17 °C Budapest

Csepelen sorakoznak a befektetők! Te se maradj le...

Pénzcentrum
2008. június 6. 12:00

Csepel nevének hallatán először mindenkinek a Vasmű jut eszébe, a Duna két ága által határolt terület mára azonban már nem csak ipari bázisairól híres. A múlt rendszerből örökölt városkép és az idejét múlt munkás-negyedek fejlesztése már a külföldi befektetők fantáziáját is megmozgatta. A közel hat évtizede a fővároshoz csatolt kerület sokmindent átvészelt az történelem során, nézzük mit hoz a kor legnagyobb kihívása, hogy sikerül az ingatlanpiac minőségi javítása.


Csepel címere

A főváros XXI. kerülete a 25,75 négyzetkilométeres 79 ezer lakóval rendelkező Csepel. A városrész a Csepel-szigetnek az északi, a fővárosnak pedig a déli részén helyezkedik el. A Duna túloldalán keleti oldalról Ferencvárossal, Erzsébettel és Soroksárral, nyugatról Budatéténnyel, délről pedig Szigetszentmiklóssal határos.

Már a honfoglalás idején is lakták a területet, az első írásos emlék 1138-ból való. Az 1838-as jeges ár teljesen elpusztította a települést, ezt követően a magasabban fekvő területeken megkezdődött az újjáépítés.

A kerületet a belvárossal a HÉV köti össze, de több autóbuszjárattal is eljuthatunk oda. Az autósok csepeli gyorsforgalmi úton (Szabadkikötő út), vagy a kelet-nyugati irányban haladó körgyűrűn keresztül közelíthetik meg a városrészt. A XIX. század második felében fellendülő iparosodás a főváros környékének nehézipari központjává tette. Csepelen számos munkás-lakótelep és kertváros jellegű körzet jött létre.


Korabeli kép a gyártelepről

A csepeli gyártelep a világháború előtt az egész kelet-európai régió egyik legmodernebb vas és fémműve volt. A háború után központi szerepet játszott a főváros iparában, de a rendszerváltásra a gazdaságtalan termelés lassan leállt és kisebb vállalkozások, irodák és üzemek vették át a területet. Az iparosodás mellett a dunai hajózás központjává is vált a terület, ezek következménye a gyors népességgyarapodás és az építkezések beindulása volt. A lakóházakat lakótelepek és közintézmények építése is követte.

Az 1950-ben a fővároshoz csatolt kerület több városrészből áll, ezek Csepel-Belváros, Csepel-Kertváros, Csepel-Ófalu, Csepel-Rózsadomb, Csepel-Szabótelep, Csillagtelep, Erdőalja, Erdősor, Gyártelep, Háros, Királyerdő, Királymajor és Szigetcsúcs. A legnagyobb lakótelepek az Ady Endre utcai lakótelep, a Csillagtelep, a Királymajori lakótelep, a Vízmű lakótelep és az Árpád utcai lakótelep.

Forrás: http://www.origoingatlan.hu/


A kerület státusza sokat változott az elmúlt húsz évben, a volt munkáskerületben felnőtt egy új generáció, a modern polgári lakosság újjászerveződött. A kerület lélekszámának csökkenése és a lakótelepek felépítése ellenére még mindig problémásnak nevezhető a kerület lakásállományának minősége és mennyisége.

A régi alacsony műszaki állapotú, egyszobás lakások már nem igazán felelnek meg a mai kor követelményeinek. A kerület fontosnak tartja a város-rehabilitáció beindítását, de égető probléma, hogy a kerület peremterületein sok utcában még mindig hiányzik a közművesítés és a szilárd útburkolat is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csepel belvárosát teljesen átalakították az elmúlt rendszerben, a régi házakat lebontották és lakótelepeket húztak fel a helyükre. A terület központ jellegét javította a kereskedelmi- és bevásárlóközpontok megjelenése. A kertvárosi telkek parcellázása körülbelül száz évvel ezelőtt kezdődött meg a korabeli tisztviselők és a munkás-elit számára.

A terület napjainkig is őrzi többségében családi házas beépítését, de találunk néhány a szocialista időket idéző épületet is. A kerület városfejlesztési terve közel egy évtizede lépett életbe, azóta egységes szabályozás szerint, folyamatosan készülnek az új beruházások, de még mindig óriási fejlődési potenciállal rendelkezik.

Az ezredfordulón a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 150 ezer forint körül volt, majd az évtized közepére elérte a 220 ezer forintos átlagot, ami a mai napig stagnál. Az egyes városrészek között akár húsz százalékos eltérés is lehet, még midig lehet találni paneleket 200 ezer forint alatti négyzetméteráron a jellemzően lakótelepi lakásokat kínáló területeken, de a kertvárosi övezetekben nem ritkán 240 ezer forint feletti négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat.

Az új építésű, kisebb alapterületű lakásokat 300-320 ezer forintos négyzetméteráron dobják piacra, de a nagyobbakhoz már 300 ezer körül vagy valamivel az alatt hozzájuthatnak az érdeklődők. Az ingatlan.com adatbázisából kiderül, hogy 14 új projekt, körülbelül 250 lakását hirdetik a fejlesztők. A panelek, a családi házak és házrészek piacára a túlkínálat jellemző, ez meghatározza az árakat is. A lakásárak a fővárosi átlag alatt vannak, de a helyi piac sajátosságainak köszönhetően élénknek nevezhető a kerület ingatlanpiaca.

Forrás: www.origoingatlan.hu


A külföldi befektetők is felismerték a sziget északi részén fekvő területek jelentőségét. A szigetcsúcs fejlesztési terve a fővárosi tervtanács előtt van, kérdés, hogy milyen mértékben és mekkora épületmagassággal engedik beépíteni a területet. Az irodaépületek mellett új lakóövezetet is kialakítanának, az összes fejlesztés költsége százmilliárdos nagyságrendben mérhető.

A kerületi fejlesztések említésekor nem mehetünk el szó nélkül a kerületet délről ölelő települések ingatlanpiaca mellett. A sziget minden településén megélénkültek a fejlesztések, de legkönnyebben és legmagasabb áron a Csepelhez közeli területeken lehet értékesíteni az ingatanokat. Népszerű a sorházak és az ikerházak építése, de kisebb társasházak és lakóparkok is állnak a korábban mezőgazdasági művelésből kivett területeken. Égető kérdése a környék infrastrukturális fejlesztése is, mert az építkezések növekvő lélekszámmal járnak és annak kiszolgálását a közintézményeknek is követni kell.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem