Bombaüzlet a lakásvétel: megmutatjuk, hol!

Pénzcentrum
2008. július 10. 05:40

A főváros dél-nyugati peremkerülete a 34,25 négyzetkilométeres 55 ezer lakóval rendelkező Budafok-Tétény. A XXII. kerület a Budai-hegység lábánál a Tétényi-fennsík Dunáig lefutó lejtőin terül el, északról Újbuda határolja, keleten pedig a Duna választja el Csepeltől. A kerület 1950-ben jött létre Budafok megyei város majdnem teljes területének, valamint Nagytétény és Budatétény nagyközségeknek az egyesítésével.


A kerület címere (Forrás: wikipedia.org)
A Kamaraerdő számos ritka növény- és állatfaj élőhelye, a Háros-szigetet pedig a még érintetlen ártéri erdőségével együtt természetvédelmi területté nyilvánították. A terület kiválóan alkalmas volt szőlőtermesztésre, amire már évszázadokkal ezelőtt rájöttek az emberek.

A területet először a rómaiak népesítették be, a honfoglalás után Töhötöm vezér szálláshelye volt, túlélte a török uralmat, majd a betelepítéseket követően városi rangra emelték.

A kőfejtésnek és a szőlőkultúrának köszönhetően a város gyorsan gyarapodott, páratlan pincerendszer építésébe kezdtek, de 1886-ban a filoxérajárvány szinte teljesen kipusztította a szőlőket.

A XIX. század második felében elkészült vasútvonalak és a XX. század eleji iparosodásnak köszönhetően a városrész szervesen bekapcsolódott a főváros gazdasági vérkeringésébe. A világháború után öt évvel a fővároshoz csatolták, majd - bár a kerület próbálta megőrizni kertvárosias jellegét - megkezdődtek a lakótelep-építések.

Duna House: népszerűek a panelprogramban részt vett lakások

Az ingatlanforgalmazók szerint a végleteket keresik a vásárlók Budafokon és környékén, a tapasztalatok szerint leginkább az alacsonyabb értékű, 10-12 millió forint körüli tégla, illetve panellakásokra van kereslet. A panelek között különösen népszerűek a panelprogramban már részt vett lakások, melyek egyre nagyobb versenyelőnyre tesznek szert a lakótelepi lakások piacán - jellemzi a helyi piacot Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője.

A felújítási programban való részvétel vevőcsalogató lehet, hiszen a ház fizetőképességéből jó lakóközösségre következtethet az érdeklődő. Folyamatban van a lakótelepek azbesztmentesítése is, a kerületi iroda beszámolói szerint ahol még nem végezték el a munkálatokat, ott a lakások szinte eladhatatlanok. A legkedveltebb területek a Leányka utca és környéke és a Rózsakert lakótelep, még a 10 emeletes házak lakási is kelendőek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Keresettek az úgynevezett mini-lakótelepek, különösen a Terv utcában és környékén található 1,5-2 szobás, nagyrészt egymással teljesen megegyező alaprajzú panelek. Az ingatlan.com adatbázisában 257 panellakást találtunk, a legolcsóbb lakás 8,5 millió forintba kerül, a legdrágább pedig egy luxus-szinten felújított nagy alapterületű panellakás 38,8 millió forintért.

A kerületben 2001-ben 199 500 forint volt az átlagos négyzetméterár, ez az origoingatlan.hu adatbázisa alapján napjainkra 274 300 forintra emelkedett, ami 37,5 %-os növekedésnek felel meg. Felmérésünk szerint az átlagárak 2004-ig meredeken emelkedtek, majd stagnálni kezdtek, sőt az utóbbi egy-két évben egyes övezetben csökkentek is az átlagárak.

Sokan szabadulnának a családi házuktól

Jelentős túlkínálat figyelhető meg a családi házak piacán, a kerületben sok régi, felújításra szoruló házat kínálnak eladásra. Ezeket a házakat elsősorban azok keresik, akik kellő fantáziával és anyagi lehetőséggel bírnak a jövőbeli átalakításokat illetően. Az ingatlan.com keresője 1202 eladásra kínált házat, házrészt talált a kerületben.

Fokozott érdeklődés mutatkozik az 50-70 millió forint között kínált családi házak iránt. A jó műszaki állapotban lévő, a mai kor követelményeinek megfelelő, rendezett kerttel, nem egyszer luxus-felszereltséggel rendelkező házakat a tapasztalatok szerint könnyebb értékesíteni. Az eladást a telken, vagy a közelben húzódó távvezetékek nehezíthetik meg.

A városrészben kedvelt területnek számít a Rózsavölgy, a Gerinc utca, az Ady Endre utca, a családi házas övezetek közül pedig a Mikes utca és környéke. A városból kifelé vezető utak mentén mérsékeltebb a kereslet, mely közel sem nevezhető túlzottan intenzívnek magában a kerületben sem.

Az új építésű projektek széles skáláját találni a kerületben, a fejlesztések között az ikerházaktól a nagy lakásszámú építkezésekig mindent megtalálni. A négyzetméterárak jellemzően 300 ezer forintról indulnak, de a prémium kategóriás társasházakban ennek a másfélszeresét is elkérhetik.

A kerület változatos ingatlanpiaccal rendelkezik, a néhány milliós házrészektől a panellakásokon át a százmilliós villákig szinte minden ingatlantípus megtalálható itt. Vonzó célterület lehet azoknak, akik kedvelik a külső kerületeket, távolabb a belváros forgatagától és üzletileg is jó döntést hozhatnak azok, akik nem riadnak vissza az esetleges felújításoktól.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem