Menekülnek az izraeli beruházók! Ők már tudnak valamit?

Pénzcentrum
2008. április 16. 10:08

Több izraeli ingatlanfejlesztő cég is kivonult Kelet-Európából, mert úgy érezték, hogy egyre kockázatosabbak a befektetések és a helyi bankok hitelezési feltételei is kedvezőtlenül változtak. Néhány évvel ezelőtt iparági becslések szerint több ezren érkeztek úgy a régióba, mint azok a kalandvágyó emberek Vadnyugaton, akik az aranyláz idején elindultak szerencsét próbálni.

Az izraeliek is főként - a külföldi befektetőket mágnesként vonzó - Romániában indítottak beruházásokat, de Oroszországban és a régió más országaiban is vannak fejlesztéseik. A befektetések nagy hozammal kecsegtettek az olcsó telekárak, az alacsony építési költségek és a vonzó hitelezési feltételek miatt, egészen az elmúlt év végéig, amikor is csökkent a bankok hitelezési hajlandósága.

A tengeren túlról indult hitelválság egyik következménye, hogy a bankok drágább hiteldíjjal kínálják a termékeiket az ingatlanfejlesztőknek. A bankok már nem finanszírozzák a telekvásárlásokat, csak ha a fejlesztés is megvalósul, ezzel szűrik ki a spekulánsokat az igazi befektetők közül.

Az izraeli beruházók egy része a jó partneri kapcsolatokra tekintettel elfogadja az új feltételeket, de a kisebb cégek felszámolják az érdekeltségeiket és inkább a hazai tőzsdén vagy a bankokban fialtatják a pénzüket.

A beruházók próbálják megnyugtatni a piacot, azzal érvelnek, hogy Kelet-Európa alig érintetett az Amerikából indult, Nyugat-Európát is sújtó krízisben. A lakosság eladósodása keleten nagyságrendekkel alacsonyabb, mint például a briteknél. A kiemelt fejlesztők célja további területek meghódítása a régióban. A lakásértékesítésben ugyan átmeneti lassulás érzékelhető, de remélik, hogy a krízisnek nem lesz hosszú távú hatása a kelet-európai gazdaságra.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem