22 °C Budapest

Újra itt a fűtési szezon: kötelező kéményseprés, 1 500 forintért...

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:15

Újra kezdődik a fűtési szezon. Előtte persze mindenkinek lehetővé kell tennie, hogy (általában munkaidőben) ellenőrizzék a kéményt a kéményseprők, ugyanis ez kötelező, ráadásul 1 500 forintba kerül lakásonként átlagosan - írja a Napi Gazdaság.

A kéményseprők viszont nem csak a fűtési szezonban, hanem egész évben ellenőriznek, de leginkább az őszi szezon a célzott, mivel sokszor ilyenkor már előjönnek az elvezetési problémák, például a cserépkályhás fűtésnél. A tüzelőberendezések ellenőrzése ugyan nem a kéményseprők hatásköre, de a szezon indulása előtt évente ezt is tanácsos szakszervizzel ellenőriztetni.

Az országban összesen közel 3,5 millió, ebből csak Budapesten 1 millió kémény található. Budapesten ezek ellenőrzését mintegy kétszáz kéményseprő végzi, ami elsőre elég kevésnek hangzik. Mindenkinek biztosítania kell, hogy az ellenőrzést el tudják végezni, és a kiszállásért, a helyszíni munkáért, a telefonos szolgáltatások fenntartásáért átlagosan 1 500 forintot számláz ki a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Azért nem olyan rossz a helyzet, ugyanis Budapesten 500 ezer kémény csak tartalék, amelyek kedvezőbb díjkategóriába tartoznak, így a fővárosi vállalat összesen 1,2 milliárd forintnyi árbevételből gazdálkodhat.

A tartalék kéményeknek azért van jelentősége, mert az új építésű házakban már arra is fel vannak készülve, hogy szilárd anyag tüzelésével biztosítsák a fűtést, sosem lehet tudni alapon, így ezek kevésbé is vannak igénybe véve mint a többi kémény.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24