-1 °C Budapest

Újra itt a fűtési szezon: kötelező kéményseprés, 1 500 forintért...

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:15

Újra kezdődik a fűtési szezon. Előtte persze mindenkinek lehetővé kell tennie, hogy (általában munkaidőben) ellenőrizzék a kéményt a kéményseprők, ugyanis ez kötelező, ráadásul 1 500 forintba kerül lakásonként átlagosan - írja a Napi Gazdaság.

A kéményseprők viszont nem csak a fűtési szezonban, hanem egész évben ellenőriznek, de leginkább az őszi szezon a célzott, mivel sokszor ilyenkor már előjönnek az elvezetési problémák, például a cserépkályhás fűtésnél. A tüzelőberendezések ellenőrzése ugyan nem a kéményseprők hatásköre, de a szezon indulása előtt évente ezt is tanácsos szakszervizzel ellenőriztetni.

Az országban összesen közel 3,5 millió, ebből csak Budapesten 1 millió kémény található. Budapesten ezek ellenőrzését mintegy kétszáz kéményseprő végzi, ami elsőre elég kevésnek hangzik. Mindenkinek biztosítania kell, hogy az ellenőrzést el tudják végezni, és a kiszállásért, a helyszíni munkáért, a telefonos szolgáltatások fenntartásáért átlagosan 1 500 forintot számláz ki a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Azért nem olyan rossz a helyzet, ugyanis Budapesten 500 ezer kémény csak tartalék, amelyek kedvezőbb díjkategóriába tartoznak, így a fővárosi vállalat összesen 1,2 milliárd forintnyi árbevételből gazdálkodhat.

A tartalék kéményeknek azért van jelentősége, mert az új építésű házakban már arra is fel vannak készülve, hogy szilárd anyag tüzelésével biztosítsák a fűtést, sosem lehet tudni alapon, így ezek kevésbé is vannak igénybe véve mint a többi kémény.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm