15 °C Budapest

Világszerte véget ért az ingatlanárak szárnyalása

Pénzcentrum
2008. június 23. 05:55

Világpiaci tendenciák, inflációs hatások Közzétette legfrissebb ingatlanpiaci elemzését a Global Property Guide, melyből kiderült, hogy vége az ingatlanpiac szárnyalásának, a lakásárakra negatív hatással volt az emelkedő infláció, a tengerentúlról kiindult hitelválság, valamint az olaj- és az élelmiszerárak emelkedése. A korábban dübörgő ingatlanpiaccal rendelkező országokban jelentős értékvesztéseket mértek, ahol áremelkedés volt ott is veszített a lendületéből piac.

Az ingatlanpiaci elemzés 34 országot ölel át, a vizsgált országok alig több mint harmadában mértek áremelkedést, a többi államban reálértéken csökkentek a lakásárak az elmúlt egy évben.

USA, Európa, Japán

Az Egyesült Államok adatait három különböző index alapján vették számításba. Az ingatlanszövetség, a kormányzat és a 20 legfontosabb állam adatai jelentős eltérést mutatnak. A különböző módon számított amerikai értékek 4,2 % és 18,1 % közötti lakásár csökkenést mutatnak az elmúlt egy évben.

A korábbi beszámolókban stabil ingatlanpiaccal rendelkező Írország, Luxemburg, Portugália és Málta is negatív eredménnyel zárta az évet. Az Egyesült Királyság éves adatai kisebb csökkenést mutatnak, mint amit a valóságban tapasztalnak, a jelenlegi áresés hatásai várhatóan csak a következő negyedéves jelentésben fognak megmutatkozni. Az idei mutatókra vetítve nem jelent túl sok bíztatót az első negyedéves két százalék feletti negatív eredmény. A lista végén szerénykedik 38,2 %-os árzuhanással az egyik Balti-állam, Lettország. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt - a korábban a külföldi befektetők által is kiemelten kezelt ország - még 36,5 %-os emelkedéssel zárt.

A japán lakáspiac a 2007-es masszív emelkedés után veszített a lendületéből és reálértéken mindössze 2,9 %-os növekedést tudott felmutatni. A hat nagyváros adataiból számolt átlag kissé csalóka, hiszen országosan 1,86 %-os visszaesést mértek az elmúlt évben.

Inflációs problémák

A folyó értéken számítva 28 országban emelkedtek az árak, a mindenkori árakat figyelembe véve (nominál értéken) mindössze hat országban mértek csökkenést az utolsó 12 hónapban. Amennyiben az adott ország inflációs adataival korrigáljuk az adatokat, akkor a kép teljesen megváltozik. A csúcsokat döngető olajárak, a magas élelmiszerárak és a szolgáltatások drágulása világszerte inflációs hatásokat szült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keleti szomszédunk, Ukrajna szélsőséges adatokat produkált az elmúlt két évben. A két évvel ezelőtti 79,5 %-os hihetetlen mértékű áremelkedést 18,2 %-os bővülés követte, de a kedvezőtlen inflációs adatok következtében ez valójában 6,4 %-os reál-csökkenést jelent a lakáspiacon. Bár a nominális adatok pozitív eredménnyel zártak, mind Norvégiában, Spanyolországban, Görögországban, Dél-Koreában, Új-Zélandon, Indonéziában, Dél-Afrikában, Izraelben, Észtországban és Litvániában reálértéken veszteséggel zártak a lakástulajdonosok.

Árrobbanás keleten

Akad néhány fejlődő gazdasággal rendelkező ország a listán, mely a kedvezőtlen világpiaci tendenciák ellenére erős lakásár emelkedést tudott produkálni. Éves változás tekintetében kimagasló, 40 % feletti eredményt ért el Kína (Sanghaj), ez reálértéken is 28,5 %-os növekedést jelent. A távol-keleten átlag feletti értékeket találunk Hong Kong és Szingapúr neve mellett is, de erős adatokkal bír Bulgária Ciprus és Ausztrália is.

Az inflációval történő korrekciót követően ezek a dinamikus számok redukálódnak és a csúcspiacok háttérbe szorulnak, a lista élére nagy meglepetésre északi szomszédunk Szlovákia került 29,32 %-os reál-növekedéssel.

A hullámvölgy hátterében, kilátások

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04