3 °C Budapest

Folyamatosan romlik az állapot: egyre több ingatlan szorul felújításra

Pénzcentrum
2007. október 15. 14:00

2006 végén az önkormányzatok tulajdonában lévő 955 ezer ingatlan összértéke elérte a 13 800 milliárd forintot, a vagyon legfontosabb elemeit a lakóingatlanok és az oktatási célt szolgáló épületek adták. Összességében az elmúlt 10 esztendőben az önkormányzati állomány állapota romlott, párhuzamosan annak fiatalodásával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanvagyonról az 1990-es önkormányzatokról szóló törvény óta kötelesek a helyi hatóságok nyilvántartást vezetni, illetve adatot szolgáltatni a Központi Statisztikai Hivatal felé. 2003-tól az ingatlanvagyont bruttó értéken vagyis becsült értékével együtt tartják nyilván.

A Központi Statisztikai Hivatal minden évben feldolgozza és nyilvánosságra hozza az önkormányzati ingatlanvagyon nagyságára, eloszlására és állapotára vonatkozó adatokat. Az idei jelentésből kiderül, hogy 2003 és 2006 között a forgalomképes önkormányzati ingatlanok aránya, a privatizáció következtében tovább csökkent. Az 1998-as állapothoz képest, amikor az ingatlanok közel fele volt forgalomképes, manapság csak az ingatlanok 37 százalékra értékesíthető.

Forrás: KSH

Az ingatlanvagyon 36 százalékát adó lakóingatlanok műszaki állapota, bár csak kismértékben, de romlott az elmúlt 10 évben: egyszerre következett be 6 százalékpontos csökkenés a jó műszaki állapotú ingatlanok számában és 5 százalékpontos növekedés a bontandókéban.

Forrás: KSH

1996 és 2006 között 12 ezerrel csökkent az önkormányzati tulajdonban lévő lakóépület száma, az állomány apadása azonban főként a vidéket érintette. A fővárosban az 1998-ban jellemző 18 ezres állomány helyett manapság csak 14 ezer épület van a helyi hatóságok kezén. Ez a lakások számában 125 ezres csökkenést jelent.

A lakóépületek esetében a privatizáció első éveiben a jobb minőségű, nagyobb alapterületű lakások keltek el, ennek köszönhető, hogy a lakások átlagos alapterülete, illetve minősége szinte alig változott az elmúlt évtizedben. Egyedül a szükséglakások arányában tapasztalható nagyobb mértékű csökkenés.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az önkormányzati vagyon mások fontos elemét a oktatási célt szolgáló épületek adják, az állomány műszaki állapota azonban itt is folyamatosan romlik: 1996 óta több mint 10 százalékponttal csökkent azon épületek aránya, melyek jó műszaki állapotban vannak, felújítást, korszerűsítést nem igényelnek. Ezzel párhuzamosan azonban öt százalékponttal nőtt azon intézmények száma, melyeknél az épület 1980 után készült el.

Forrás: KSH

A legnagyobb ingatlanvagyonnal Budapest rendelkezik, az itt található önkormányzati ingatlanok értéke eléri a 4580 milliárd forintot, a fővárost Pest megye követi. A legnagyobb számú ingatlannal Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendelkezik, az ingatlanvagyon értékét tekintve azonban az északi megyek csak negyedik, Budapest, Pest megye és Hajdú-Bihar után.

Forrás: KSH

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?