18 °C Budapest

Fellendülés vagy káosz: Mit hozhat a Megyeri híd?

Pénzcentrum
2008. június 17. 12:00

Mit hozhat a Megyeri híd? Rövidesen elkészül az ország leghosszabb hídja, a Megyeri híd. Az M0-s körgyűrű fejlesztés minden szakasza élénkítette az adott környék ingatlanpiacát, vajon milyen hatással lesz az új híd Békásmegyerre és Káposztásmegyerre. Sokan a belvárosi forgalom csökkenésére számítanak, mások szerint ellehetetlenülhet Óbuda és Újpest közlekedése. Történeti áttekintésünkben megismertetjük Önökkel a főváros hídjait is.


A záróelem elhelyezése (Forrás: MTI)
Összeért a 300 méter pilontávolságú, ferde kábeles Megyeri híd, miután a kivitelezők beemelték az utolsó elemet is. Az 1862 méteres híd a fővárost elkerülő M0-s autóút részét képezi, de az autósoknak még várni kell. A két egyenként 100 méter magas pilonból induló kábelek 50 hídelemet tartanak, az utolsó elemet hegesztéssel rögzítették a helyére.

A Budakalász és Újpest között húzódó híd építési költsége eléri a 62 milliárd forintot. Szerkezetileg háromféle megoldást alkalmaznak a kivitelezők, a szentendrei Duna-ág felett acélhíd, az ártér felett feszített vasbeton szerkezet, a Duna fő ága felett pedig egy 591 méteres szakaszon a ferdekábeles híd épül. Az autósok majd irányonként két sávban közlekedhetnek, de leállósávot, kerékpárutat és gyalogutat is építenek.

A híd építése már régóta tervben volt, a szükségessége is vitathatatlan, a munkálatok azonban csak 2006-ban kezdődtek el. Egy amerikai komikus, Stephen Colbert kampányt folytatott, hogy az internetes szavazás körében róla nevezzék el a hidat, mások az építés körüli időhúzás miatt azt javasolták, hogy Pató Pálról nevezzék el az építményt. A névadás körüli botrányt a Földrajzinév-bizottság zárta le és végül a Megyeri híd elnevezés lett a befutó.

A híd a régió legkorszerűbb és hazánk leghosszabb hídja lesz, a felhasznált acélból és betonból több bevásárlóközpontot is meg lehetett volna építeni. Az építkezés menetét bárki megtekintheti a építés szomszédságában lévő látogatói központból. A híd jelentősége nem csak építészetileg fontos, hiszen a közlekedési szakemberek az Árpád híd és a környező utak tehermentesítésére számítanak.


Ilyen látvány vár az autósokra
Már az építkezés előtt megkezdődtek az ingatlanspekulációk, a híd elkészültét követően jelentős beruházásokra lehet számítani a folyó mindkét oldalán. Az érintett III. és IV. kerület a híd forgalomnak történő átadását követően tart a gépkocsi áradattól, ezért szigorító intézkedéseket kívánnak bevezetni a kerületek védelmében. A fővárosi hidak jelenleg is túlterheltek, amint befejeződik a Szabadság híd felújítása, máris kezdik a Margit hídon a munkálatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint fellendülhet a térség ingatlanpiaca, a híd átadását követően rövidesen élményfürdő és szállodakomplexum is lesz a közelben. A Dunakeszin építő vállalkozások jelenleg is kiemelkedő kereslettel szembesülnek, a javuló közlekedési viszonyok szintén az ő malmukra hajtják majd a vizet. A környező települések telektulajdonosai is a híd árfelhajtó hatására számítanak.

A pesti oldalon tisztább a kép, de a budai oldalon még mindig nem alakult ki a körgyűrű végleges útvonala. A tervezeteket hol a kerület, hol a lakosság, hol a környezetvédők vétózzák meg. Az építészeti szempontok mellett igyekeznek több alternatívát is készíteni, ami minden félnek hosszútávon megfelel. Forgalomszámlálással és hatástanulmányokkal próbálják elemezni a körgyűrű hatását a budai oldalra.

A fővárosi hidak története 1849-től napjainkig...

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem