29 °C Budapest

6 milliós négyzetméterár a 35 munkanélküli országában!

Pénzcentrum
2008. május 8. 05:40

A Global Property Guide a napokban közzétette a világ nagyvárosainak legfrissebb listáját annak megfelelően, hogy hol a legdrágább egy belvárosi 120 négyzetméteres új lakás és mekkora bérleti díjból származó megtérülésre számíthat a befektető. A lista élén Franciaország és a Földközi tenger közé ékelődő hercegség, Monaco található. A magyar fővárost kissé túlárazta a felmérés, de így is csak az 58. helyen zárt Budapest.


Monaco látképe
A monaco-i gazdagságra jellemező, hogy mindössze 35 regisztrált munkanélkülivel rendelkezik az ország. Az ország egy igazi adóparadicsom, nincs személyi jövedelemadó és a társasági adó is alacsony, az országban több iparág is állami monopólium, valamint a kaszinókra és a pénzmosásra vonatkozó szabályozás is meglehetősen laza. A helyi lakosok kivételes állami támogatásokban részesülnek, aki csatlakozni szeretne az elithez, annak nem szabad, hogy gondot jelentsen a 6 millió forint feletti négyzetméterár.

A lista második helyén a több hónapos gyengélkedés ellenére még mindig London található. A brit főváros az Európai Unió legnépesebb városa, lakossága az elővárosok nélkül is meghaladja a 7,5 millió főt. London termeli a brit GDP ötödét, egyben Európa gazdasági és pénzügyi központja. Az Amerikából indult hitelpiaci válság érzékenyen érinti a várost, de a Londonban mért bérleti díjakat még a tengeren túli és a távol-keleti nagyvárosokban mért adatok sem közelítik meg.

A jelentés szerint a dobogó harmadik fokán Moszkvavégzett, a felmérésben vizsgált 120 négyzetméteres belvárosi lakás négyzetmétere 18 ezer dollár (2,8 millió forint). A város népességnövekedése és ingatlanpiaci fejlődése kelet-európai viszonylatban ugrásszerű. A Forbes egy korábbi jelentése szerint ebben a városban lakik a legtöbb milliárdos. Az ország ásványkincsekben rendkívül gazdag, ennek köszönhető az óriáscégek vezetőinek mesés gazdagsága és az ország jelentős gazdasági ereje.

New York az Egyesült Államok legnépesebb városa, öt városrészből áll (Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island). A hitelválság következtében megtorpantak az ingatlanárak, a piac talpra állítása érdekében a következő évtizedben évi több ezer lakóház építését tervezik egy arculatformáló beruházás keretében. A bérleti piac terén a londoni és a moszkvai adatokhoz hasonlóan 5 % körüli megtérülési mutatóval számolhatnak a befektetők.


Tokió metróhálózata (kattints a képre)
A 120 milliós Japán 10 %-a él a fővárosban, Tokió rendelkezik a világ egyik legfejlettebb tömegközlekedési hálózatával. A várost több "megrázkódtatás" is érte, a világháborúban szőnyegbombázás áldozata volt, aminek nyomait az újjáépítések során igyekeztek eltüntetni. A nyolcvanas években az egekbe szöktek az árak, majd a spekuláció miatt kártyavárként omlott össze az ingatlanpiac, magával rántva a magánszemélyek mellett a befektetőket és a bankokat is.

A francia főváros szűken vett belvárosában az átgondolt várostervezésnek köszönhetően alig száz négyzetkilométeren él egy Budapestnyi lakosság, a város népsűrűsége a terjeszkedési korlátok következtében is sokkal magasabb, mint más metropoliszoké. Az összehasonlítás alapját képező párizsi ingatlanok vételára alig haladja meg az örök rivális London árainak az 50 %-át, megtérülési mutatója is több, mint egy százalékponttal alacsonyabb.

Hong Kong különleges helyzetben van Kínán belül, bár diplomáciai és védelmi ügyekben az anyaországhoz tartozik, egyéb területeken (fizetőeszköz, jog, bevándorlás) önálló rendszerrel rendelkezik. A vizsgált ingatlanok négyzetméterára megközelíti a kétmillió forintot, a befektetési céllal vásárlók 25 éves megtérüléssel számolhatnak (4 %).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szingapúri ingatlanbefektetés a bérleti adatok alapján nem tűnik túl kedvezőnek (2,8 %/év), az ország ingatlanpiacáról tudni kell, hogy az 1965-ös függetlenné válást követően jelentős gazdasági krízisen ment keresztül, majd 1986 és 1996 között már 440 %-os áremelkedést mértek. A spekulánsok visszaszorítása érdekében korlátozták a külföldiek mozgásterét, a magántulajdon aránya hazánkhoz hasonlóan eléri a 92 %-ot.


Amszterdam óvárosa
A jelentés szerint a holland Amsterdam bérleti piacán érhető el a legmagasabb hozam az első tíz helyezett város közül, a befektetés 12 év alatt megtérül. A városban a jelentősen emelkedő lakosságszám kezelésére lakótelepek épültek, de a város központjában található 7000 műemléképület segítségével sikerült megőrizni a régi városképet.

Az indiai nagyváros Mumbai(1996-ig Bombay) az ország legnépesebb települése. Az ország más városaiban mért 6-9 % közötti megtérüléssel szemben itt mindössze 3,27 %-os bérleti hozamot mértek.

Bár a kimutatás eredményét dollárban tették közzé és a dollár árfolyama napról-napra változik, elmondhatjuk, hogy a budapesti új építésű 120 négyzetméteres ingatlanok négyzetméterárai a kutatásban mért 443 ezer forintos szint körül akár +/- 20 %-kal is szóródhatnak. Ugyanakkor megállapítható, hogy a bérleti hozamok mértékét nagyságrendileg jól határozták meg. A Pénzcentrum márciusi BIMEX elemzésében 8,65 %-os általános bérleti megtérülést mért, a felmérés pedig 8,09 %-ban állapította meg a vizsgált ingatlanok hozamát.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm