Világszerte véget ért az ingatlanárak szárnyalása

Pénzcentrum
2008. június 23. 05:55

Világpiaci tendenciák, inflációs hatások Közzétette legfrissebb ingatlanpiaci elemzését a Global Property Guide, melyből kiderült, hogy vége az ingatlanpiac szárnyalásának, a lakásárakra negatív hatással volt az emelkedő infláció, a tengerentúlról kiindult hitelválság, valamint az olaj- és az élelmiszerárak emelkedése. A korábban dübörgő ingatlanpiaccal rendelkező országokban jelentős értékvesztéseket mértek, ahol áremelkedés volt ott is veszített a lendületéből piac.

Az ingatlanpiaci elemzés 34 országot ölel át, a vizsgált országok alig több mint harmadában mértek áremelkedést, a többi államban reálértéken csökkentek a lakásárak az elmúlt egy évben.

USA, Európa, Japán

Az Egyesült Államok adatait három különböző index alapján vették számításba. Az ingatlanszövetség, a kormányzat és a 20 legfontosabb állam adatai jelentős eltérést mutatnak. A különböző módon számított amerikai értékek 4,2 % és 18,1 % közötti lakásár csökkenést mutatnak az elmúlt egy évben.

A korábbi beszámolókban stabil ingatlanpiaccal rendelkező Írország, Luxemburg, Portugália és Málta is negatív eredménnyel zárta az évet. Az Egyesült Királyság éves adatai kisebb csökkenést mutatnak, mint amit a valóságban tapasztalnak, a jelenlegi áresés hatásai várhatóan csak a következő negyedéves jelentésben fognak megmutatkozni. Az idei mutatókra vetítve nem jelent túl sok bíztatót az első negyedéves két százalék feletti negatív eredmény. A lista végén szerénykedik 38,2 %-os árzuhanással az egyik Balti-állam, Lettország. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt - a korábban a külföldi befektetők által is kiemelten kezelt ország - még 36,5 %-os emelkedéssel zárt.

A japán lakáspiac a 2007-es masszív emelkedés után veszített a lendületéből és reálértéken mindössze 2,9 %-os növekedést tudott felmutatni. A hat nagyváros adataiból számolt átlag kissé csalóka, hiszen országosan 1,86 %-os visszaesést mértek az elmúlt évben.

Inflációs problémák

A folyó értéken számítva 28 országban emelkedtek az árak, a mindenkori árakat figyelembe véve (nominál értéken) mindössze hat országban mértek csökkenést az utolsó 12 hónapban. Amennyiben az adott ország inflációs adataival korrigáljuk az adatokat, akkor a kép teljesen megváltozik. A csúcsokat döngető olajárak, a magas élelmiszerárak és a szolgáltatások drágulása világszerte inflációs hatásokat szült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keleti szomszédunk, Ukrajna szélsőséges adatokat produkált az elmúlt két évben. A két évvel ezelőtti 79,5 %-os hihetetlen mértékű áremelkedést 18,2 %-os bővülés követte, de a kedvezőtlen inflációs adatok következtében ez valójában 6,4 %-os reál-csökkenést jelent a lakáspiacon. Bár a nominális adatok pozitív eredménnyel zártak, mind Norvégiában, Spanyolországban, Görögországban, Dél-Koreában, Új-Zélandon, Indonéziában, Dél-Afrikában, Izraelben, Észtországban és Litvániában reálértéken veszteséggel zártak a lakástulajdonosok.

Árrobbanás keleten

Akad néhány fejlődő gazdasággal rendelkező ország a listán, mely a kedvezőtlen világpiaci tendenciák ellenére erős lakásár emelkedést tudott produkálni. Éves változás tekintetében kimagasló, 40 % feletti eredményt ért el Kína (Sanghaj), ez reálértéken is 28,5 %-os növekedést jelent. A távol-keleten átlag feletti értékeket találunk Hong Kong és Szingapúr neve mellett is, de erős adatokkal bír Bulgária Ciprus és Ausztrália is.

Az inflációval történő korrekciót követően ezek a dinamikus számok redukálódnak és a csúcspiacok háttérbe szorulnak, a lista élére nagy meglepetésre északi szomszédunk Szlovákia került 29,32 %-os reál-növekedéssel.

A hullámvölgy hátterében, kilátások

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem