14 °C Budapest

Ezeréves kerület: megéri-e az alacsony ár?

Pénzcentrum
2008. május 15. 05:55

A közepes méretű dél-pesti kerület csendes, kertvárosias övezetekkel várja a költözni vágyókat. A városközpont mellett a Duna közelében is új beruházások indultak, de a régebbi építésű tégla lakások, a közepes méretű panelek és a családi házas övezetek mind-mind megoldást kínálhatnak a lakáskeresőknek. Szakértők szerint érdemes szétnézni a kerületben, mert ugyan távolabb esik a belvárostól, de a kedvezőbb áraknak köszönhetően vonzó lehet a nyugodt, kisvárosi környezetet kedvelő érdeklődőknek.


Pesterzsébet elhelyezkedése a fővároson belül
Pesterzsébet területe 12,18 négyzetkilométer, ezzel a főváros hetedik legnagyobb kerülete. Lakossága a 2006-os adatok alapján 64 500 fő, ennek 52 %-a aktív kereső, 29 %-a nyugdíjas. Az itt található ingatlanok száma összesen 28 500, így egy lakásra átlagosan 2,2-2,3 lakó jut. A kerületet 58 éve csatolták Budapesthez, az ezt követő város-rehabilitáció során óvárosát lebontották, majd a lakótelepek építésével együtt megkezdődött a lakosság cserélődése is.

Pesterzsébet észak-nyugatról Ferencvárossal, észak-keletről Kispesttel, délről Soroksárral határos, nyugati oldalán a Ráckevei-Duna folyik, amelynek túloldalán található a Gubacsi hídon át megközelíthető Csepel. A valamikor a területen fekvő Gubacs falu nevét egy 1067 körül írt monostori alapítólevelében említik először.


A Városháza bejárata Kossuth szobrával
A korábban mezőgazdasági művelésű területeket közel 150 éve kezdték el felparcellázni, majd 1870-ben létrejött az Erzsébetfalva névre keresztelt település. A viharos XX. században többször megváltoztatták a nevét, a Tanácsköztársaság idején Leninvárosnak hívták, majd később volt Pestszenterzsébet is, Soroksár elszakadását követően immár 9 éve Pesterzsébet a kerület hivatalos megnevezése.

A Duna House helyi irodájának beszámolója alapján manapság megoszlik az érdeklődők véleménye a kerületről. Vannak, akik kedvelik a csendes, kertvárosi környezetet, mások a belvároshoz való közelség miatt inkább a belsőbb kerületeket részesítik előnyben.

A környék egyedi hangulata viszonylag mérsékelt árakkal párosul. A lakótelepeken sok tulajdonos túlárazza a lakását, akár 11 milliót is kérnek egy közepes állapotú, 1,5 szobás lakásért, ennyiért azonban problémás az eladás - hangsúlyozta Murányi Ákos, a cég vezető elemzője.

Forrás: www.ingatlan.com

Az ingatlan.com adatbázisa alapján mintegy 380 panellakást kínálnak eladásra a kerületben, az árak 7 millió forintról indulnak (ez körülbelül 200 ezer forintos négyzetméterárat jelent), de a listában több húszmillió feletti panel is szerepel, a rekorder pedig egy 32,9 millió forintért kínált lakás. A legnagyobb többségben a 10-12 millió forintért kínált panelek vannak, de ezért az árért már 28-32 négyzetméteres új építésű lakást is lehet vásárolni.
A téglaépítésű lakások kínálata valamivel szélesebb, mint a paneleké, árak tekintetében viszont sokkal nagyobb a szórás. Egy 25 négyzetméteres garzonlakáshoz valamivel ötmillió alatt is hozzájuthatunk, ugyanakkor a 150-160 négyzetméteres lakások vételára megközelíti a 80 millió forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

34 új építésű projektet találtunk a kis alapterületű lakások négyzetméterára meghaladhatja a 350 ezer forintot, de vannak lakóparkok, ahol az átlagos lakások négyzetméterára fővárosi összehasonlításban is kedvezőnek mondható.

A kerület legkeresettebb részei a Helsinki út és az Attila utca környéke, viszont az itt található kertvárosias környezetben lévő téglaépítésű házakért már magasabb árakat kell fizetni.

Forrás: www.origoingatlan.hu

A családi házak tekintetében a vásárlók a csendes, alig forgalmas helyeket keresik, ilyen lehet például a Mártonffy utca és környéke. A piaci tapasztalatok szerint főleg a 30 millió forint alatt kínált ingatlanokat lehet rövidebb idő alatt értékesíteni, ám az árplafonhoz közeledve a minőségi elvárások már magasak. A kerületben több százmillió forint feletti házat is kínálnak, az egyik legdrágább egy közelmúltban épült 580 négyzetméteres luxusingatlan 180 millió forintért.

A kerület ingatlanpiaci megítélése kettős, ez tükröződik az adásvételekben is. A már-már vidékies környezetben lévő ingatlanok értékesítése könnyebb, a közepes méretű panelekből és a kedvezőtlen fekvésű régi társasházi lakásokból azonban túlkínálat van. Aki a kerületbe költözik annak számolni kell a belvárostól való távolsággal, ugyanakkor ezen a környéken kedvezőbb áron juthat lakáshoz.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm