9 °C Budapest

Bombaüzlet a lakásvétel: megmutatjuk, hol!

Pénzcentrum
2008. július 10. 05:40

A főváros dél-nyugati peremkerülete a 34,25 négyzetkilométeres 55 ezer lakóval rendelkező Budafok-Tétény. A XXII. kerület a Budai-hegység lábánál a Tétényi-fennsík Dunáig lefutó lejtőin terül el, északról Újbuda határolja, keleten pedig a Duna választja el Csepeltől. A kerület 1950-ben jött létre Budafok megyei város majdnem teljes területének, valamint Nagytétény és Budatétény nagyközségeknek az egyesítésével.


A kerület címere (Forrás: wikipedia.org)
A Kamaraerdő számos ritka növény- és állatfaj élőhelye, a Háros-szigetet pedig a még érintetlen ártéri erdőségével együtt természetvédelmi területté nyilvánították. A terület kiválóan alkalmas volt szőlőtermesztésre, amire már évszázadokkal ezelőtt rájöttek az emberek.

A területet először a rómaiak népesítették be, a honfoglalás után Töhötöm vezér szálláshelye volt, túlélte a török uralmat, majd a betelepítéseket követően városi rangra emelték.

A kőfejtésnek és a szőlőkultúrának köszönhetően a város gyorsan gyarapodott, páratlan pincerendszer építésébe kezdtek, de 1886-ban a filoxérajárvány szinte teljesen kipusztította a szőlőket.

A XIX. század második felében elkészült vasútvonalak és a XX. század eleji iparosodásnak köszönhetően a városrész szervesen bekapcsolódott a főváros gazdasági vérkeringésébe. A világháború után öt évvel a fővároshoz csatolták, majd - bár a kerület próbálta megőrizni kertvárosias jellegét - megkezdődtek a lakótelep-építések.

Duna House: népszerűek a panelprogramban részt vett lakások

Az ingatlanforgalmazók szerint a végleteket keresik a vásárlók Budafokon és környékén, a tapasztalatok szerint leginkább az alacsonyabb értékű, 10-12 millió forint körüli tégla, illetve panellakásokra van kereslet. A panelek között különösen népszerűek a panelprogramban már részt vett lakások, melyek egyre nagyobb versenyelőnyre tesznek szert a lakótelepi lakások piacán - jellemzi a helyi piacot Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője.

A felújítási programban való részvétel vevőcsalogató lehet, hiszen a ház fizetőképességéből jó lakóközösségre következtethet az érdeklődő. Folyamatban van a lakótelepek azbesztmentesítése is, a kerületi iroda beszámolói szerint ahol még nem végezték el a munkálatokat, ott a lakások szinte eladhatatlanok. A legkedveltebb területek a Leányka utca és környéke és a Rózsakert lakótelep, még a 10 emeletes házak lakási is kelendőek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Keresettek az úgynevezett mini-lakótelepek, különösen a Terv utcában és környékén található 1,5-2 szobás, nagyrészt egymással teljesen megegyező alaprajzú panelek. Az ingatlan.com adatbázisában 257 panellakást találtunk, a legolcsóbb lakás 8,5 millió forintba kerül, a legdrágább pedig egy luxus-szinten felújított nagy alapterületű panellakás 38,8 millió forintért.

A kerületben 2001-ben 199 500 forint volt az átlagos négyzetméterár, ez az origoingatlan.hu adatbázisa alapján napjainkra 274 300 forintra emelkedett, ami 37,5 %-os növekedésnek felel meg. Felmérésünk szerint az átlagárak 2004-ig meredeken emelkedtek, majd stagnálni kezdtek, sőt az utóbbi egy-két évben egyes övezetben csökkentek is az átlagárak.

Sokan szabadulnának a családi házuktól

Jelentős túlkínálat figyelhető meg a családi házak piacán, a kerületben sok régi, felújításra szoruló házat kínálnak eladásra. Ezeket a házakat elsősorban azok keresik, akik kellő fantáziával és anyagi lehetőséggel bírnak a jövőbeli átalakításokat illetően. Az ingatlan.com keresője 1202 eladásra kínált házat, házrészt talált a kerületben.

Fokozott érdeklődés mutatkozik az 50-70 millió forint között kínált családi házak iránt. A jó műszaki állapotban lévő, a mai kor követelményeinek megfelelő, rendezett kerttel, nem egyszer luxus-felszereltséggel rendelkező házakat a tapasztalatok szerint könnyebb értékesíteni. Az eladást a telken, vagy a közelben húzódó távvezetékek nehezíthetik meg.

A városrészben kedvelt területnek számít a Rózsavölgy, a Gerinc utca, az Ady Endre utca, a családi házas övezetek közül pedig a Mikes utca és környéke. A városból kifelé vezető utak mentén mérsékeltebb a kereslet, mely közel sem nevezhető túlzottan intenzívnek magában a kerületben sem.

Az új építésű projektek széles skáláját találni a kerületben, a fejlesztések között az ikerházaktól a nagy lakásszámú építkezésekig mindent megtalálni. A négyzetméterárak jellemzően 300 ezer forintról indulnak, de a prémium kategóriás társasházakban ennek a másfélszeresét is elkérhetik.

A kerület változatos ingatlanpiaccal rendelkezik, a néhány milliós házrészektől a panellakásokon át a százmilliós villákig szinte minden ingatlantípus megtalálható itt. Vonzó célterület lehet azoknak, akik kedvelik a külső kerületeket, távolabb a belváros forgatagától és üzletileg is jó döntést hozhatnak azok, akik nem riadnak vissza az esetleges felújításoktól.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem