17 °C Budapest

Újra itt a fűtési szezon: kötelező kéményseprés, 1 500 forintért...

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:15

Újra kezdődik a fűtési szezon. Előtte persze mindenkinek lehetővé kell tennie, hogy (általában munkaidőben) ellenőrizzék a kéményt a kéményseprők, ugyanis ez kötelező, ráadásul 1 500 forintba kerül lakásonként átlagosan - írja a Napi Gazdaság.

A kéményseprők viszont nem csak a fűtési szezonban, hanem egész évben ellenőriznek, de leginkább az őszi szezon a célzott, mivel sokszor ilyenkor már előjönnek az elvezetési problémák, például a cserépkályhás fűtésnél. A tüzelőberendezések ellenőrzése ugyan nem a kéményseprők hatásköre, de a szezon indulása előtt évente ezt is tanácsos szakszervizzel ellenőriztetni.

Az országban összesen közel 3,5 millió, ebből csak Budapesten 1 millió kémény található. Budapesten ezek ellenőrzését mintegy kétszáz kéményseprő végzi, ami elsőre elég kevésnek hangzik. Mindenkinek biztosítania kell, hogy az ellenőrzést el tudják végezni, és a kiszállásért, a helyszíni munkáért, a telefonos szolgáltatások fenntartásáért átlagosan 1 500 forintot számláz ki a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Azért nem olyan rossz a helyzet, ugyanis Budapesten 500 ezer kémény csak tartalék, amelyek kedvezőbb díjkategóriába tartoznak, így a fővárosi vállalat összesen 1,2 milliárd forintnyi árbevételből gazdálkodhat.

A tartalék kéményeknek azért van jelentősége, mert az új építésű házakban már arra is fel vannak készülve, hogy szilárd anyag tüzelésével biztosítsák a fűtést, sosem lehet tudni alapon, így ezek kevésbé is vannak igénybe véve mint a többi kémény.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?