2 °C Budapest

250 millió egy garzonért: hova rejtik pénzüket a gazdagok?

Pénzcentrum
2007. december 11. 13:00

Az elmúlt hónapokban lezajlott infrastrukturális fejlesztések, illetve az építés alatt álló társasházak és szállodák is arról tanúskodnak, hogy az általános elképzeléssel ellentétben az európai adóparadicsomok nem alakultak át csupán különleges alkalmakkor megelevenedő szellemvárosokká.

A tehetős európaiak közül sokan költöznek véglegesen a kedvező adókörnyezet miatt vonzó Monacóba, illetve az alacsonyabb árszínvonallal rendelkező Andorrába. A magasabb adókörnyezetből menekülő európaiak a jelek szerint nem csupán pénzüket, de teljes háztartásukat átköltöztetik az adóparadicsomokba.

Bár az OECD egyre nagyobb nyomást gyakorol az érintett két országra, sem a monacói, sem az andorrai kormány, sem pedig itt tevékenykedő pénzintézetek nem engednek belátást az ide érkező pénzekbe. Ezzel akadályozzák az OECD nemzetközi pénzmozgások monitorozására irányuló törekvéseit.

A monacói bankok nem adnak információt az általuk kezelt vagyon nagyságáról, egyes elemzők szerint azonban az ide érkező összeg az elmúlt 18 hónapban elérte a 20 milliárd euros nagyságot, a pénzintézetek által kezelt állomány pedig a 70 milliárd eurot. A hercegség pénzvilágban betöltött szerepének hangsúlyossá válását jól mutatja, hogy több nagy banki és egyéb pénzpiaci intézmény, így a Goldman Sachs is irodát nyitott Monacóban.

Az adóhatóságok elől elrejteni kívánt összegek ideáramlása jelentős keresletet teremtett az apró állam ingatlanjai iránt. Az állandó, intenzív kereslet eredménye, hogy az ingatlanpiaci árszínvonal Monaco esetében megközelíti a legdrágább európai fővárosban, vagyis Londonban jellemző mértéket.

A legnagyobb érdeklődést jelenleg a britek mutatják, egy helyi ingatlaniroda tulajdonosa szerint a megkeresések 40 százalékában britek mérlegelik a Monacóba költözés lehetőségét. Az árak számukra kevésbé tűnnek riasztónak, egy egyszobás apartmanért ugyanis közel 1 millió eurot, vagyis 252 millió forintot kérnek el.

Andorra a kedvező kamatkörnyezet ellenére sem teremt hasonló érdeklődést, amely főként a közlekedési nehézségeknek tudható be. A határhoz legközelebb található reptér Barcelonában van, az andorrai kormány ezért tárgyalásokat folytat Spanyolországgal egy közelebbi, a határtól mindössze 15 kilométerre lévő nemzetközi repülőtér megépítéséről.

A reptér elkészülte mindenképpen kellemetlenséget jelent majd Monacónak, az Andorrában jellemző alacsonyabb árak és ezzel együtt a könnyebb megélhetés ugyanis a spanyol határtól északra található miniállam felé irányíthatja a jelentős forrásokkal rendelkező, de kevésbé tehetős európaiak figyelmét.

Andorrában egy kétszobás lakásért mindössze 250 ezer eurot kellene adnunk, amely elhanyagolható összegnek tűnik a monacói árakkal szemben. Andorra emellett síparadicsomait szeretné kedvezőbb helyzetbe hozni az infrastrukturális fejlesztésekkel és a szállodaépítéssel.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17