16 °C Budapest

Újra itt a fűtési szezon: kötelező kéményseprés, 1 500 forintért...

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:15

Újra kezdődik a fűtési szezon. Előtte persze mindenkinek lehetővé kell tennie, hogy (általában munkaidőben) ellenőrizzék a kéményt a kéményseprők, ugyanis ez kötelező, ráadásul 1 500 forintba kerül lakásonként átlagosan - írja a Napi Gazdaság.

A kéményseprők viszont nem csak a fűtési szezonban, hanem egész évben ellenőriznek, de leginkább az őszi szezon a célzott, mivel sokszor ilyenkor már előjönnek az elvezetési problémák, például a cserépkályhás fűtésnél. A tüzelőberendezések ellenőrzése ugyan nem a kéményseprők hatásköre, de a szezon indulása előtt évente ezt is tanácsos szakszervizzel ellenőriztetni.

Az országban összesen közel 3,5 millió, ebből csak Budapesten 1 millió kémény található. Budapesten ezek ellenőrzését mintegy kétszáz kéményseprő végzi, ami elsőre elég kevésnek hangzik. Mindenkinek biztosítania kell, hogy az ellenőrzést el tudják végezni, és a kiszállásért, a helyszíni munkáért, a telefonos szolgáltatások fenntartásáért átlagosan 1 500 forintot számláz ki a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Azért nem olyan rossz a helyzet, ugyanis Budapesten 500 ezer kémény csak tartalék, amelyek kedvezőbb díjkategóriába tartoznak, így a fővárosi vállalat összesen 1,2 milliárd forintnyi árbevételből gazdálkodhat.

A tartalék kéményeknek azért van jelentősége, mert az új építésű házakban már arra is fel vannak készülve, hogy szilárd anyag tüzelésével biztosítsák a fűtést, sosem lehet tudni alapon, így ezek kevésbé is vannak igénybe véve mint a többi kémény.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem