Gubanc van az új lakással? Futhatunk a pénzünk után...

Pénzcentrum
2007. október 8. 09:30

Bár a kivitelezők garanciavállalási kötelezettsége kormányrendeletben rögzített, az újépítésű lakóparkokba költözők komoly nehézségekkel néznek szembe, ha valamilyen később jelentkező szerkezeti vagy egyéb hibát a kivitelezővel szeretnének megjavíttatni - írja a Magyar Nemzet.

A 2003-ben életbe lépett rendelet szerint az újonnan épített lakások esetében a kivitelezőknek 3 évig kell garanciát vállalniuk a lakásokra, a jótállási időszak pedig az átadás-átvétellel kezdődik meg. Az elv szép, a gyakorlatban azonban sokan a pereskedés elkerülése végett inkább feladják a próbálkozást, és ezzel együtt jogos követeléseik érvényesítését.

Persze a kész lakások esetében megvan a lehetősége annak, hogy a lakáskeresők ellenőrizzük a minőséget, az új lakások esetében azonban a vétel gyakorta még tervezőasztalról történik, így a minőségre garanciát csak az építtető "jó híre" és a korábbi referenciák adnak.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnökségi tagja, Zettisch Ferenc szerint a 2003-as kormányrendelet sem tud megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, mert a kivitelezők gyakorta kihasználják a benne rejlő kiskapukat, és különböző technikákkal hárítják a felelősséget.

Ilyen technikát jelent, ha a kivitelezésre külön projektcéget hoznak létre, melyet az értékesítés után megszüntetnek, vagy ha a generálkivitelező eleve úgy állapodik meg az alvállalkozóival, hogy a garanciát tovább hárítja rájuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A problémák kiküszöbölésért a Malosz számára annyit tehet, hogy minőséget igazoló védjeggyel látja azon beruházókat, melyek megfelelnek az általa támasztott kritériumoknak. Zettisch Ferenc szerint ez a lépés a szakma megtisztulásához vezet majd.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?