Két számjegyű kamatok, zuhanó lakásárak: ennyire borús a jövő?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 10:05

Bár az ingatlanárak csak az elmúlt egy hónapban kezdtek el csökkeni Nagy-Britanniában, a Fed tavaly leköszönt elnöke, Alan Greenspan szerint a szigetországban az augusztusi csökkenés egy hosszantartó és fájdalmas ingatlanpiaci visszaesés első lépése.

A Fed volt elnöke szerint az alapkamat sorozatos emelése, a hitelkamatok növekedésén keresztül, olyan terhet ró a lakosságra, mely végül megállítja majd az ingatlanárak 10 éve töretlen növekedését.

A brit jegybank az elmúlt hónapokban, ötszöri kamatemeléssel, 5,75 százalékra módosította az irányadó rátát, Alan Greenspan azonban arra figyelmeztette a brit pénzügyminisztert Gordon Brownt, hogy korántsem biztos, hogy mindez elegendőnek bizonyul majd. Sőt elképzelhetőnek tartja, hogy a jegybank kétszámjegyű kamat alkalmazására kényszerül majd, hogy megfékezze az elszabadulni látszó inflációt.

Az amerikai szövetsége bank előző elnöke szerint az amerikai piacon kialakult hitelválság még az Egyesült Államokban jellemzőnél is érzékenyebben érintheti a briteket. A szigetország lakossági jelzálog-hitelállományán belül ugyanis magasabb a változó kamatozású hitelek aránya, melyeknél rögtön érezhetővé válik a jegybanki alapkamat elmozdulása.

A sok esetben sejtelmes figyelmeztetés néhány nappal azután érkezett, hogy a brit jegybank kénytelen volt gyorssegélyt nyújtani a harmadik legnagyobb jelzáloghitelezőnek, a Northern Rocknak, mely a bankközi piacon már nem tudott forráshoz jutni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybanki tőkeinjekció felborzolta a kedélyeket a bankcsődtől rettegő ügyfelek körében, akik az elmúlt két nap folyamán összesen 2 milliárd forintot vontak ki a bankból, tovább fokozva a pánikhangulatot.

Alan Greenspan szerint azonban a gazdasági recessziótól való félelem alaptalan, az Egyesült Királyság képes lesz kezelni a felmerülő problémákat. Ennek alapját a neves közgazdász az elmúlt évtizedek gazdasági átalakulásában látja, melynek hatására egy flexibilis, nyitott, a globális hatásokat aktívabban és eredményesebben kezelni tudó gazdaság jött létre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?