értékesíteni. Az eladást a telken, vagy a közelben húzódó távvezetékek nehezíthetik meg.

A városrészben kedvelt területnek számít a Rózsavölgy, a Gerinc utca, az Ady Endre utca, a családi házas övezetek közül pedig a Mikes utca és környéke. A városból kifelé vezető utak mentén mérsékeltebb a kereslet, mely közel sem nevezhető túlzottan intenzívnek magában a kerületben sem.

Az új építésű projektek széles skáláját találni a kerületben, a fejlesztések között az ikerházaktól a nagy lakásszámú építkezésekig mindent megtalálni. A négyzetméterárak jellemzően 300 ezer forintról indulnak, de a prémium kategóriás társasházakban ennek a másfélszeresét is elkérhetik.

A kerület változatos ingatlanpiaccal rendelkezik, a néhány milliós házrészektől a panellakásokon át a százmilliós villákig szinte minden ingatlantípus megtalálható itt. Vonzó célterület lehet azoknak, akik kedvelik a külső kerületeket, távolabb a belváros forgatagától és üzletileg is jó döntést hozhatnak azok, akik nem riadnak vissza az esetleges felújításoktól.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm