Nagy üzlet a bontott anyag: kincsek a romok közt!

Pénzcentrum
2008. június 19. 13:00

Az egyébként is romokban heverő amerikai lakáspiacon üde színfoltot jelent az a vállalkozás, amely az épületek bontását nem gyors rombolással, hanem jól szervezett aprólékos munkával és a bontott anyagok újra-felhasználásával végzi. A környezetbarát módszernek köszönhetően az építési anyagok nem egytől-egyig a hulladékgyűjtőkben kötnek ki, hanem többségüket újra hasznosítják, vagy értékesítik.

A vállalkozás által alkalmazott technika hasonlít a hangyák aprító és szállító módszerére. A csapat a különböző szakmai fortélyoknak köszönhetően alig egy hét alatt darabokra szed szét egy átlagos családi házat. A hatékonyságukat jellemzi, hogy a bontott anyagok több mint 60 %-a újra felhasználható. A hulladéklerakók nem telnek meg olyan gyorsan és a bontott anyagok felhasználásával az anyagköltséget is lehet csökkenteni egy új építkezés során.


A gépi bontás gyorsabb, de pazarlóbb is
A vállalkozás közel ötszáz épületet szedett szét ezzel a módszerrel, de a közeljövőben megsokszorozódhat ez a szám. Megbízást kaptak egy Katrina-hurrikánban megsérült teljes lakótömb lebontására, már megkezdték az állapotfelmérést és leltárt készítettek a várhatóan hasznosítható anyagokról. A munka során ötezer ház romjait kell eltakarítani, mivel a területen rövidesen új fejlesztések kezdődnek.

A munkájuk során számos patinás díszítőelemet, tetőcserepet, téglát és régi padlózatot mentettek már meg, amiért más építkezők kisebb vagyonokat képesek áldozni. A vállalkozás ötlete arra épült, hogy bontással járó munkálatokból valamilyen formában előnyt kovácsoljanak és szinte a semmiből forrásokat teremtsenek.

Az állam adókedvezménnyel ösztönzi a tulajdonosokat a környezetbarát bontásra, nem mellékes, hogy a bontott anyagokból származó bevételekből a megbízó és a vállalkozó egyaránt részesül. Egy átlagos fából készült családi ház mintegy hatezer méretre vágott gerendából, deszkából és egyéb faanyagból áll össze, ami körülbelül harminc élő fának felel meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég reméli, hogy a megbízásoknak köszönhetően a következő három évben ötszörösére nőhetnek a bevételek. Az épület nagyságától függően 5-15 ezer dollárral (0,8-2,4 millió forinttal) drágább az ő módszerük a hagyományos bontástól, de majdnem ennyit meg lehet spórolni azzal, hogy nem kell mindent a hulladékgyűjtőbe szállítani.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?