7 °C Budapest

Mozdulatlanok a lakásárak a 4-es metró vonalán

Pénzcentrum
2008. május 8. 08:53

Nem kifejezetten mozgatta meg a 4-es metró építése a leendő vonal környékén lévő ingatlanok piacát, az árak gyakorlatilag semmit nem emelkedtek idáig, a későbbiekben is inkább csak a budai oldal lakásáraira lesz inkább hatással a hosszú évek óta készülő beruházás - áll a Duna House legújabb elemzésében.

Ugyan a kormányzati negyedhez hasonlóan sok eladó próbálkozik a hirdetésekben a leendő metróvonallal érvelni, egyelőre sem az árak, sem a leendő vásárlók nem nagyon mozdultak meg - összegzi a hálózat tapasztalatait Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Ennek egyik oka lehet, hogy pár hónapja a kormányzati negyed építésével kapcsolatos "ingatlanlufi" is kipukkadt, másrészt pedig a magyarázat részben a nyomvonal körüli ingatlanpiac sajátosságaiban is keresendő.

Előrejelzések szerint az új metróvonal inkább a budai oldalon okozhat majd nagyobb mértékű ármozgást, mivel itt a metró léte újdonságnak számít, jelentősen javítani fogja a környék tömegközlekedési lehetőségeit, amihez hozzájárulhat majd a kelenföldi új városközpont esetleges elkészülte. A jórészt panellakásokból álló terület iránt azonban jelenleg mérsékelt az érdeklődés, 200-250.000 forint közötti négyzetméterárakon bőségesen lehet válogatni az eladó lakótelepi lakások között, legyenek akár a kelenföldi, akár a Fehérvári úti lakótelepen, Gazdagréten pedig gyakorlatilag semmiféle hatása nincs már a beruházásnak, még csak érvelni sem nagyon lehet a metró leendő közelségével.

Szintén érdekes lehet majd a vonal elkészülte a középső szakaszon: a Gellért tér - Fővám tér környéke már jóval inkább központinak számít, ennek megfelelően magasabb árakkal - errefelé a használt téglalakások négyzetméterára akár 300-360.000 forint környékére is felmehet, természetesen erősen befolyásolva attól, hogy az adott ingatlan hol helyezkedik el, fő vagy mellékutcában, mennyire napfényes, milyen állapotú a ház. Ugyanakkor a nagy felsőoktatási intézmények közelsége okán a bérleti piac újult erőre kaphat, így befektetési szempontból talán ezen a környéken érdemes a leginkább szétnézni. Jó csatlakozási lehetőség lehet a Gellért téri metróállomás a Gellért-hegyen lakóknak is, itt már azonban jelenleg is magasak az árak, 550.000 forintos négyzetméterár alatt nemigen kapni semmit.

A pesti oldalra átérve vélhetően fokozatosan gyengülhet a 4-es metró ingatlanárakra gyakorolt hatása - a Kálvin téren már eleve van egy metrómegálló, itt inkább a VIII. és IX. kerület közel eső részei profitálhatnak valamit a javuló közlekedési kapcsolattal, az V. kerületi rész árai már itt is magasak. Míg az előbbi két kerület közeli utcáiban akár 300.000 forintos négyzetméterár alatt is lehet böngészni a lakások között, a Belvárosi oldal árai könnyen megközelíthetik akár az 500.000 forintot is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első szakasz utolsó három állomásával kapcsolatban sem számolnak be vevői rohamról a Duna House helyi irodáinak munkatársai - itt ugyanis már eleve viszonylag közel fut a 2-es vonal. A Rákóczi téren, valamint a Népszínház utcában és környékén mindenesetre elég nyomottak az árak, már 170-180.000 forinttól lehet lakáshoz jutni, bár jellemzőbb a 230-260.000 forint körüli árszínvonal - nagyban függenek az árak attól, hogy melyik utcában van a lakás, mivel itt egy-egy szomszédos utca között is égbekiáltó különbségek lehetnek - a nem rehabilitált területekért továbbra sem nagyon lelkesednek a reménybeli vevők.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm