14 °C Budapest

Szeretnél sokáig élni? Itt vegyél lakást, ha tudsz!

Pénzcentrum
2008. április 23. 05:55

Izland, az Atlanti Óceán északi részén található szigetország, 64 évvel ezelőtt szakadt el Dániától, azóta óriási fejlődésen ment keresztül. Ma az egy főre jutó GDP tekintetében a világ tíz vezető országa között található, a korrupció szinte ismeretlen fogalom. Természeti erőforrásai kimeríthetetlenek, halászterületei óriásiak és Japán előtt itt a legmagasabb a férfiak születéskor várható élettartama. Az utóbbi időben az izlandi fizetőeszközt ért támadásoktól és a jelentős kamatemelésektől volt hangos a sajtó, nézzük milyen gazdasági és ingatlanpiacra gyakorolt hatásai vannak a változásoknak...


Az ország területe valamivel nagyobb, mint Magyarországé, de népessége mindössze 314 ezer fő. Ma a viking és kelta ősökkel rendelkező nép 93 %-a városokban él a legutóbbi népszámlálások alapján.

A GDP adatok az alacsony lakosságszámnak köszönhetően alakulnak kedvezően, az ország gazdasága az államadósság mértéke (a GDP ötszöröse) miatt meglehetősen ingatag. Az utóbbi időben a halászat mellett egyre erősebb szerepet kapott a szolgáltatóipar, a turizmus és a pénzügyi szektor.


1000 izlandi korona
A szigetország jegybankja egy hónapon belül másodszor emelt alapkamatot (jelenleg 15,5 %), a fizetőeszköz leértékelődése kétszámjegyű volt az euróhoz mérten az első negyedévben.

Ettől a lépéstől az infláció csökkenését, valamint az izlandi korona és a banki szektor stabilizálódását várják. Az ország vezetői szerint támadás érte az ország pénzügyi rendszerét, az izlandi felügyelet vizsgálatot indított.


Reykjavik látképe
A lakáspiacon korlátozzák a külföldiek tulajdonszerzését, akik csak bizonyos feltételek teljesülése esetén vásárolhatnak ingatlant. Az ingatlanhirdetésekre jellmező, hogy a nemzetközi ingatlanforgalmazással foglalkozó oldalakon is alig találni eladásra kínált ingatlanokat, azt sikerült megtudnunk, hogy a fővárosban 650 ezer euróért (16,5 milliárd forintért) kínálnak egy hotelt.

A fővárosi ingatlanárak az európai átlag felett vannak, a 2007-es 19 %-os emelkedés az előrejelzések alapján idén lassulni fog. Az épületek nagy többsége betonból készül, mert a fát importálni kell, és ez jelentősen megdrágítaná az építést. Az ország egyetlen hazai nyersanyagra épülő iparága a cementgyártás, így fát csak olyan esetekben használnak, amikor feltétlenül szükséges.

Az országban a lakásokat, az üzemeket és a melegházakat a felszínre törő gejzírek meleg vízével fűtik, a fővárosban több kilométeres csőhálózatot építettek ki és azon keresztül vezetik a termálvizet a lakásokba. A polgárok jólétéhez hozzájárulnak az alacsony költségek, az áramért sem sokat fizetnek a nagyesésű folyókra telepített vízi erőműveknek köszönhetően.


Az izlandi parlament épülete
Az ingatlan vásárláshoz kapcsolódó eljárásrend nem túl összetett, de a vásárlónak célszerű az ingatlanügynökséggel megbízási szerződést kötni az ügylet gyors és zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

Ha a vevő, vagy a közvetítő megtalálta a megfelelő ingatlant, akkor be kell szerezni a szerződéhez szükséges dokumentációkat az ingatlanról és tájékozódni kell a vásárláshoz kapcsolódó díjakról, adókról, jogokról és kötelezettségekről. A lakásról szóló papírokat kikérhetjük a földhivatalokban is, de a földhivatali rendszer a legtöbb ingatlanügynökség számára interneten keresztül is elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a felek sikeresen megállapodtak a vételárban és a vásárlási feltételekben, akkor az ügynökség előkészíti a szerződést. A helyi irodákat nem érdemes kikerülni, mert az a széles körű tapasztalat, hogy a jogszabályi háttér és a nyelv ismerete óriási segítség a vásárlónak. Az ügynökök díjazása az ingatlan vételárának 1,5 % és 2,5 %-a között mozog a szolgáltatás függvényében.


Kietlen vidék Izlandon
Az eladóval meg lehet állapodni a részletfizetésről, a szerződés aláírásakor a vevő lefoglalózza az ingatlant, majd a földhivatali széljegyzést követően megfizeti a további vételárrészleteket is. A bejegyzéssel kapcsolatos ügyintézés a vevő feladata.

A vevőnek joga van aláírás előtt a hatóságoktól hivatalosan megkérni az ingatlan címét és helyrajzi számát, az építésügyi osztályról pedig a terveket és a műszaki leírást.

Ezeket az adatokat a területileg illetékes hivatalban személyesen, vagy az ügynökön keresztül szerezhetjük be. A földhivatal a teljes vételár kiegyenlítését követően bejegyzi a tulajdonjogot, ekkor kell kifizetni a hivatalnak az eljárási díjakat is (körülbelül a vételár 0,4 %-a).


Nyugodt környezet
Az izlandi fővárosban a lakóingatlanok mellett kulturális fejlesztésekről is hallottunk az utóbbi időben. A tervek szerint Reykjavik egyik negyedében 2011-re egy modern operaház építését tervezik.

Legújabb felmérések szerint az izlandi férfiak születéskor várható élettartama 79,4 év, ezzel átvették a vezető helyet a japánoktól. A magyarázatok között szerepel a magas életszínvonal, a nyugodt környezet és az egészséges táplálkozás.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm