20 °C Budapest

Ezeréves kerület: megéri-e az alacsony ár?

Pénzcentrum
2008. május 15. 05:55

A közepes méretű dél-pesti kerület csendes, kertvárosias övezetekkel várja a költözni vágyókat. A városközpont mellett a Duna közelében is új beruházások indultak, de a régebbi építésű tégla lakások, a közepes méretű panelek és a családi házas övezetek mind-mind megoldást kínálhatnak a lakáskeresőknek. Szakértők szerint érdemes szétnézni a kerületben, mert ugyan távolabb esik a belvárostól, de a kedvezőbb áraknak köszönhetően vonzó lehet a nyugodt, kisvárosi környezetet kedvelő érdeklődőknek.


Pesterzsébet elhelyezkedése a fővároson belül
Pesterzsébet területe 12,18 négyzetkilométer, ezzel a főváros hetedik legnagyobb kerülete. Lakossága a 2006-os adatok alapján 64 500 fő, ennek 52 %-a aktív kereső, 29 %-a nyugdíjas. Az itt található ingatlanok száma összesen 28 500, így egy lakásra átlagosan 2,2-2,3 lakó jut. A kerületet 58 éve csatolták Budapesthez, az ezt követő város-rehabilitáció során óvárosát lebontották, majd a lakótelepek építésével együtt megkezdődött a lakosság cserélődése is.

Pesterzsébet észak-nyugatról Ferencvárossal, észak-keletről Kispesttel, délről Soroksárral határos, nyugati oldalán a Ráckevei-Duna folyik, amelynek túloldalán található a Gubacsi hídon át megközelíthető Csepel. A valamikor a területen fekvő Gubacs falu nevét egy 1067 körül írt monostori alapítólevelében említik először.


A Városháza bejárata Kossuth szobrával
A korábban mezőgazdasági művelésű területeket közel 150 éve kezdték el felparcellázni, majd 1870-ben létrejött az Erzsébetfalva névre keresztelt település. A viharos XX. században többször megváltoztatták a nevét, a Tanácsköztársaság idején Leninvárosnak hívták, majd később volt Pestszenterzsébet is, Soroksár elszakadását követően immár 9 éve Pesterzsébet a kerület hivatalos megnevezése.

A Duna House helyi irodájának beszámolója alapján manapság megoszlik az érdeklődők véleménye a kerületről. Vannak, akik kedvelik a csendes, kertvárosi környezetet, mások a belvároshoz való közelség miatt inkább a belsőbb kerületeket részesítik előnyben.

A környék egyedi hangulata viszonylag mérsékelt árakkal párosul. A lakótelepeken sok tulajdonos túlárazza a lakását, akár 11 milliót is kérnek egy közepes állapotú, 1,5 szobás lakásért, ennyiért azonban problémás az eladás - hangsúlyozta Murányi Ákos, a cég vezető elemzője.

Forrás: www.ingatlan.com

Az ingatlan.com adatbázisa alapján mintegy 380 panellakást kínálnak eladásra a kerületben, az árak 7 millió forintról indulnak (ez körülbelül 200 ezer forintos négyzetméterárat jelent), de a listában több húszmillió feletti panel is szerepel, a rekorder pedig egy 32,9 millió forintért kínált lakás. A legnagyobb többségben a 10-12 millió forintért kínált panelek vannak, de ezért az árért már 28-32 négyzetméteres új építésű lakást is lehet vásárolni.
A téglaépítésű lakások kínálata valamivel szélesebb, mint a paneleké, árak tekintetében viszont sokkal nagyobb a szórás. Egy 25 négyzetméteres garzonlakáshoz valamivel ötmillió alatt is hozzájuthatunk, ugyanakkor a 150-160 négyzetméteres lakások vételára megközelíti a 80 millió forintot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

34 új építésű projektet találtunk a kis alapterületű lakások négyzetméterára meghaladhatja a 350 ezer forintot, de vannak lakóparkok, ahol az átlagos lakások négyzetméterára fővárosi összehasonlításban is kedvezőnek mondható.

A kerület legkeresettebb részei a Helsinki út és az Attila utca környéke, viszont az itt található kertvárosias környezetben lévő téglaépítésű házakért már magasabb árakat kell fizetni.

Forrás: www.origoingatlan.hu

A családi házak tekintetében a vásárlók a csendes, alig forgalmas helyeket keresik, ilyen lehet például a Mártonffy utca és környéke. A piaci tapasztalatok szerint főleg a 30 millió forint alatt kínált ingatlanokat lehet rövidebb idő alatt értékesíteni, ám az árplafonhoz közeledve a minőségi elvárások már magasak. A kerületben több százmillió forint feletti házat is kínálnak, az egyik legdrágább egy közelmúltban épült 580 négyzetméteres luxusingatlan 180 millió forintért.

A kerület ingatlanpiaci megítélése kettős, ez tükröződik az adásvételekben is. A már-már vidékies környezetben lévő ingatlanok értékesítése könnyebb, a közepes méretű panelekből és a kedvezőtlen fekvésű régi társasházi lakásokból azonban túlkínálat van. Aki a kerületbe költözik annak számolni kell a belvárostól való távolsággal, ugyanakkor ezen a környéken kedvezőbb áron juthat lakáshoz.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?