Gond van a lakásoddal? Fizetned kell, nincs mese...

Pénzcentrum
2007. július 30. 05:40

Ömlík a víz és hullik a vakolat - ki fizeti a javításokat? Hullik a vakolat, folyton rossz a lift és már nem bírod nézni a koszt a lépcső sarkában - pedig te sohasem szemetelsz és a csikket is mindig a hamutartóba dobod! Ha ezt látja, bármelyik tapasztalt lakó felállítja az egyértelmű diagnózist: gond van a társasházban, vagy nincs pénz a közös kasszában, vagy nem jól gazdálkodnak a meglévő forrásokkal!

A pénzhiány mindenképpen a tulajdonosok felelőssége, a megtörtént befizetésekkel való gazdálkodás azonban a közös képviselő feladata. A legtöbb társasház nem küzd ilyen problémákkal, ám ha azok néhány helyen mégis előfordulnak, az jelentős mértékben ronthatja a lakók komfortérzetét.

Cikksorozatunk előző részében arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen kötelezettségei vannak a közös képviselőknek és a társasház tulajdonosainak, hogyan lehet leváltani a kevéssé hatékonynak ítélt közös képviselőt, illetve hogy ki és milyen módon állapítja meg a fizetendő közös költség nagyságát.

A következőkben néhány speciális esetet tekintünk végig, hogy megtudjuk, kinek a felelőssége a tatarozás kezdeményezése, mi történik ha a társasház túlságosan nagy tartozást halmoz fel és mi a következménye annak, ha valaki nem fizeti a számára előírtközös költséget. Ismét Murányi Mihállyal, a Magyar Közös Képviselők Országos Szövetségének tagjával beszélgettünk.

Hullik a vakolat, nem záródik az ablak: te is fizetsz, nincs mese!

A tatarozásról a közgyűlésnek, tehát a társasház tulajdonosainak kell döntést hoznia. Amennyiben a társasház a törvényben leírtak szerint szervezi meg a közös tulajdonrészekkel való gazdálkodást, akkor a közös képviselő vagy bármelyik tulajdonostárs is javasolhatja a probléma megszüntetését.

A javaslatot a bármikor összehívható rendkívüli közgyűlésen vitathatják meg a tulajdonosok, a döntés azonban mindenkire nézve kötelező érvényű, tehát a tulajdonosok kötelesek befizetni a társasház számlájára a tatarozás elfogadott költségeinek rájuk eső részét.

A munka megszervezése abban az esetben lehet a közös képviselő feladata, ha a munkaszerződésében ez mint feladatkor szerepel, de ebben az esetben is választhat a közgyűlés független szakembert.

Ha a hulló vakolatot nem is, a vezetékeket meg kell javíttatni

A felújítás ebben az esetben az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több fő szerkezetére kiterjedő, időnként szükségessé váló javítási, építés-szerelési munkát jelent, melynek célja többé-kevésbé az eredeti műszaki állapot, használhatóság, üzembiztonság visszaállítása, illetve újólag való megteremtése.

Beszélhetünk teljes, illetve részleges felújításról, valamint a központi fűtő- és melegvíz-szolgáltató s gépészeti berendezések korszerűsítéséről. Ezekről a munkákról a közgyűlés dönthet. Célszerű előzetesen több felelősségteljes szakember, szakcég véleményét, ajánlatát beszerezni, ami persze mostanában sincs ingyen, sőt! A nagy munkákhoz a pénz egy részéhez hozzájuthatunk pályázatokból, de még ebben az esetben sem kicsi a mindig megkövetelt önrész.

Az életveszélyt jelentő meghibásodások esetében azonbannincs lehetőség halasztásra, azokat kötelezően meg kell javíttatnia a társasház tulajdonosainak. Akinek fontos a háza, lakása, s nem kevésbé a saját, a hozzátartozói és mások élete, mondta el lapunknak Murányi Mihály, az a gázzal, villannyal működő berendezéseit rendszeresen ellenőrizteti, minden évben megköveteli a kéményseprőktől a kémények és a légáramlás vizsgálatát, a megállapított hibákat pedig sürgősen kijavíttatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos emellett, hogy a közös képviselő a jogszabályok előírása szerint - hat-, illetve kilenc évenként, ami egy ház életében nem is nagy idő - teljes körű érintésvédelmi, valamint tűzvédelmi, villámvédelmi vizsgálatot végeztessen. A ház gázvezetékeit és a gázzal működő berendezéseit is kötelező erre szakosodott céggel rendszeresen - általában ötévenként - megvizsgáltatnia és a hibákat a társasháznak megjavíttatnia.

Nem jön víz a csapból? Vagyakkor is ömlik, ha nem akarod? Nagy bajban vagy, ha...

Arról is megkérdeztünk szakértőnket, hogy mit történik abban az esetben, ha a kivitelező gondatlansága, hibája folytán valamilyen probléma merül fel a házban például a vízvezeték csövekkel (nincs víznyomás, vagy rozsdás víz jön a csapból).

Minden attól függ, hogy létezik-e még az a cég, amely a lakásunkat, házunkat építette, illetve van-e még garancia az épületre. Amennyiben nem telt még le az öt év (vagy amennyit a szerződésben meghatároztak) és a cég is létezik, viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen van kit felelősségre vonni.

A nagyobb fejtörést az okozza, amikor garancia már nincs. Ekkor az esetek döntő többségében a társasház tulajdonosainak saját zsebükbe kell nyúlniuk Ha a baj például csőtörés, segíthet a társasház biztosítása.

A kárviselés attól függ, hogy a társasház alapító okiratában foglaltak szerint a sérült vezeték közös tulajdonban van-e? Ha ugyanis a vezeték közös tulajdonban van, akkor annak felújításáról a társasház tulajdonosainak kell dönteniük, ők viselik a költségeket is. Ha azonban a kérdéses vezeték magántulajdonban van, akkor sajnos a teljes költséget a tulajdonosnak kell állnia.

Ugyanez a helyzet, ha a felső szinten beázik egy lakás, a kár viselőjének személye attól függ, hogy mi van lerögzítve az alapítói okiratban. Pontosan ezért nagyon fontos a társasházi biztosítás, amely első látásra feleslegesen nagy kiadásnak tűnhet, ám nagyon jól jön a bajban.

Közös költég befizetve, villam kikapcsolva - valami bűzlik...

Ha nem fizetsz, ők sem fizetnek...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm