13 °C Budapest

Magas rezsi, reménytelen kilátások: hol NE vegyél lakást?

Pénzcentrum
2007. július 5. 05:40

A nyár közepén természetesen mindenkit a homokos tengerpart és a szikrázó napsütés hoz lázba, s ha bármelyik kisbefektető lakásvásárláson törné is a fejét a holtszezonnak tartott nyári hónapokban, egy csinos tengerparti nyaraló Horvátországban (persze csakis engedéllyel), vagy egy luxus apartman Bulgáriában mindenképpen vonzóbb lehetőséget nyújt Európa fővárosainál.

Ennek ellenére a következőkben nem a bolgár tengerpart ingatlanjaival foglalkozunk bővebben, hanem a szomszédos Ausztria fővárosának ingatlanpiacával, körbenézünk a különböző kerületekben és megnézzük, hogy az utóbbi években lassuló ütemű növekedést mutató piacon a bérleti díjak emelkedése mennyire tud továbbra is releváns befektetési lehetőséget biztosítani.

Átlagárak: óriási különbségek vagy mégsem?

Az összes kerület átlagát tekintve, mérettől függően, 2000 és 3050 euró, vagyis 500 és 760 ezer forint között mozognak a használt lakások árai, a teljes átlag pedig a www.wien.at adatai alapján eléri a 2460 eurót (615 ezer forintot), amely több mint kétszerese a Budapesten jellemző 287 ezer forintos átlagos négyzetméterárnak.

Természetesen az ingatlan elhelyezkedésének függvényében a négyzetméterárak is óriási szórást mutatnak: míg a bécsi belvárosban akár 1,5-2 millió forintot is elkérhetnek egy 70-80 négyzetméteres társasházi lakás négyzetméteréért, addig a tágabb belvárosban már jóval alacsonyabb árakkal találkozhatunk és 600-700 ezer forintos négyzetméterenkénti árért is ingatlanhoz juthatunk.

Az árak a kertvárosi részekben is viszonylag magasnak mondhatók, akár az 1 millió forint körüli értéket is elérhetik, a hazai panel lakótelepekhez nem hasonlítható, de ugyancsak telepszerű beépítések esetében pedig 400-500 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatunk. Első pillantásra is jól látszik, hogy a Budapesten és a Bécsben jellemző árszínvonal jelentős eltérést mutat, hiszen Budapesten csakis a kiemelt területek és a luxusberuházások esetében beszéltünk 1 millió forint feletti négyzetméterárakról.

Az ingatlanárak és a két országban jellemző bérszínvonal arányának összehasonlításakor megszülető eredmény azonban már mást tükröz: az Otthon Centrum elemzői által készített számítások eredményei szerint, amennyiben a belső kerületek árszínvonalát vesszük alapul, a különbség a két piac között jelentős mértékben halványul.

Abban az esetben viszont, ha a két szomszédos főváros használt lakáspiacán jellemző átalagos négyzetméterárakat tekintjük bázisnak, és a statisztikai hivatalok által közölt bruttó béreket vesszük alapul: az egyszerű matematikai művelet már teljesen már képet mutat. A számok arról tanúskodnak, hogy a határon túl a lakáshoz jutás lényegesen kevesebb áldozatot kíván. Ennek ellenére a lakástulajdonnal rendelkezők aránya jóval alacsonyabb a nálunk jellemző értéknél, amely kiemelkedően magasnak számít a régióban.

Albérleti díjak: ez itt a Kánaán?

A lakástulajdonnal rendelkezők alacsonyabb arányát indokolhatják a bérleti viszonyok is, vagyis a bérleti díjak ingatlanárakhoz viszonyított arányának kedvező volta. A budapesti ingatlanmegtérülési index megállapításakor már szóltunk róla, hogy fővárosunkban az átlagos albérleti díj négyzetméterenként 1800-2000 forintra rúg, ugyanez az érték Bécsben eléri a 2800 forintot, és főként az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanok esetében jellemző bérleti díjak húzzák felfelé az átlagot.

A bérleti díjak a különböző kerületek presztízsének, illetve az ingatlanok elhelyezkedésének és adottságainak függvényében az eladási árakhoz hasonlóan változnak a különböző kerületeket tekintve. Természetesen a legmagasabb bérbeadásból származó jövedelemmel a szűkebb belváros területén számolhatunk.

Egy azonban biztos, a bérleti díjakból származó plusz bevétel nem fedezi az ingatlanárak közötti különbözetet, így abban az esetben, ha valaki bérbeadási célból szeretne ingatlant vásárolni Bécsben, jól fontolja meg a döntést. Az elővigyázatosságot az is indokolja, hogy az átlagos bérleti díjak tavaly 2,5 százalékos csökkenést mutattak, a csökkenés a legtöbb kerületben ennél jóval nagyobb mértékű volt, amelyet azonban két-három belvárosi kerület kiugró növekedése ellensúlyozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg Budapest esetében az átlagos bérleti díjakat és az átlagos négyzetméterárat alapul véve 8 százalékos éves hozammal számolhatunk, addig ez az érték Bécs esetében csupán 5,5 százalék.

Az árak és a bérleti díjak azonban nem takarnak minden tényezőt, amely egy ingatlanbefektetéssel kapcsolatos döntés során felmerül, hiszen nem beszéltünk még a bécsi ingatlanpiac által produkált árszínvonal-emelkedésről, illetve a tulajdonost, bérlés esetén pedig az albérlőt, terhelő fenntartási költségekről.

Áremelkedés? - ez nem az, amire vágytál

Az Otthon Centrum információi szerint az osztrák fővárosban az elmúlt 11 évben átlagosan csak 7,7 százalékkal nőtt a használt lakások ára, az újonnan építetteké pedig 11 százalékkal. Emellett a fővárosban olyan kerület is található, ahol nemhogy emelkedett volna, de körülbelül 10 százalékkal esett az árszínvonal.

Persze az igencsak szolidnak mondható növekedésben jelentős szerepet játszik, hogy Bécs ingatlanpiacát már a rendszerváltás idején is a Nyugat-Európára érvényes árszínvonal jellemezte, míg a közép-kelet-európai régióba tartozó országok ingatlanpiacai óriási növekedési potenciállal rendelkeztek pontosan az európai árszínvonaltól való jelentős mértékű elmaradás miatt.

Ez itt a ház, annyi is a rezsi...

Míg a villamos energiaárakat tekintve elmondhatjuk, hogy egy kWh Ausztriában, persze szolgáltatótól függően, de körülbelül 8 forinttal kerül többe mint hazánkban, addig a földgáz köbméteréért nyugati szomszédainknak körülbelül 50 forinttal kell többet fizetniük.

Sajnos a vízdíjakra vonatkozóan nem sikerült a pontos árakat felkutatnunk, az arányok azonban így is jól látszanak, a bécsi élet, legalábbis ha a rezsit alapján ítélünk, jóval drágább a budapestinél. Az arányokat természetesen befolyásolja az euró/forint árfolyam, mi 250 forintos átváltási árfolyammal számoltunk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm