22 °C Budapest

Minél nagyobb, annál különlegesebb: a lakásmérettel arányosan nő az egyediség iránti igény

Pénzcentrum
2008. április 14. 09:58

Leáldozott a garzonlakások csillaga, a legkisebb lakásokat keresők is mindinkább ragaszkodnak a külön hálószobához, főként az amerikai konyhák térhódítása miatt. A zöldövezeti fejlesztéseknél jellemzően alacsonyabb is a kis alapterületű lakások aránya, igaz, ezen lakások vásárlóival általában kevesebb 'gondja' is van az értékesítőnek.

A nagyobb alapterületű, és értékű otthont vásárlókkal már más a helyzet, ők úgy vélik, ha már költöttek egy ingatlanra több tíz millió forintot, akkor a beépített anyagok magas minősége mellett is költenek az egyediségre, hogy tetszetősebbé, otthonosabbá, és egyénibbé tegyék lakhelyüket. A Sasad Liget értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy a vevők egy része a mintegy 31 millió forintos átlag lakásár mellett a lakásár 4-10 százalékának megfelelő összeget is elkölt a lakás egyedivé alakítására.

Korán költöző nemzet vagyunk

Más közép-európai országokhoz képest mi magyarok függetlenedünk a leghamarabb. A lakosság negyede már 19 éves kora előtt külön él a szüleitől, s honfitársaink nagy többsége saját tulajdonú lakásban lakik - érthető hát a folyamatos kereslet az új lakások iránt. Leáldozott azonban a garzonlakások csillaga, a legkisebb lakásokat keresők mindinkább ragaszkodnak a külön hálószobához, főként az amerikai konyhák térhódítása miatt. A magyarok legnagyobb része már most is 50 négyzetméternél nagyobb lakásban lakik, ráadásul felmérések szerint a lakást keresők több mint 80 százaléka 40 m2-nél nagyobb otthont vásárolna.

Nagyobb lakás - speciális igények

"A nagyobb alapterületű és értékű otthont vásárlók úgy vélik, ha már költöttek egy ingatlanra több tíz millió forintot, akkor a beépített anyagok magas minősége mellett is - szalagparketta, olasz burkolatok, német szaniterek - költenek az egyediségre, hogy tetszetősebbé, otthonosabbá, és egyénibbé tegyék lakhelyüket" - emelte ki Böröck Szabolcs, a Sasad Ligetet fejlesztő Biggeorge's NV Zrt. munkatársa. Ennek megfelelően a nagyméretű új lakást vásárlóknál gyakrabban jelenik meg igényként a lakás átterveztetésének igénye egyéni elképzeléstől, életviteltől függően, amennyiben még nem kezdődött el az építkezés. Ekkor ugyanis még lehet válaszfalakat mozgatni, a szobákat egybenyitni, vagy leválasztani az együttköltözők számának megfelelően, sőt akár a konyhát vagy a fürdőszobát is másképp elhelyezni. Sok mai lakásból hiányzik a kamra, a gardrób vagy a háztartási helyiség, bár ezek előnyeit mindenki elismeri, sőt - korábbi tapasztalatból okulva - sokan ragaszkodnak ilyen helyiségekhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az építés kezdete után már e változtatások nem igazán jellemzőek. Viszont itt van a hideg- és melegburkolatok és beltéri nyílászárók esete; csempéből, járólapból, parkettából és ajtókból is többet válogatnak, akik nagyobb alapterületű lakást választanak. A következő lépcső a konyha kialakítása, melynek berendezésében és felszerelésében a gyengébbik nem szava az irányadó. Ezt a tehetősebb vásárlók maguk terveztetik meg saját lakberendezővel. A jellemzően konyhai gépekkel, beépített hűtővel, mosogatógéppel és indukciós főzőlappal felszerelt konyhák berendezéseit a legtöbben esetben a nők választják ki.

Előfordul, hogy a fürdőszobába egy kis luxust is csempésznek - ilyen ügyekben egyébként szintén a hölgyek szava szent. Ez az igényesség pedig kezdődhet már a csaptelepek és mosdótálak márkájának meghatározásánál, s a masszázskádak és zuhanyozófülkék garmadájából is válogathat, aki ilyet szeretne. "Volt példa a finn vagy infraszauna beépítésére is, ami persze kellően nagy területű fürdőszobát igényel. A jacuzzi szintén közkeletűvé vált fogalom, amit akár a fürdőbe, akár egy nagyobb teraszra is kértek már vásárlók."- emelte ki Böröck Szabolcs. "A lakás biztonsági felszerelései közé tartozik a riasztó beépíttetése, s néhol a videó-kaputelefon is a lakás nélkülözhetetlen felszerelésévé vált."

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Sasad Liget vevői a mintegy 31 millió forintos átlag lakásár mellett akár a lakásár 4-10 százalékának megfelelő összeget is elköltenek pluszban az alaprajz módosításra, az extra minőségű burkolatokra és szaniterekre, a konyha tökéletes berendezésére.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem