16 °C Budapest

Két számjegyű kamatok, zuhanó lakásárak: ennyire borús a jövő?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 10:05

Bár az ingatlanárak csak az elmúlt egy hónapban kezdtek el csökkeni Nagy-Britanniában, a Fed tavaly leköszönt elnöke, Alan Greenspan szerint a szigetországban az augusztusi csökkenés egy hosszantartó és fájdalmas ingatlanpiaci visszaesés első lépése.

A Fed volt elnöke szerint az alapkamat sorozatos emelése, a hitelkamatok növekedésén keresztül, olyan terhet ró a lakosságra, mely végül megállítja majd az ingatlanárak 10 éve töretlen növekedését.

A brit jegybank az elmúlt hónapokban, ötszöri kamatemeléssel, 5,75 százalékra módosította az irányadó rátát, Alan Greenspan azonban arra figyelmeztette a brit pénzügyminisztert Gordon Brownt, hogy korántsem biztos, hogy mindez elegendőnek bizonyul majd. Sőt elképzelhetőnek tartja, hogy a jegybank kétszámjegyű kamat alkalmazására kényszerül majd, hogy megfékezze az elszabadulni látszó inflációt.

Az amerikai szövetsége bank előző elnöke szerint az amerikai piacon kialakult hitelválság még az Egyesült Államokban jellemzőnél is érzékenyebben érintheti a briteket. A szigetország lakossági jelzálog-hitelállományán belül ugyanis magasabb a változó kamatozású hitelek aránya, melyeknél rögtön érezhetővé válik a jegybanki alapkamat elmozdulása.

A sok esetben sejtelmes figyelmeztetés néhány nappal azután érkezett, hogy a brit jegybank kénytelen volt gyorssegélyt nyújtani a harmadik legnagyobb jelzáloghitelezőnek, a Northern Rocknak, mely a bankközi piacon már nem tudott forráshoz jutni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jegybanki tőkeinjekció felborzolta a kedélyeket a bankcsődtől rettegő ügyfelek körében, akik az elmúlt két nap folyamán összesen 2 milliárd forintot vontak ki a bankból, tovább fokozva a pánikhangulatot.

Alan Greenspan szerint azonban a gazdasági recessziótól való félelem alaptalan, az Egyesült Királyság képes lesz kezelni a felmerülő problémákat. Ennek alapját a neves közgazdász az elmúlt évtizedek gazdasági átalakulásában látja, melynek hatására egy flexibilis, nyitott, a globális hatásokat aktívabban és eredményesebben kezelni tudó gazdaság jött létre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?