9 °C Budapest

Drágább kenyér, olcsóbb tojás - megint magasabb a rezsi

Pénzcentrum
2007. július 11. 12:40

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek júniushoz képest, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 8,6 százalékkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH fogyasztóiár-indexe a háztartások által a saját felhasználásra vásárolt termékek, illetve szolgáltatások havonta, illetve évente bekövetkező árváltozását méri. Az árindex ily módon tehát egy képzeletbeli bevásárlókosár, amelybe tipikus fogyasztási cikkek, szolgáltatások (reprezentánsok) kerülnek. A harmonizált fogyasztói árindex a nemzetközi összehasonlítás megkönnyítését célozza.

Májushoz képest az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal növekedtek. Drágábban juthatunk hozzá a szalámihoz, szárazkolbászhoz, sonkához (1,5%), a baromfihúshoz (1,4%), a sajthoz (0,9%), illetve a kenyérhez (0,7%). Olcsóbb lett viszont a tojás (-1,6%), az étolaj (-1,5%) és a sertéshús (-0,9%).


A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak (0,7 %) egy hónap alatt, ezen belül is az üzemanyag ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Átlagon felüli mértékben (0,5%) emelkedtek az árak azonban a szolgáltatások szektorában, az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 5 százalékkal kell többet fizetni, mint májusban.

Az energiaárak emelkedése visszatért a rendes kerékvágásba, a szeszes italok, dohányáruk árában kis mértékű emelkedés volt tapasztalható. A ruházati termékek ára csökkent májushoz képest.


A tavalyi év hatodik havához képest átlagon felüli mértékű drágulás volt tapasztalható az élelmiszerárak tekintetében, a péksütemények (32,6 %), a liszt (31,8 %), a kenyér (23,5), a cukor (12,3 %), a baromfihús (16,9 %), illetve a tojás (13,2 %) esetében.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A háztartási energia ára átlagos mértéken felül emelkedett éves szinten, 32,1 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az áram 21,2 százalékkal lett drágább. Átlag alatti volt ezzel szemben a szeszes italok, dohányáruk (7,0%), az egyéb cikkek (3,5%), valamint a ruházati cikkek (1,4%) árának emelkedése tavalyhoz képest.


Idén júniusban a tartós fogyasztási cikkekért 1,3 százalékkal kellett kevesebbet kiadnunk, mint 2006. júniusában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?