6 °C Budapest

Drágább kenyér, olcsóbb tojás - megint magasabb a rezsi

Pénzcentrum
2007. július 11. 12:40

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek júniushoz képest, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 8,6 százalékkal.

A KSH fogyasztóiár-indexe a háztartások által a saját felhasználásra vásárolt termékek, illetve szolgáltatások havonta, illetve évente bekövetkező árváltozását méri. Az árindex ily módon tehát egy képzeletbeli bevásárlókosár, amelybe tipikus fogyasztási cikkek, szolgáltatások (reprezentánsok) kerülnek. A harmonizált fogyasztói árindex a nemzetközi összehasonlítás megkönnyítését célozza.

Májushoz képest az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal növekedtek. Drágábban juthatunk hozzá a szalámihoz, szárazkolbászhoz, sonkához (1,5%), a baromfihúshoz (1,4%), a sajthoz (0,9%), illetve a kenyérhez (0,7%). Olcsóbb lett viszont a tojás (-1,6%), az étolaj (-1,5%) és a sertéshús (-0,9%).


A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak (0,7 %) egy hónap alatt, ezen belül is az üzemanyag ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Átlagon felüli mértékben (0,5%) emelkedtek az árak azonban a szolgáltatások szektorában, az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 5 százalékkal kell többet fizetni, mint májusban.

Az energiaárak emelkedése visszatért a rendes kerékvágásba, a szeszes italok, dohányáruk árában kis mértékű emelkedés volt tapasztalható. A ruházati termékek ára csökkent májushoz képest.


A tavalyi év hatodik havához képest átlagon felüli mértékű drágulás volt tapasztalható az élelmiszerárak tekintetében, a péksütemények (32,6 %), a liszt (31,8 %), a kenyér (23,5), a cukor (12,3 %), a baromfihús (16,9 %), illetve a tojás (13,2 %) esetében.


A háztartási energia ára átlagos mértéken felül emelkedett éves szinten, 32,1 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az áram 21,2 százalékkal lett drágább. Átlag alatti volt ezzel szemben a szeszes italok, dohányáruk (7,0%), az egyéb cikkek (3,5%), valamint a ruházati cikkek (1,4%) árának emelkedése tavalyhoz képest.


Idén júniusban a tartós fogyasztási cikkekért 1,3 százalékkal kellett kevesebbet kiadnunk, mint 2006. júniusában.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?