Menekülnek az izraeli beruházók! Ők már tudnak valamit?

Pénzcentrum
2008. április 16. 10:08

Több izraeli ingatlanfejlesztő cég is kivonult Kelet-Európából, mert úgy érezték, hogy egyre kockázatosabbak a befektetések és a helyi bankok hitelezési feltételei is kedvezőtlenül változtak. Néhány évvel ezelőtt iparági becslések szerint több ezren érkeztek úgy a régióba, mint azok a kalandvágyó emberek Vadnyugaton, akik az aranyláz idején elindultak szerencsét próbálni.

Az izraeliek is főként - a külföldi befektetőket mágnesként vonzó - Romániában indítottak beruházásokat, de Oroszországban és a régió más országaiban is vannak fejlesztéseik. A befektetések nagy hozammal kecsegtettek az olcsó telekárak, az alacsony építési költségek és a vonzó hitelezési feltételek miatt, egészen az elmúlt év végéig, amikor is csökkent a bankok hitelezési hajlandósága.

A tengeren túlról indult hitelválság egyik következménye, hogy a bankok drágább hiteldíjjal kínálják a termékeiket az ingatlanfejlesztőknek. A bankok már nem finanszírozzák a telekvásárlásokat, csak ha a fejlesztés is megvalósul, ezzel szűrik ki a spekulánsokat az igazi befektetők közül.

Az izraeli beruházók egy része a jó partneri kapcsolatokra tekintettel elfogadja az új feltételeket, de a kisebb cégek felszámolják az érdekeltségeiket és inkább a hazai tőzsdén vagy a bankokban fialtatják a pénzüket.

A beruházók próbálják megnyugtatni a piacot, azzal érvelnek, hogy Kelet-Európa alig érintetett az Amerikából indult, Nyugat-Európát is sújtó krízisben. A lakosság eladósodása keleten nagyságrendekkel alacsonyabb, mint például a briteknél. A kiemelt fejlesztők célja további területek meghódítása a régióban. A lakásértékesítésben ugyan átmeneti lassulás érzékelhető, de remélik, hogy a krízisnek nem lesz hosszú távú hatása a kelet-európai gazdaságra.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?