11 °C Budapest

Fellendülés vagy káosz: Mit hozhat a Megyeri híd?

Pénzcentrum
2008. június 17. 12:00

Mit hozhat a Megyeri híd? Rövidesen elkészül az ország leghosszabb hídja, a Megyeri híd. Az M0-s körgyűrű fejlesztés minden szakasza élénkítette az adott környék ingatlanpiacát, vajon milyen hatással lesz az új híd Békásmegyerre és Káposztásmegyerre. Sokan a belvárosi forgalom csökkenésére számítanak, mások szerint ellehetetlenülhet Óbuda és Újpest közlekedése. Történeti áttekintésünkben megismertetjük Önökkel a főváros hídjait is.


A záróelem elhelyezése (Forrás: MTI)
Összeért a 300 méter pilontávolságú, ferde kábeles Megyeri híd, miután a kivitelezők beemelték az utolsó elemet is. Az 1862 méteres híd a fővárost elkerülő M0-s autóút részét képezi, de az autósoknak még várni kell. A két egyenként 100 méter magas pilonból induló kábelek 50 hídelemet tartanak, az utolsó elemet hegesztéssel rögzítették a helyére.

A Budakalász és Újpest között húzódó híd építési költsége eléri a 62 milliárd forintot. Szerkezetileg háromféle megoldást alkalmaznak a kivitelezők, a szentendrei Duna-ág felett acélhíd, az ártér felett feszített vasbeton szerkezet, a Duna fő ága felett pedig egy 591 méteres szakaszon a ferdekábeles híd épül. Az autósok majd irányonként két sávban közlekedhetnek, de leállósávot, kerékpárutat és gyalogutat is építenek.

A híd építése már régóta tervben volt, a szükségessége is vitathatatlan, a munkálatok azonban csak 2006-ban kezdődtek el. Egy amerikai komikus, Stephen Colbert kampányt folytatott, hogy az internetes szavazás körében róla nevezzék el a hidat, mások az építés körüli időhúzás miatt azt javasolták, hogy Pató Pálról nevezzék el az építményt. A névadás körüli botrányt a Földrajzinév-bizottság zárta le és végül a Megyeri híd elnevezés lett a befutó.

A híd a régió legkorszerűbb és hazánk leghosszabb hídja lesz, a felhasznált acélból és betonból több bevásárlóközpontot is meg lehetett volna építeni. Az építkezés menetét bárki megtekintheti a építés szomszédságában lévő látogatói központból. A híd jelentősége nem csak építészetileg fontos, hiszen a közlekedési szakemberek az Árpád híd és a környező utak tehermentesítésére számítanak.


Ilyen látvány vár az autósokra
Már az építkezés előtt megkezdődtek az ingatlanspekulációk, a híd elkészültét követően jelentős beruházásokra lehet számítani a folyó mindkét oldalán. Az érintett III. és IV. kerület a híd forgalomnak történő átadását követően tart a gépkocsi áradattól, ezért szigorító intézkedéseket kívánnak bevezetni a kerületek védelmében. A fővárosi hidak jelenleg is túlterheltek, amint befejeződik a Szabadság híd felújítása, máris kezdik a Margit hídon a munkálatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint fellendülhet a térség ingatlanpiaca, a híd átadását követően rövidesen élményfürdő és szállodakomplexum is lesz a közelben. A Dunakeszin építő vállalkozások jelenleg is kiemelkedő kereslettel szembesülnek, a javuló közlekedési viszonyok szintén az ő malmukra hajtják majd a vizet. A környező települések telektulajdonosai is a híd árfelhajtó hatására számítanak.

A pesti oldalon tisztább a kép, de a budai oldalon még mindig nem alakult ki a körgyűrű végleges útvonala. A tervezeteket hol a kerület, hol a lakosság, hol a környezetvédők vétózzák meg. Az építészeti szempontok mellett igyekeznek több alternatívát is készíteni, ami minden félnek hosszútávon megfelel. Forgalomszámlálással és hatástanulmányokkal próbálják elemezni a körgyűrű hatását a budai oldalra.

A fővárosi hidak története 1849-től napjainkig...

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk