Gubanc van az új lakással? Futhatunk a pénzünk után...

Pénzcentrum
2007. október 8. 09:30

Bár a kivitelezők garanciavállalási kötelezettsége kormányrendeletben rögzített, az újépítésű lakóparkokba költözők komoly nehézségekkel néznek szembe, ha valamilyen később jelentkező szerkezeti vagy egyéb hibát a kivitelezővel szeretnének megjavíttatni - írja a Magyar Nemzet.

A 2003-ben életbe lépett rendelet szerint az újonnan épített lakások esetében a kivitelezőknek 3 évig kell garanciát vállalniuk a lakásokra, a jótállási időszak pedig az átadás-átvétellel kezdődik meg. Az elv szép, a gyakorlatban azonban sokan a pereskedés elkerülése végett inkább feladják a próbálkozást, és ezzel együtt jogos követeléseik érvényesítését.

Persze a kész lakások esetében megvan a lehetősége annak, hogy a lakáskeresők ellenőrizzük a minőséget, az új lakások esetében azonban a vétel gyakorta még tervezőasztalról történik, így a minőségre garanciát csak az építtető "jó híre" és a korábbi referenciák adnak.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnökségi tagja, Zettisch Ferenc szerint a 2003-as kormányrendelet sem tud megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, mert a kivitelezők gyakorta kihasználják a benne rejlő kiskapukat, és különböző technikákkal hárítják a felelősséget.

Ilyen technikát jelent, ha a kivitelezésre külön projektcéget hoznak létre, melyet az értékesítés után megszüntetnek, vagy ha a generálkivitelező eleve úgy állapodik meg az alvállalkozóival, hogy a garanciát tovább hárítja rájuk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A problémák kiküszöbölésért a Malosz számára annyit tehet, hogy minőséget igazoló védjeggyel látja azon beruházókat, melyek megfelelnek az általa támasztott kritériumoknak. Zettisch Ferenc szerint ez a lépés a szakma megtisztulásához vezet majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?