18 °C Budapest

Gubanc van az új lakással? Futhatunk a pénzünk után...

Pénzcentrum
2007. október 8. 09:30

Bár a kivitelezők garanciavállalási kötelezettsége kormányrendeletben rögzített, az újépítésű lakóparkokba költözők komoly nehézségekkel néznek szembe, ha valamilyen később jelentkező szerkezeti vagy egyéb hibát a kivitelezővel szeretnének megjavíttatni - írja a Magyar Nemzet.

A 2003-ben életbe lépett rendelet szerint az újonnan épített lakások esetében a kivitelezőknek 3 évig kell garanciát vállalniuk a lakásokra, a jótállási időszak pedig az átadás-átvétellel kezdődik meg. Az elv szép, a gyakorlatban azonban sokan a pereskedés elkerülése végett inkább feladják a próbálkozást, és ezzel együtt jogos követeléseik érvényesítését.

Persze a kész lakások esetében megvan a lehetősége annak, hogy a lakáskeresők ellenőrizzük a minőséget, az új lakások esetében azonban a vétel gyakorta még tervezőasztalról történik, így a minőségre garanciát csak az építtető "jó híre" és a korábbi referenciák adnak.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnökségi tagja, Zettisch Ferenc szerint a 2003-as kormányrendelet sem tud megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, mert a kivitelezők gyakorta kihasználják a benne rejlő kiskapukat, és különböző technikákkal hárítják a felelősséget.

Ilyen technikát jelent, ha a kivitelezésre külön projektcéget hoznak létre, melyet az értékesítés után megszüntetnek, vagy ha a generálkivitelező eleve úgy állapodik meg az alvállalkozóival, hogy a garanciát tovább hárítja rájuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A problémák kiküszöbölésért a Malosz számára annyit tehet, hogy minőséget igazoló védjeggyel látja azon beruházókat, melyek megfelelnek az általa támasztott kritériumoknak. Zettisch Ferenc szerint ez a lépés a szakma megtisztulásához vezet majd.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18