18 °C Budapest

Drágább kenyér, olcsóbb tojás - megint magasabb a rezsi

Pénzcentrum
2007. július 11. 12:40

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek júniushoz képest, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 8,6 százalékkal.

A KSH fogyasztóiár-indexe a háztartások által a saját felhasználásra vásárolt termékek, illetve szolgáltatások havonta, illetve évente bekövetkező árváltozását méri. Az árindex ily módon tehát egy képzeletbeli bevásárlókosár, amelybe tipikus fogyasztási cikkek, szolgáltatások (reprezentánsok) kerülnek. A harmonizált fogyasztói árindex a nemzetközi összehasonlítás megkönnyítését célozza.

Májushoz képest az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal növekedtek. Drágábban juthatunk hozzá a szalámihoz, szárazkolbászhoz, sonkához (1,5%), a baromfihúshoz (1,4%), a sajthoz (0,9%), illetve a kenyérhez (0,7%). Olcsóbb lett viszont a tojás (-1,6%), az étolaj (-1,5%) és a sertéshús (-0,9%).


A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak (0,7 %) egy hónap alatt, ezen belül is az üzemanyag ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Átlagon felüli mértékben (0,5%) emelkedtek az árak azonban a szolgáltatások szektorában, az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 5 százalékkal kell többet fizetni, mint májusban.

Az energiaárak emelkedése visszatért a rendes kerékvágásba, a szeszes italok, dohányáruk árában kis mértékű emelkedés volt tapasztalható. A ruházati termékek ára csökkent májushoz képest.


A tavalyi év hatodik havához képest átlagon felüli mértékű drágulás volt tapasztalható az élelmiszerárak tekintetében, a péksütemények (32,6 %), a liszt (31,8 %), a kenyér (23,5), a cukor (12,3 %), a baromfihús (16,9 %), illetve a tojás (13,2 %) esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A háztartási energia ára átlagos mértéken felül emelkedett éves szinten, 32,1 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az áram 21,2 százalékkal lett drágább. Átlag alatti volt ezzel szemben a szeszes italok, dohányáruk (7,0%), az egyéb cikkek (3,5%), valamint a ruházati cikkek (1,4%) árának emelkedése tavalyhoz képest.


Idén júniusban a tartós fogyasztási cikkekért 1,3 százalékkal kellett kevesebbet kiadnunk, mint 2006. júniusában.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm