13 °C Budapest

Felpörög az albérleti piac az egyetemi felvételik után

Pénzcentrum
2008. június 23. 12:31

Az egyetemi felvételik vége felé járva hamarosan ismét megélénkül mind a fővárosi, mind pedig a vidéki campus-városok albérletpiaca. Érdemes már most előre gondolkodni, hiszen az elfogadható állapotú - és természetesen elfogadható áron kínált - kiadó lakások gyorsan gazdára találnak, különösen a belvárosban, valamint az egyetemek környékén. Ugyan a bérleti díjak nem emelkednek drasztikusan, hosszabb táv esetén azonban megfontolandó lehet a saját vásárlás - áll a Duna House elemzésében.

Kevés az önálló lakás 50.000 forint alatt

Ugyan a kínálat meglehetősen széles, és elmúlt már az a világ, amikor hajnalban telefonálni kellett a kiadó lakások iránt, azóta jelentősen bővült a piac. Az igazán jó árú és jó helyen lévő lakásokat hamar elkapkodják, ezért nem érdemes a válogatást augusztus végére-szeptember elejére hagyni - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

A fővárosi piacon 50.000 forint alatt elfogadható önálló lakást gyakorlatilag alig találni, bár egyes külső kerületekben a legkisebb alapterületű lakások már 40.000 forint környékén elérhetőek, de itt sokszor kompromisszumokat kell kötni.

Az albérletet keresők körében immár örökzöld slágerré vált a jó közlekedés és a központi elhelyezkedés, ma már szinte alapelvárás a metró valamelyik állomásának, vagy a 4-6-os villamosvonal egyik megállójának közelsége. A bérlők többsége a 60-80.000 forint között kínált ingatlanok között keresgél, ezért a pénzért általában már a város központjában viszonylag tűrhető lakásokat lehet kivenni, bár mindig akadnak meglepetések, előfordul, hogy a fotók és a valóság elég távol áll egymástól.

Sok kiadó a külföldi diákokra specializálódott

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi diákok, ők általában a 80-150.000 forintos kategóriában nézelődnek általában az igényeset keresve, jellemzően társulva. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő a legnagyobb számban, de jelentős számban vannak jelen a déli területekről érkezők is.

A külföldi diákok körében elsősorban a közvetlen Belváros (V-VI-VII. kerületek) a leginkább keresettek, de megfelelő anyagi hátérrel szívesen bérelnek például az Újpesti rakparton is. Ha egy bérlő euróban szeretnék kiadni lakását hosszú távra, érdemes a szerződésben gondolni az árfolyamváltozásra - jelen helyzetben a forint erősödésére.

Két hónap kaució

Mivel a lakáskiadás egyfajta bizalmi üzletág, a kaució intézménye immár teljesen elfogadottá vált, amely vagy a bérleti szerződés végső szakaszában lelakható, vagy pedig visszajár, jellemzően két havi bérleti díjban szokták megállapítani a lakáskiadók, ám személyes szimpátia alapján ez az összeg alacsonyabb is lehet. Valamelyest javulás érezhető a számlaadási hajlandóságban, több olyan kiadó van a piacon, aki ad számlát (ám előfordulhat olyan eset is, amikor ez megdrágítja a lakás havi bérleti díját). Cégek esetében azonban a számlaadás teljesen elfogadott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szerződéskötés után érdemes - akár tanúk előtt is - rögzíteni a mérőórák állásait, valamint adott esetben a telefon, internet, kábeltv előfizetés átírásában megállapodni - ehhez egyes kiadók már eleve ragaszkodnak, és valóban számtalan kellemetlenséget meg lehet előzni vele. A lakásba való ideiglenes bejelentkezés elfogadottsága a kiadók részéről még messze nem 100%-os, ezt is érdemes előre tisztázni.

Mi az, amit kerülnek a bérlőjelöltek?

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők, ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20-30 ezer forintot tudnak csak bérlésre szánni, de ebben az esetben is inkább ismerősökkel, vagy végső esetben idegenekkel társulnak.

Tartózkodik a bérlők többsége bizonyos városrészektől: a VIII. kerületben lévő ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, azonban a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak, a kerület jó állapotban lévő, vagy felújított részein gyakrabban kötnek üzletet. A rossz hírű utcákban azonban jóval nehezebb kiadni az ingatlanokat. Szintén nem egyszerű bérlőt találni a külső kerületekben lévő nagy lakásokba, rosszabb állapotú családi házakba, illetve a sokszor kétes állapotban lévő "házrészekbe".

Hosszú távú bérlet esetén érdemes saját lakáson gondolkodni

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek, hosszú távú bérlet esetén érdemes lehet elgondolkodni saját lakás vásárlásán - jegyzi meg a Duna House elemzése, hiszen a bérleti díjra fordított havi összegből ma már - köszönhetően a hosszú futamidejű lakáshitelek térhódításának - akár a saját lakás törlesztő-részlete is finanszírozható. Havi 80.000 forintos bérleti díj például közel 13 millió forint összegű CHF alapú lakáshitel (25 évre) törlesztő-részletének felel meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem