Felpörög az albérleti piac az egyetemi felvételik után

Pénzcentrum
2008. június 23. 12:31

Az egyetemi felvételik vége felé járva hamarosan ismét megélénkül mind a fővárosi, mind pedig a vidéki campus-városok albérletpiaca. Érdemes már most előre gondolkodni, hiszen az elfogadható állapotú - és természetesen elfogadható áron kínált - kiadó lakások gyorsan gazdára találnak, különösen a belvárosban, valamint az egyetemek környékén. Ugyan a bérleti díjak nem emelkednek drasztikusan, hosszabb táv esetén azonban megfontolandó lehet a saját vásárlás - áll a Duna House elemzésében.

Kevés az önálló lakás 50.000 forint alatt

Ugyan a kínálat meglehetősen széles, és elmúlt már az a világ, amikor hajnalban telefonálni kellett a kiadó lakások iránt, azóta jelentősen bővült a piac. Az igazán jó árú és jó helyen lévő lakásokat hamar elkapkodják, ezért nem érdemes a válogatást augusztus végére-szeptember elejére hagyni - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

A fővárosi piacon 50.000 forint alatt elfogadható önálló lakást gyakorlatilag alig találni, bár egyes külső kerületekben a legkisebb alapterületű lakások már 40.000 forint környékén elérhetőek, de itt sokszor kompromisszumokat kell kötni.

Az albérletet keresők körében immár örökzöld slágerré vált a jó közlekedés és a központi elhelyezkedés, ma már szinte alapelvárás a metró valamelyik állomásának, vagy a 4-6-os villamosvonal egyik megállójának közelsége. A bérlők többsége a 60-80.000 forint között kínált ingatlanok között keresgél, ezért a pénzért általában már a város központjában viszonylag tűrhető lakásokat lehet kivenni, bár mindig akadnak meglepetések, előfordul, hogy a fotók és a valóság elég távol áll egymástól.

Sok kiadó a külföldi diákokra specializálódott

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi diákok, ők általában a 80-150.000 forintos kategóriában nézelődnek általában az igényeset keresve, jellemzően társulva. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő a legnagyobb számban, de jelentős számban vannak jelen a déli területekről érkezők is.

A külföldi diákok körében elsősorban a közvetlen Belváros (V-VI-VII. kerületek) a leginkább keresettek, de megfelelő anyagi hátérrel szívesen bérelnek például az Újpesti rakparton is. Ha egy bérlő euróban szeretnék kiadni lakását hosszú távra, érdemes a szerződésben gondolni az árfolyamváltozásra - jelen helyzetben a forint erősödésére.

Két hónap kaució

Mivel a lakáskiadás egyfajta bizalmi üzletág, a kaució intézménye immár teljesen elfogadottá vált, amely vagy a bérleti szerződés végső szakaszában lelakható, vagy pedig visszajár, jellemzően két havi bérleti díjban szokták megállapítani a lakáskiadók, ám személyes szimpátia alapján ez az összeg alacsonyabb is lehet. Valamelyest javulás érezhető a számlaadási hajlandóságban, több olyan kiadó van a piacon, aki ad számlát (ám előfordulhat olyan eset is, amikor ez megdrágítja a lakás havi bérleti díját). Cégek esetében azonban a számlaadás teljesen elfogadott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szerződéskötés után érdemes - akár tanúk előtt is - rögzíteni a mérőórák állásait, valamint adott esetben a telefon, internet, kábeltv előfizetés átírásában megállapodni - ehhez egyes kiadók már eleve ragaszkodnak, és valóban számtalan kellemetlenséget meg lehet előzni vele. A lakásba való ideiglenes bejelentkezés elfogadottsága a kiadók részéről még messze nem 100%-os, ezt is érdemes előre tisztázni.

Mi az, amit kerülnek a bérlőjelöltek?

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők, ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20-30 ezer forintot tudnak csak bérlésre szánni, de ebben az esetben is inkább ismerősökkel, vagy végső esetben idegenekkel társulnak.

Tartózkodik a bérlők többsége bizonyos városrészektől: a VIII. kerületben lévő ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, azonban a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak, a kerület jó állapotban lévő, vagy felújított részein gyakrabban kötnek üzletet. A rossz hírű utcákban azonban jóval nehezebb kiadni az ingatlanokat. Szintén nem egyszerű bérlőt találni a külső kerületekben lévő nagy lakásokba, rosszabb állapotú családi házakba, illetve a sokszor kétes állapotban lévő "házrészekbe".

Hosszú távú bérlet esetén érdemes saját lakáson gondolkodni

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek, hosszú távú bérlet esetén érdemes lehet elgondolkodni saját lakás vásárlásán - jegyzi meg a Duna House elemzése, hiszen a bérleti díjra fordított havi összegből ma már - köszönhetően a hosszú futamidejű lakáshitelek térhódításának - akár a saját lakás törlesztő-részlete is finanszírozható. Havi 80.000 forintos bérleti díj például közel 13 millió forint összegű CHF alapú lakáshitel (25 évre) törlesztő-részletének felel meg.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?