21 °C Budapest

Menekülnek az izraeli beruházók! Ők már tudnak valamit?

Pénzcentrum
2008. április 16. 10:08

Több izraeli ingatlanfejlesztő cég is kivonult Kelet-Európából, mert úgy érezték, hogy egyre kockázatosabbak a befektetések és a helyi bankok hitelezési feltételei is kedvezőtlenül változtak. Néhány évvel ezelőtt iparági becslések szerint több ezren érkeztek úgy a régióba, mint azok a kalandvágyó emberek Vadnyugaton, akik az aranyláz idején elindultak szerencsét próbálni.

Az izraeliek is főként - a külföldi befektetőket mágnesként vonzó - Romániában indítottak beruházásokat, de Oroszországban és a régió más országaiban is vannak fejlesztéseik. A befektetések nagy hozammal kecsegtettek az olcsó telekárak, az alacsony építési költségek és a vonzó hitelezési feltételek miatt, egészen az elmúlt év végéig, amikor is csökkent a bankok hitelezési hajlandósága.

A tengeren túlról indult hitelválság egyik következménye, hogy a bankok drágább hiteldíjjal kínálják a termékeiket az ingatlanfejlesztőknek. A bankok már nem finanszírozzák a telekvásárlásokat, csak ha a fejlesztés is megvalósul, ezzel szűrik ki a spekulánsokat az igazi befektetők közül.

Az izraeli beruházók egy része a jó partneri kapcsolatokra tekintettel elfogadja az új feltételeket, de a kisebb cégek felszámolják az érdekeltségeiket és inkább a hazai tőzsdén vagy a bankokban fialtatják a pénzüket.

A beruházók próbálják megnyugtatni a piacot, azzal érvelnek, hogy Kelet-Európa alig érintetett az Amerikából indult, Nyugat-Európát is sújtó krízisben. A lakosság eladósodása keleten nagyságrendekkel alacsonyabb, mint például a briteknél. A kiemelt fejlesztők célja további területek meghódítása a régióban. A lakásértékesítésben ugyan átmeneti lassulás érzékelhető, de remélik, hogy a krízisnek nem lesz hosszú távú hatása a kelet-európai gazdaságra.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm